Travel preporuka – Najlepši zamci Luksemburga – Travel Magazine

Najlepši zamci Luksemburga

Najlepši zamci Luksemburga

Sa preko 50 dvoraca razasutih po celoj zemlji, Luksemburg nudi nekoliko sjajnih tura koje vas vode do velikih istorijskih tvrđava koje bi trebalo istražiti. Evo naših 6 apsolutnih favorita …

Pogledajte i najlepše dvorce Italije koji su pretvoreni u hotele, kao i zamke Škotske u kojima možete da odsednete.

1. Vianden

Nazvan po grofovima francuske kraljevske porodice Vianden, koji su ovu tvrđavu nazvali domom, zamak Vianden idealan je ukoliko vas zanimaju kraljevski dvorci. Vianden je izgrađen između 11. i 14. veka. Ovaj romanički i gotički dvorac upotpunjen je krošnjama i kulama i izgleda kao dom grofa Drakule. Smešten je na vrhu brda u Ardenima, okružena veličanstvenom zelenom šumom koja vas bajkovito mami.

2. Dvorci Beaufort

Smešten u regiji Mullerthal, Beaufort je dom dva dvorca – srednjovekovnog i renesansnog, koji stoje jedan pored drugog. Stariji od dva – Srednjovekovni dvorac – sagrađen je između 1050. i 1650. godine, a njegova ruševina svedoči o bogatoj istoriji mesta. Kada zakoračite unutra bićete teleportovani u davnu prošlost. Saznaćete sve o tragičnom neredu u koji je zamak ostavljen posle Tridesetogodišnjeg rata, njegovom vremenu kada je funkcionisao kao kamenolom u 19. veku i povratku slavi krajem 1920-ih.

Za razliku od njega, renesansni dvorac nikada nije pretrpeo štetu, što znači da možete uživati u pogledima iznutra i spolja. Ovaj dvorac je izgrađen sredinom 1600-ih. Ne propustite da zavirite u podrum i probate Cassero. Ovaj liker od crne ribizle i danas se proizvodi u destileriji i ostaviće vam trajan ukus po kom ćete pamtiti ovaj veličanstveni dvorac Luksemburga.

3. Dvorac Clervaux

Neki istoričari smatraju da su koreni Clervauxa rimski, dok drugi tvrde da je izgrađen na keltskim temeljima. Ali gotovo svi se mogu složiti da je Clervaux izvanredno lep, pa možda i najlepši dvorac Luksemburga. Svojim zaslepljujućim belim zidovima ovaj dvorac iz 12. veka ističe se pred okolinom. Ali Clervaux je više od samo lepog lica. Unutra ćete pronaći kolekciju Edvarda Steichena, koja je na listi UNESCO-a. Bukvalno biste mogli provesti dane proučavajući ovu neverovatnu kolekciju od preko 503 fotografije 723 umetnika iz celog sveta.

Takođe se u Clervauxu nalazi Muzej Arden u kojem možete saznati sve o razornoj, dvomesečnoj bitci tokom Drugog svjetskog rata koja je na kraju dovela do oslobađanja Luksemburga od nemačke kontrole. Ne propustite Luksemburški muzej dvoraca i palata, izložbu svih dvoraca i palata Luksemburga u modelima srazmera 1:100. Osvrnite se oko sitnih modela da biste naučili priču o srednjem veku i razvoju grada.

4. Dvorac Bourscheid

Planinski strmi put vodi do zamka Bourscheid koji se nalazi na 150 metara nadmorske visine, s pogledom na reku Sure. Kameni dvorac stoji ovde od 1000. godine, a pre toga bio je drveno utvrđenje. Utvrđen s osam kula sa konusnim konjima danas je teško zamisliti dvorac Bourscheid pre njegove velike transformacije iz drveta u kamen. Popnite se stepenicama do samog vrha kako biste se divili krivulji reke Sure, okruženoj šumom, koja se proteže dalje nego što oko može da vidi. Dvorac Bourscheid posebno je privlačan noću. Osvetljen malim svetlima, drevni zidovi poprimaju zlatni sjaj zbog čega se ističu na mornarskom noćnom nebu.

5. Palata Velikog Vojvode (Grand Ducal Palace)

Sa ukrasnim detaljima iznad svakog prozora, elegantno istaknutim kulama i karamel fasadom, lepota ove palate krije jednako čarobnu unutrašnjost. U letnjim mesecima gradska rezidencija Velikog Vojvode otvara svoja vrata kako bi posetiocima omogućila da zavire unutra. Ali kada zakoračite unutra dočekaće vas sjajno pozlaćeni stubovi, blistavi lusteri i ogromne renesansne slike koje prekrivaju delove zida i plafona. Prava kraljevska poslastica.

View this post on Instagram

Lovely Little Luxembourg #TheLucidoLife

A post shared by Joseph Lucido (@joseph.lucido) on

6. Dvorac Ansembourg

Ova dugačka palata je u privatnom vlasništvu, ali ne morate ulaziti unutra da biste se divili njenoj lepoti. Na svu sreću, dvorac je okružen prelepim vrtom po kom posetioci mogu slobodno da lutaju.

Prošetajte njegovim negovanim vrtovima izvan dvorca kako biste se divili statuama, grandioznim vodopadima, lepim stepenicama i dobro održavanim lavirintom.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X