Travel preporuka – Najstariji gradovi sveta – Travel Magazine

Najstariji gradovi sveta

Najstariji gradovi sveta

Koji grad je najstariji grad na svetu? Ovo je veoma teško pitanje na koje je gotovo nemoguće odgovoriti, a mnogi gradovi tvrde da polažu pravo na ovaj prestižan status.

Pojava urbanih naseobina vezuje se za razvoj prvih ljudskih civilizacija, a arheolozi veruju da su se prvi gradovi formirali tokom neolita, u drevnoj Mesopotamiji. Ostaci drevnih naseobina svedoče o impresivnoj arhitekturi i slavnoj istoriji naroda koji su ih izgradili, pa nije ni čudo što privlače pažnju turista (iako su neki od njih zbog geopolitičke situacije i ratova trenutno nedostupni turistima). Predstavljamo vam 10 takvih gradova, koje je odabrao portal Tourism Review.

Jerusalim, Izrael
Osnovan pre oko 5.000, možda čak i 6.000 godina, Jerusalim je jedinstven grad u istoriji čovečanstva i mesto nastanka tri velike svetske religije – judaizma, hrišćanstva i islama. Pored verskih atrakcija, istorija grada je atrakcija sama po sebi. Prema istorijskim navodima, Jerusalim je bio u potpunosti uništen bar dva puta, pod opsadom 23 puta, napadan 52 puta i osvajan i „oslobađan“ 44 puta. Danas je prestonica Izraela sa 900.000 stanovnika, i svake godine dočeka više od 3 miliona turista.

Sidon, Liban
Dokazi ukazuju na to da je Sidon bio naseljen 4.000 godina pre hrišćanske ere, a lociran je oko 40km od Bejruta. Smatra se jednim od najstarijih i najvažnijih feničanskih gradova, koji je predstavljao osnovu za razvoj ovog moćnog carstva. Prema istorijskim izvorima Sidon su posetili Isus i sveti Pavle, a Aleksandar Veliki ga je osvojio 333. godine pre hrišćanske ere. Danas je jedna od najvećih libanskih atrakcija, a Morski zamak, izgrađen u 13. veku simbol je grada i značajan deo njegovog kulturnog nasleđa. Ovde živi oko 200.000 ljudi.

Atina, Grčka
Atina je kontinuirano naseljena bar 7.000 godina i smatra se jednim od najvažnijih gradova za razvoj zapadne civilizacije. Do 1. milenijuma pre hrišćanske ere postala je najvažniji grad u antičkoj Grčkoj. Osim Akropolja, posetioci mogu da posete i brojne druge antičke lokalitete. O značaju ovog grada govori činjenica da se smatra svetskim arheološkim centrom u kome je locirano 17 međunarodnih instituta i čak tri specijalizovane arheološke laboratorije. Današnja prestonica Grčke ima tri miliona stanovnika i predstavlja veliku turističku atrakciju, sa preko 5 miliona posetilaca, ali i ponos grčke nacije.

Suza (Šuš), Iran
Najstarije urbane strukture u ovoj oblasti potiču iz perioda oko 4.200. godine pre hrišćanske ere. Suza se smatra jednim od najstarijih i najvažnijih gradova na Bliskom istoku. Nalazi se u planinama Zagros u jugozapadnom delu Irana i tokom istorije je bila deo Elamskog, Asirskog, Ahemenidskog, Seleukidskog, Partijskog i Sasanidskog carstva. Od nekadašnje prestonice Darija I Velikog danas je malo ostalo, ali delovi palate ovog vladara i brojni vredni areološki artefakti, pronađeni na lokalitetu, svedoče o bogatstvu Suze. Osim turista, ovo mesto u velikom broju posećuju i vernici, kako šiitski muslimani, tako i iranski Jevreji, zbog toga što se u njemu nalazi navodna grobnica proroka Danila. Današnji grad Šuš ima oko 65.000 stanovnika.

Biblos, Liban
Dokazi o prvoj naseobini stari su oko 7.000 godina. Ovo je prvi grad koji su osnovali Feničani, pod imenom Gebal. Posebno je bio važan u vreme drevnog Egipta, kada je bio glavna luka u regionu i ovo carstvo je snabdevao kedrovinom i papirusom. Glavne atrakcije su Bibloski zamak, drevni feničanski hramovi, rimski amfiteatar i srednjovekovne zidine. Od 1984. godine se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, a danas imo oko 100.000 stanovnika.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Argos, Grčka
Argos je naseljen već oko 7.000 godina, o čemu svedoče brojni ostaci pronađeni na ovom arheološkom lokalitetu. Sve do uspona Sparte, bio je najvažniji grad na Peleponezu. Tokom rimskog i vizantijskog perioda, grad je živeo u blagostanju. Mnogi mitovi i legende vezuju se za Argos, pa je tako i Persej, Zevsov sin, rođen ovde. Smatra se i da Argijadi, makedonska kraljvska loza čiji je najpoznatiji pripadnik bio Aleksandar Veliki, potiče iz Argosa. Među atrakcijama su zamak Bourtzi, ostaci hrama Heraion, kao i grčke piramide, koje potiču iz 4. veka pre hrišćanske ere. Danas u Argosu živi oko 20.000 stanovnika.

Alepo, Sirija
Osnovan takođe pre oko 7.000 godina, Alepo se smatra jednim od najstarijih, ali i istorijski najvažnijih gradova na svetu. Zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji između Sredozemnog mora i Mesopotamije, kao i činjenici da se nalazio na Putu svile, bio je jedan od velikih drevnih trgovačkih centara. Nažalost, u novijoj istoriji, Alepo je poznat po tragičnom ratu u Siriji, koji je od 2012. godine gotovo u potpunosti uništio grad, uključujući i njegove stare delove i vredne arheološke lokalitete i artefakte. Tačan broj stanovnika se ne zna, budući da su mnogi poginuli tokom rata ili su izbegli, a nekada je u ovom prelepom gradu živelo 1,8 miliona ljudi.

Plovdiv, Bugarska
Mnogi smatraju Plovdiv najstarijim gradom Evrope, a dokazi ukazuju na to da je naseobina na ovom mestu postojala pre 7.000, ili čak 8.000 godina. Mnogi osvajači ostavili su svoj trag u ovom bugarskom gradu, od Makedonaca i Rimljana, do Vizantinaca i Osmanlija. Drugi najveći grad u zemlji danas privlači oko 800.000 turista godišnje, a među najvećim atrakcijama su rimski teatar, stadion i odeon. Plovdiv je ove godine, zajedno sa italijanskom Materom, Evropska prestonica kulture.

Damask, Sirija
Neki smatraju (dok drugi osporavaju) da je Damask najstariji kontinuirano naseljeni grad na svetu, sa dokazima da je na širem području oko grada ljudska naseobina postoji već 11.000 godina. Zahvaljujući svojoj strateškoj lokaciji, bio je biser Bliskog istoka i jedan od glavnih trgovačkih centara. Osvojio ga je Aleksandar Makedonski, a kasnije je postao deo Rimskog i Osmanskog carstva. Nekada je u prestonici Sirije živelo 1,7 miliona ljudi, ali se nakon užasa rata danas ne može proceniti tačan broj stanovnika. Grad je značajno oštećen ratnim dejstvima, ali ne u tolikoj meri kao Alepo.

Jerihon, Izrael
Brojni su oni koji veruju da je upravo Jerihon najstarija kontinuirano naseljena ljudska naseobina na svetu. Arheološka istraživanja su pokazala da ostaci prvog naselja, locirani na Zapadnoj obali, u Palestini, potiču iz perioda od 9.500. do 9.000. godine pre hrišćanske ere. Tokom svoje istorije je mnogo puta osvajan, o čemu svedoče i stihovi iz Starog zaveta. Najveća istorijska atrakcija grada je stari Zid – koji se smatra najstarijim odbrambenim utvrdnim zidom na svetu. Zanimljivo je da se Jerihon nalazi ispod nivoa mora, što ga definitivno čini najnižom kontinuirano naseljenom tačkom na planeti. U gradu trenutno živi 20.000 stanovnika.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *