Travel preporuka – Najlepše palate Istanbula koje vredi posetiti – Travel Magazine

Najlepše palate Istanbula koje vredi posetiti

Najlepše palate Istanbula koje vredi posetiti

Palata Yıldız

Palata Yıldız jedna je od kasnijih rezidencija koje su koristili otomanski sultani i izgrađena je za sultana Abdulhamida II krajem 19. veka. Nalazi se u velikom parku cveća i drveća, i ima prelep pogled na Bosfor. U sklopu palate Yildiz nalazi se i letnjikovac (Chalet), dizajniran da podseća na švajcarsku brvnaru ali opremljen u luksuzu, na koji su sultani bili navikli.

Malta Kosku

Smeštena u parku Yıldız u okrugu Bešiktaš, Malta Kosku je sredinom 19. veka sagrađena od strane sultana Abdulaziza. Prvobitno su je sultan i dvorske dame koristile za opuštanje. Palata je u kasnijem osmanskom periodu preuzela „zlobniju“ ulogu kao mesto gde su mladi prinčevi bili poslati u izgnanstvo. Tokom republičkog perioda, letnjikovac kog krase plafonski ukrasi i mermerne statue, vrlo malo se koristio, ali je obnovljen krajem 1970-ih.

Palata Cıragan

Palata Cıragan bila je poslednja palata izgrađena za kraljevsku porodicu. Ime joj je od persijske reči cerag, što znači baklja, i odražava istoriju područja na kome se palata nalazi, mesto gde su Osmanlije pravile čuvene zabave u baštama prepunim lala.

Iako je deo palate uništen u požaru 1910. godine, obnovljen je i sada je ceo kompleks jedan od najekskluzivnijih hotela u Istanbulu. Zapravo hotel je deo lanca Kempinski i ima pet zvezdica.

Kucuksu Kasrı

Izgrađena za sultana Abdulmecida sredinom 19. veka, ova palata sedi duž Bosforskog moreuza na azijskoj obali, između Anadoluhisarija i mosta Fatiha Sultana Mehmeta. Završena je 1857. godine, u evropskom stilu, sa raskošnim sobama i hodnicima od italijanskog mermera, drvenim parketima, kristalnim lusterima i ogledalima. Nekoliko sultana je koristilo kao lovački dom i odmorište pre nego što je palata postala državna kuća za eminentne goste.

Pogledajte kako izgleda Balat, skriveni dragulj Istanbula, kao i relativno nepoznate činjenice od Aja Sofiji. 

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
32Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Posetila sam sve , a mojim impresijama nema kraja. Veličanstveno !

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *