Travel preporuka – Najlepše rimske palate otvorene za posete – Travel Magazine

Najlepše rimske palate otvorene za posete

Najlepše rimske palate otvorene za posete

Vremena su se promenila i plemstvo više ne zatvara svoja vrata pred javnošću, već naprotiv poziva turiste da ih posete. Mnoge aristokrate otvaraju svoje palate u Rimu za posetioce koji ih mogu obići uz određenu nadoknadu, ili u okviru organizovanih i vođenih obilazaka, a ponedak je čak moguće i prenoćiti u njima. Neke od ovih palata su izuzetno stare i datiraju još iz 1200-ih godina. Neke su bile domovi careva ili imaju duboke veze za papstvom.

Palazzo Patrizi Montoro

Ova palata se nalazi u blizini trga Navona i Panteona i jedna je od najlepših u Rimu. Unutrašnjost je uređena na različite načine tako da se u ovoj veličanstvenoj građevini mogu videti statue grčkih bogova, rimski sarkofag i renesansne freske. Zidovi su ukrašeni slikama različitih istorijskih događaja. Dvorana u gotskom stilu i soba zelene boje pistaća sa lažnim prozorom oslikanim na zidu, takođe, je deo ture. Domaćin, markiz Korzo Patrici Montoro organizuje obilaske svoje palate koja je vlasništvo njegove porodice od 1642. godine. Na kraju svake posete turiste čekaju grickalice i piće za osveženje.

Residenza Ruspoli Bonaparte

U vlasništvu porodice Ruspoli, palata obiluje krevetima sa baldahinima, svilenim tapetama i prvoklasnim parketom. Dizajnirao ju je arhitekta Bartolomelo Amanati tokom 1500-ih. Imeđu ostalih, car Napoleon III je ovde odrastao što čini palatu jednom od najpopularnijih u italijanskoj prestonici. Palata je locirana ispred Španskih stepenica gde se ukrštaju ulice Via dei Condotti i Via del Corso. Vlasnici nude gostima apartmane dekorisane u francuskom stilu iz 1700-ih. Jedan apartman čak ima biblioteku sa lažnim zidom knjiga, koji zapravo predstavlja vrata ka tajnom skrovištu. Domaćin, princeza Ruspoli često uživa u čaju sa gostima, pričajući im razne priče kako bi iskustvo bilo što potpunije.

Tenuta di Pietra Porzia

Monasi su izgradili ovu palati tokom 1200-ih, a porodica sadašnjih vlasnika je kupila građevinu u 19. veku. Ovde se, inače, nalazio rimski akvadukt izgrađen pre 2.000 godina. Sadašnji vlasnik je grof Vitorio Đulini koji vodi posetioce u obilazak imanja. U okviru imanja postoji kafe i restoran koji služi specijalitete od artičoke iz domaće proizvodnje. Osim obilazaka, ovde je moguće i prenoćiti, sa četiri spavaće sobe koje su gostima na raspolaganju u palati i 12 apartmana koji se nalaze u susednoj žutoj farmi.

Palazzo Ferrajoli

Izgrađena u 16. veku, palata je sigurno jedna od najlepših u Rimu. Nalazi se na trgu Kolona i nudi apsolutno jedinstven pogled na Stub Marka Aurelija. Palata je specifična po svojim etrurskim stubovima, podovima od venecijanskih mozaika, impresivnim drvenim tavanicama, lavirintom ogledala i još mnogo toga. U palati se nalaze i relikvije pape Pija IX, uključujući njegove rukavice, papuče i slično što je poklonjeno porodici Ferajoli. Vlasnik, markiz Đuzepe Ferajoli je izuzetno ljubazan domaćin. On pozdravlja goste prilikom obilaska, nudeći im vino i grickalice na terasi na kraju ture.

Residenza Principi Ruspoli Cerveteri

Ova palata je sagrađena tokom 1500-ih radi odbrane Vatikana. Zanimljivo je da su sve sobe posebno uređene. U jednoj sobi se nalaze freske sa kentaurima, grifonima, sirenama, dok se u drugima nalaze slike maski, bogova, ovaca i žena. U zidovima se mogu primetiti rupe koje su posledica nacističkih rafala tokom Drugog svetskog rata. Danas je ovaj srednjevekovni dvorac uglavnom atrakcija za turiste koji dolaze kako bi uživali u ovom fascinantnom mestu. Osim obilazaka, ovde se može i prenoćiti, a potencijalnim gostima je na raspolaganju šest luskuznih apartmana.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *