Travel preporuka – Najuzbudljivija svetska putna iskustva – Travel Magazine

Najuzbudljivija svetska putna iskustva

Najuzbudljivija svetska putna iskustva

Od letenja u borbenom avionu do adrenalinskog heli-skijanja u Rusiji, predstavljamo vam neka od najuzbudljivijih putnih iskustava širom sveta.

Ove ekstremne avanture nisu za svakog, ali čak i ako ne možete da podnesete toliku količinu adrenalina i takav odliv novčanih sredstava (budući da su cene nekih od ovih iskustava astronomske), svakako možete da čitate o njima.

Heli-skijanje na Kamčatki
Na dalekom istoku Rusije, od Aljaske do Ohotskog mora, prostire se 1.250 km dugo poluostrvo Kamčatka, na kome se nalazi 200 aktivnih vulkana. Niz mnoge od njih se možete skijati nakon što vas helikopter ostavi na vrhu spusta (teren za heli-skijanje pokriva površinu veličine Švajcarske), a zahvaljujući subpolarnoj i polarnoj klimi, snežne padavine su ovde intenzivne od oktobra do kraja maja. Osim heli-skijanja, posetioci mogu da se oprobaju u vožnji kajaka i motornih sanki ili da se upuste u vazdušni obilazak kraterskih jezera – prizor koji oduzima dah.

Zaron između dva kontinenta
Kao deo Thingvallavatn-a, najvećeg prirodnog jezera na Islandu, Silfra je mesto na kome je moguće roniti u rasedu između dve tektonske ploče – severnoameričke sa jedne strane i evropske sa druge. Voda je ovde neverovatno čista i potiče iz obližnjeg glečera Langjökull. Postoje tri glavne oblasti za ronjenje – Big Crack, Silfra katedrala i Silfa laguna. Ovo je jedan od svetih gralova za ronioce, a predstavlja i jedinstveno čudo prirode.

Letite u borbenom avionu Mig-29
Ruski borbeni avion Mig-29 leti skoro duplo brže od brzine zvuka. Da biste mogli da uđete u njega, prvo morate da prođete detaljne medicinske i bezbednosne provere u Nižnjem Novgorodu, koji se nalazi na oko sat vremena od Moskve. Sledi iskustvo iz Top Gana, sa raznim avijatičarskim akrobacijama i let na visini do koje stižu samo astronauti, kosmonauti i piloti borbenih aviona. Cena ovog iskustva od oko 45 minuta iznosi 14.500 evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Motorom kroz Argentinu
Ruta 40, koja se prostire zapadnim delom Argentine uz Ande, legendarna je među bajkerima. Ako se u na nju uključite u Salti, tokom tri nedelje možete da pređete 5.000km, krstareći kroz pustinjske oblasti Catamarca i San Juan, vinsku regiju Mendoza i svetu zemlju Mapuche Indijanaca. Zatim slede čuveni glečer Perito Moreno i granitni vrhovi planine Fitz Roy u Patagoniji, a na kraju Ušuaija – najjužniji grad na svetu.

Trka kroz švajcarske i italijanske Alpe
Flüela Pass i Stelvio Pass su vrhunac senzacionalne trkačke rute koja prolazi kroz švajcarske i italijanske Alpe. Ako se odlučite za ovo iskustvo, za vožnju možete odabrati Ferrari 488 GTB, Lamborghini Huracan, Maserati GranCabrio MC i Porsche 911 Turbo S kabriolet. Sa vodičem ste na vezi preko voki-tokija, i dobijate savete o tome kada je bezbedno da nagazite gas, a kada bi trebalo da usporite i samo uživate u spektakularnom pejzažu. Ovo iskustvo za dve osobe košta oko 8.500 evra, a uključuje dva noćenja u Davosu i personalizovan itinerer za obilazak lokalnih atrakcija sa ličnim vodičem.

Duga šetnja japanskom rutom hodočašća
Hodočašče 88 hramova je 1.300km duga kružna ruta oko japanskog ostrva Šikoku, koja povezuje sva sveta mesta koja se dovode u vezu sa budističkim monahom Kukaijem iz 9. veka. Pridružite se hiljadama hodočasnika koji hodaju duž ove rute svake godine, posebno u vreme cvetanja trešnjevog sveta. Posebno je popularna devetodnevna kružna ruta iz Tokušime, koja obuhvata posetu istorijskim hramovima i pagodama zaliva Hiwasa i šumama klanca Oboke. Ovo je jedno od uzbudljivih iskustava zbog koga nećete lučiti adrenalin, ali ćete celom dužinom sporog puta osećati intenzivno zadovoljstvo.

Zaplešite na Velikom balu pod maskama
Frencusko-alžirski koreograf Kamel Ouali stoji iza Velikog bala pod maskama u palati Versaj, zakazanog za 22. jun. Insipracija za ovaj društveni događaj koreografu je došla iz filma Lepotica i zver Žana Koktoa iz 1946. godine. Ako iskoristite priliku da učestvujete na balu, moraćete da obučete barokni kostim i vaš maskirani vodič će vas formalno predstaviti u palati, a usput ćete čuti mnoštvo fascinantnih priča o ovom periodu. Istražujte Versaj i šetajte se raskošnim vrtovima dok pijuckate šampanjac i posmatrate grandiozni vatromet, a zatim igrajte do zore sa ostalim maskiranim gostima. Cena za dve osobe iznosi 4.800 evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *