Travel preporuka – Najživopisnija mesta na svetu – Travel Magazine

Najživopisnija mesta na svetu

Najživopisnija mesta na svetu

Bez obzira na to gde putujete, ljudi širom sveta vole žive boje u svojim životima.

Nestvarno plava u Maroku, bogate nijanse crvene u Ekvadoru ili sve boje duge u Indoneziji, čak i najsiromašnija četvrt će dobiti magični sjaj uz sveže ofarbane živopisne fasade, a i naučno je dokazano da vedre boje ljude čine srećnijim. Upoznajte neke od najšarenijih i najživopisnijih mesta na svetu.

Kejptaun, Južna Afrika

Kejptaun je i inače prelep grad, ali u njemu se po živopisnim bojama fasada posebno izdvaja četvrt Bo-Kaap na Signal Hill-u. U ovom delu grada mogu se naći kuće u svim bojama duge. Prema gradskoj turističkoj organizaciji, zdanja potiču iz sredine 18. veka, kada su u njima živeli robovi, a jarke bolje danas označavaju slobodu. Nekada, kada su u njima živeli robovi, kuće su morale da budu bele, ali kada je ropstvo ukinuto i kada su nekadašnji robovi kupili kuće, obojili su ih.

Kejp Taun je i inače prelep grad, Uli u njemu se po živopisnim bojama fasada posebno izdvaja četvrt Bo-Kaap u Signal Hill-u

Foto: Jean van der Meulen from Pixabay

Las Peñas, Ekvador

Prilikom putovanja na ostrva Galapagos, mnogi putnici prolaze kroz Guayaquil. Ali i ako imate samo nekoliko slobodnih sati u ovom gradu, obavezna je poseta četvrti Las Peñas. Živopisno naselje na litici izdiže se nad gradom, ali i okeanom. Tokom 400 godina duge istorije u ovom kraju živele su mnoge poznate ličnosti, uključujući Če Gevaru i čak 11 ekvadorskih predsednika. Ako nemate puno vremena, a želite da vidite ceo grad, popnite se uz 444 stepenika ovog komšiluka do vidikovca sa odličnim pogledom, a usput uživajte i u vedrim bojama kuća pored kojih prolazite.

Prilikom putovanja na ostrva Galapagos, mnogi putnici prolaze kroz Guayaquil. Ali i ako imate samo nekoliko slobodnih sati u ovom gradu, obavezna je poseta četvrti Las Peñas

Foto: Dan from Flikr

Čarlston, Južna Karolina, SAD

Poseta Čarlstonu ne bi bila potpuna bez odlaska u čuveni Dugin red (Rainbow Row). Prelepe pastelne kuće u ulici East Bay izgrađene su polovinom 18. veka kao prodavnice i kuće trgovaca. Nakon američkog Građanskog rata kraj je ruiniran, ali žena uglednog sudije, koji je kupio ceo blok 1931. godine, odlučila je da zdanja oboji u pastelne boje u vrati im južnjački šarm. Narednih godina i njene komšije su pratile ovaj primer, a danas je cela ulica svojevrsna turistička atrakcija.

Poseta Čarlstonu ne bi bila potpuna bez odlaska u čuveni Dugin red

Foto: David Shankbone from Flikr

Ilimanaq, Grenland

Uprkos svojoj lokaciji na surovom i ledenom severu, gradić Ilimanaq je vedar i živopisan. On je osnovan 1741. godine, a danas ovde živi tek oko 4.500 stanovnika – verovali ili ne, Ilimanaq je treći grad po broju stanovnika na Grenlandu. Njegova glavna odlika su velike drvene kuće obojene u jarke boje, koje se ističu na snežnoj pozadini. Ali one nisu obojene samo iz estetskih razloga. Turistička organizacija Grenlanda navodi da su od početka 18. veka kuće farbane u određene boje kako bi se znalo koja je njihova funkcija. Privatne kuće su tako bile crvene, bolnica žuta, policijska stanica crna, telefonska kompanija zelena, a fabrike ribe bile su plave. Iako se danas ovakvo označavanje više ne praktikuje, kuće su i dalje vedrih boja.

Uprkos svojoj lokaciji na surovom i ledenom severu, gradić Ilimanaq je vedar i živopisan

Foto: camillefrancois

Concepción de Ataco, Salvador

Na oko sat vremena vožnje od San Salvadora, nalazi se umetnički gradić Ataco. Ova planinska regija je inače jedna od najboljih u čitavoj Latinskoj Americi za uzgajanje kafe. U gradu živi samo nekoliko hiljada ljudi, ali kafei su brojni, kako bi uslužili i lokalce i turiste. Na svakom koraku posetioci će moći da se dive uličnoj umetnosti, koja krasi gotovo svaki zid u gradiću, a u brojnim radnjicama prodaju se kvalitetne lokalne rukotvorine, umetnička dela i ručno rađeni nakit.

Na oko sat vremena vožnje od San Salvadora, nalazi se umetnički gradić Ataco

Foto: Martin Haeusler from Wikimedia Commons

Šefšauen, Maroko

Za Šefšauen možda niste čuli, ali ste ga sigurno već videli na fotografijama. Ova destinacija nalazi se na severu Maroka i jedna je od najeksploatisanijih na Instagramu, zahvaljujući specifičnim notama plave boje koja krasi gotovo sve zidove grada. Grad, koji je osnovan 1471. godine bio je važan trgovački centar, ali nije od početka bio plav. Šefšauen je, prema navodima, obojen u 15. veku, kada je velika jevrejska zajednica, proterana tokom Španske inkvizicije, ovde našla dom. Oni su grad obojili u plavo, kako bi ih podsećao na nebo i Boga.

Za Šefšauen možda niste čuli, ali ste ga sigurno već videli na fotografijama

Foto: Rob from Flikr

Kampung Pelangi, Indonezija

Kampung Pelangi u prevodu znači Dugino selo, ali ono nije oduvek bilo ovako veselih boja i nijansi. Zapravo je planski ofarbano nedavno, kako bi privuklo što veći broj posetilaca. Indonežanska vlada im je 2017. godine dala 22.000 dolara za bojenje i rebrendiranje gradića sa nekih 390 kuća. Osim jarkih boja, u gradu se mogu videti i zanimljive 3D instalacije.

Kampung Pelangi u prevodu znači Dugino selo, ali ono nije oduvek bilo ovako veselih boja i nijansi

Foto: Ya, saya inBaliTimur from Flikr

Milos, Grčka

Većina kuća na grčkom osrvu Milos obojena je u tradicionalnu belo-plavu kombinaciju boja. Ipak, u maloj luci Kilma posetioce očekuje eksplozija boja. Ovo ribarsko mesto sastoji se od reda kuća poznatih kao syrmata, u kojima su smešteni ljudi, ali i njihovi ribarski brodići. Svaka od kuća obojena je drugom jarkom bojom i uokvirena je zelenim brdom u pozadini i kristalno čistim morem. Posetioci dolaze na kafu i ručak, ili jednostavno uživaju u lepoti i miru na seoskim klupama.

Većina kuća na grčkom osrvu Milos obojena je u tradicionalnu belo-plavu kombinaciju boja. Ipak, u maloj luci Kilma posetioce očekuje eksplozija boja

Foto: SteenJepsen from Pixabay

Trinidad, Kuba

Trinidad na Kubi se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Osnovan je u 16. veku i razvijao se zahvaljujući uzgoju i preradi šećerne trske. Do sredine 19. veka, bogati stanovnici grada izgradili su svoje jarko obojene vile po čitavom Trinidadu, koji je i danas savršeno očuvan, uz dodatak živopisnih američkih oldtajmera parkiranih na ulicama.

Pročitajte više i o najboljim evropskim destinacijama za zabavu, najboljim gradovima za ljubitelje šetnji, ali i najboljim destinacijama za ženska putovanja. Saznajte i gde u svetu su najbolje vinarije, a gde skijaški centri.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Trinidad na Kubi se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Osnovan je u 16. veku i razvijao se zahvaljujući uzgoju i preradi šećerne trske

Foto: Bud Ellison from Flikr

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *