Travel preporuka – Najsporiji ekspresni voz na svetu – Travel Magazine

Najsporiji ekspresni voz na svetu

Najsporiji ekspresni voz na svetu

Ako želite da opušteno uživate u spektakularnim alpskim predelima Švajcarske, razmislite o rezervisanju karte za voz koji se naziva „najsporijim ekspresom na svetu“.

Neka vas zvaničan naziv ovog voza, Glacier Express (Glečer Ekspres), ne zavara, pošto će vožnja potrajati čak osam sati, kako se voz bude sporo kretao prugom između Cermata i Sankt Morica, prolazeći kroz 92 tunela i preko 291 mosta.

Glečer Ekspres je počeo da saobraća daleke 1930. godine, nudeći predivne poglede na alpske potoke i snežne vrhove, ušuškana planinska sela i farme u kojima putnici mogu da uživaju zahvaljujući velikim panoramskim prozorima.

Linija na kojoj saobraća Glečer Ekspres duga je oko 240km i pruža se preko švajcarskih Alpa. Voz kreće iz Cermata, odakle putnici imaju pogled na Materhorn i gde se nalazi dolina Mater sa najvišim vinogradima na svetu. Potom se spušta preko prevoja Oberalp do doline Rajne, koja se ponekad naziva i švajcarskim Velikim kanjonom.

Putnici ne samo što mogu da uživaju u prelepim pejzažima, već i u tradicionalnoj seoskoj arhitekturi, poput Engadine farme ili drvenih kuća u Gomsu.

Od 1980. Glečer Ekspres saobraća tokom cele godine, što putnicima daje mogućnost da uživaju u svim godišnjim dobima, od zelenih pašnjaka u proleće i leto, do šarene jeseni i vrhova prekrivenih snegom tokom zime.

Karte za ovaj voz koštaju oko 150 švajcarskih franaka za celu rutu od Cermata do Sankt Morica, ali se mogu kupiti i samo za pojedine kraće deonice.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Preko koje agencije se može voziti,, dlečer ekspresom

    Pošaljite odgovor
  2. Kada bih ostvarila ovo putovanje sa mojim suprugom bila bih najsretija na svetu

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *