Travel preporuka – Najlepše reke na svetu, III deo – Travel Magazine

Najlepše reke na svetu, III deo

Najlepše reke na svetu, III deo

Čobe, Afrika

Ova afrička reka nastaje u Angoli, pod imenom Kvando, prolazi kroz Bocvanu i konačno postaje Čobe u Namibiji gde se uliva u reku Zambezi. To je jedna od najdivljijih i najegzotičnijih reka na svetu, a pruža upečatljive primere raznovrsnosti afričke flore i faune. Na krajnjoj severnoj granici Bocvane, ovaj rečni sistem formira vodeni mozaik jezera, ostrva i kanala. Ovde se nalazi i nacionalni park Čobe, čuven po svojim ogromnim krdima slonova i bizona.

Nil, Egipat

02-nileŽivot duž reke Nil je primamljiva mešavina drevnog i modernog, gde se mogu videti natovarena kolica sa magarcima kako tumaraju pored oronulih internet kafea. Od izvora do ušća Nil se proteže dužinom od 6.695 km ali većina krstarenja traje tri ili četiri dana, između Asuana i Luksora, sa pristajanjima kako bi se posetili hramovi Edfu, u Kom Ombu i Esni. Za neustrašive istraživače, postoje još privlačnije opcije. Postoji i mogućnost krstarenja od Luksora do Dendere i Abidosa, što može trajati i do 12 dana u zavisnosti od toga koliko je fakultativnih izleta i noćenja u lukama uključeno. Duža krstarenja uključuju i posete Sohagu, Amarni, Tuni el Gabal, a završavaju u Kairu, haotičnoj egipatskoj prestonici.

Bramaputra, Indija

03-bramaBramaputra nastaje u tibetanskom glečeru Angsi, a u Indiju ulazi u saveznoj državi Arunačal Pradeš, protežući se jugo-zapadno duž doline Asam, a zatim na jug kroz Bangladeš. To je fraza koja se često koristi ali ova reka zaista zaslužuje priznanje da je potpuno jedinstvena. U pitanju je plovni put sa najbržim protokom na svetu i ostavlja takav trag kroz Asam da se pejzaži menjaju svakim satom. Peščani sprudovi se pojavljuju i nestaju, nivo vode vidno raste i opada, a maleno ostrvo Madžuli ima najveću populaciju kada su rečna ostrva u pitanju, gde je 200.000 ljudi stisnuto na nekih 500 kvadratnih kilometara prostora.

Gang, Indija

04-gangNajsvetija reka u Indiji, Gang nije samo duhovna vodilja već izvor života za milione ljudi. Mnoge bivše provincijske i imperijalne prestonice smeštene su na njenim obalama, dok ona protiče pored nekih od najpoznatijih znamenitosti Indije. Glavna među njima je sigurno Kalkuta, bivša imperijalna prestonica i Varasani, najsvetiji od sedam svetih gradova, imortalizovan hiljadama slika čuvenih stepenica pored reke, prepunih budista koji odaju počast bogu Šivi. Gang nastaje u zapadnim Himalajima i teče na jug i istok kroz severnu Indiju do Bangladeša, gde se uliva u Bengalski zaliv.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *