Travel preporuka – Najpopularniji evropski božićni marketi – Travel Magazine

Najpopularniji evropski božićni marketi

Najpopularniji evropski božićni marketi

U domaćim medijima je upravo objavljeno da uskoro počinje postavljanje novogodišnje rasvete u prestonici, koja bi trebalo da bude spremna do polovine novembra.

Ovo je otprilike vreme kada će u većini evropskih gradova sa radom početi božićni marketi, koji se poslednjih godina reklamiraju kao značajne turističke atrakcije i privlače veliki broj posetilaca. Evo kako će izgledati i šta će nuditi neki od najpopularnijih.

London

London je poznat po više šarmantnih božićnih marketa, ali tri se posebno izdvajaju. Leicester Square Christmas market, otvoren od 09. novembra do 05. januara, u autentičnim drvenim kolibicama u bavarskom stilu posetiocima nudi kuvano vino, ručno rađene drvene igračke, ukrase, tradicionlane slatkiše, a ulaz se ne naplaćuje. Kingston Christmas Market traje od 15. novembra do 21. decembra, a osim kuvanog vina i ručno rađenih suvenira, ovde postoje i Alpsko selo i Šuma od šećerne vune sa brojnim zanimljivim sadržajima za decu. Božićni market Hyde Park’s Winter Wonderland ove godine ima više od 100 drvenih kolibica-štandova u kojima će se prodavati jedinstveni suveniri, praznična dekoracija i razne poslastice. Otvoren je od 21. novembra do 05. januara, od 10.00h do 22.00h svakog dana.

London je poznat po više šarmantnih božićnih marketa, ali tri se posebno izdvajaju

Foto: Mark Colliton from Flikr

Berlin

U Nemačkoj su božićni marketi velika stvar. U ovoj zemlji se zato nalaze neki od najposećenijih i najlepših marketa u Evropi, a samo u Berlinu ih ima više od 70. Izbor je veliki – neki od njih su u zatvorenom prostoru, neki su natkriljeni, dok su neki potpuno na otvorenom. Postoje i božićni marketi za decu – sa brojnim zabavnim sadržajima, vožnjama i igrama, ali postoje i oni sa istorijskom tematikom. Svakako ih treba obići što više, ali ako nemate puno vremena, nezaobilazan je Adventski market na Domäne Dahlem-u, svojevrsnoj vrsti muzeja na otvorenom u jugozapadnom delu grada, koji je otvoren od 11.00h do 19.00h vikendima tokom perioda Adventa.

U Nemačkoj su božićni marketi velika stvar. U ovoj zemlji se zato nalaze neki od najposećenijih i najlepših marketa u Evropi, a samo u Berlinu ih ima više od 70

Foto: Carsten Ullrich from Flikr

Budimpešta

Dva nezaobilazna marketa u Budimpešti su Božićni vašar na Trgu Vorosmarty, koji se smatra najlepšim u gradu, i Božićni market ispred Bazilike (Trg svetog Ištvana). Ovde vas očekuju mađarske tradicionalne poslastice, od kojih je najpoznatija kürtőskalács, takozvani dimnjak-kolač. Marketi su otvoreni od 08. novembra do 01. januara.

Dva nezaobilazna marketa u Budimpešti su Božićni vašar na Trgu Vorosmarty, koji se smatra najlepšim u gradu, i Božićni market ispred Bazilike

Foto: Walkerssk from Pixabay

Talin

Estonska prestonica vam možda nije na vrhu spiska destinacija koje treba posetiti ove zime, ali ona je poznata po svom božićnom marketu, koji podseća na ušuškano alpsko selo, ali i velikoj božićnoj jelki. Na njemu se mogu naći tradicionalna praznična jela estonske kuhinje, od crnog pudinga i kiselog kupusa, do mirišljavih kolačića sa aromatičnim začinima i toplih napitaka. Otvoren je od 15. novembra do 07. januara, od 10.00h do 19.00h.

Estonska prestonica vam možda nije na vrhu spiska destinacija koje treba posetiti ove zime, ali ona je poznata po svom božićnom marketu

Foto: http://visittallinn.ee/eng from Flikr

Štutgart

Jedna od najpopularnijih „božićnih“ destinacija u Nemačkoj je Štutgart, čiji veliki božićni market je otvoren od 27. novembra do 23. decembra. Štandovi se postavljaju u centru i često se tokom trajanja marketa organizuju koncerti. Smatra se da je božićni market u Štutgartu jedan od najstarijih u Evropi jer potiče iz 1692. godine, a možda je i stariji.

Jedna od najpopularnijih "božićnih" destinacija u Nemačkoj je Štutgart, čiji veliki božićni market je otvoren od 27. novembra do 23. decembra

Foto: LenDog64 from Flikr

Beč

U Beču se u vreme praznika održava više marketa, ali poseta jednom se posebno preporučuje – u pitanju je Bečki san ispred gradske većnice, koji nudi najširi izbor sadržaja. Ovde postoji i poseban deo za decu u kome mogu da prave kolačiće, a međunarodni horovi izvode svoje programe na obodima marketa. Bečki san je otvoren od 15. novembra do 26. decembra, a ulaz je besplatan petkom, subotom i nedeljom.

U Beču se u vreme praznika održava više marketa, ali poseta jednom se posebno preporučuje - u pitanju je Bečki san ispred gradske većnice

Foto: Marco Aldeia from Wikimedia Commons

Prag

Praški božićni marketi su otvoreni svakog dana od 30.novembra do 06. januara, pa i na Badnje veče, Božić i za Novu godinu. Glavni su onaj na Staromjetskim namjestima i na Vaclavskim namjestima, koji su jedan od drugog udaljeni pet minuta. Manji marketi su na Trgu Republike, na Havelovom marketu, ostrvu Kampa i u kompleksu Praškog dvorca.

Pročitajte još kako božićni turizam puni kase nemačkih gradova, ali i koje magične božićne markete ne posećuju horde turista.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Praški božićni marketi su otvoreni svakog dana od 30.novembra do 06. januara, pa i na Badnje veče, Božić i za Novu godinu

Foto: publicdomainpictures.net

Podelite ovaj članak...
3Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *