Travel preporuka – Najveća atrakcija Maroka pod opsadom turista – Travel Magazine

Najveća atrakcija Maroka pod opsadom turista

Najveća atrakcija Maroka pod opsadom turista

Turizam u Maroku cveta, a jedna od njegovih najvećih atrakcija postala je instant hit na Instagramu.

Baštu Mažorel, koju je 1923. godina kreirao, a zatim narednih 40 godina uređivao francuski umetnik Žak Mažorel, nakon njegove smrti kupio čuveni dizajner Iv Sen Loran, koji je tu boravio veoma često. Danas je imanje, na kome se osim bašte, nalazi i prelepa vila, nekoliko muzeja i važna botanička kolekcija kaktusa, otvoreno za posetioce.

Nekadašnja oaza mira, u kojoj je Mažorel pažljivo osmislio pejzažne kompozicije koristeći kaktuse, palme, bambuse, drveće banane i kokosa, i još 300 različitih biljnih vrsta iz svih krajeva sveta, dom je i za 15 endemskih vrsta ptica, a ovde je nakon smrti Iv Sen Lorana 2008. godine, rasut njegov pepeo. Vila, ali i ostala zdanja na imanju obojena su posebno jarkom nijanskom plave boje – bleu majorelle.

Na imanju se nalaze Berberski muzej, Muzej islamske umetnosti i nedavno otvoren Muzej Iv Sen Lorana.

Poslednjih godina popularnost ovog mesta naglo je porasla i danas je Bašta Mažorel, sa 850.000 posetilaca godišnje, najposećenija turistička atrakcija Maroka. Dugi redovi na ulazu i gužva u nekada mirnom i meditativnom okruženju, uništili su njen šarm, a Bašta je postala meka Instagram influensera i travel blogera, koji neumorno pokušavaju da naprave savršeni selfi.

Od januara do oktobra prošle godine, Maroko je ugostio preko 10,5 miliona turista, što je povećanje od skoro 10% u odnosu na isti period 2017, koja je takođe bila rekordna godina. Posebno je primetan rast broja kineskih turista.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *