Travel preporuka – Nedostaje vam Italija? Evo šta možete da uradite... – Travel Magazine

Nedostaje vam Italija? Evo šta možete da uradite…

Nedostaje vam Italija? Evo šta možete da uradite…

Na ovom portalu pišemo o svim globalnim destinacijama. O našim prolaznim opsesijama. O mestima koja se nalaze i na našoj bucket listi. O mestima na koja padamo, ali koje na kraju zaboravimo i krenemo dalje.

Međutim, i ovde imamo neke životne „ljubavne“ veze, destinacije na koje se iznova i iznova vraćamo, gradove i države koje nikada ne zaboravimo, mesta koja nas uvek izazivaju, oduševljavaju, intrigiraju.

A onda je tu naša veza sa Italijom, koja je u potpunosti nešto drugo.

Bella Italija – najlepša zemlja sveta

Jer Italija je zemlja u kojoj je „rođen“ hedonizam. Mesto koje nas je naučilo da zavolimo istoriju, hranu, arhitekturu, život, romansu, operu, umetnost. Gledati je kako pati, boli nas na način koji jedva možemo da opišemo.

Venecija u italiji

Foto: Damiano Baschiera from Unsplash

Mirni smo jedino jer znamo da će se ta kriza završiti i da ćemo se vratiti u Italiju čim to bude bezbedno i pomoći joj da se vrati na noge, pokazati našu podršku odlaskom u Toskanu na vino, na porodično putovanje u Napulj, ili na picu u Rim.

Nedostaje nam Italija

Foto: La So from Unsplash

Do tada, ukoliko vam nedostaje Italija, evo šta možete da uradite:

Nedostaje vam Italija? Evo šta biste trebali da pročitate…

Da li ste čuli za Napuljsku tetralogiju koju je napisala Elena Ferante?

Oni koji su je pročitali i vape za novim knjigama nepoznate autorke koja ih je oduševila neodoljivom pričom o dve drugarice, smeštenom na jugu Italije, preporučujemo moderni klasik Gepard.

Delo koje je napisao Tomazi di Lampeduza, prati tragičnu sudbinu plemićku porodicu sa Sicilije u vrtlogu istorijskih previranja unutar zemlje.

Svako ko čezne za Toskanom, trebalo bi da nabavi kopiju romana „Ravnodušni Agostino“ Alberta Moravije, koja je prvi put objavljena četrdesetih godina 20. veka,  a koja govori o gubitku nevinosti mladog dečaka  tokom odmora u jednom letovalištu.

Evo šta biste trebali da pogledate

Nakon što pročitate preporučene knjige, možete nastaviti ovu veliku „turneju“ savremene italijanske kulture na malom ekranu. Na Netflix-u trenutno postoji nežna, ljubavna priča „Call Me By Your Name“, koja će vas preneti u osamdesete i prelepu Lombardiju.

Na Amazon Prime-u, možete „skoknuti“ do uspavane Proside u napuljskom zalivu, gledajući poslednji  nastup italijanske superzvezde, Masima Troisija, u raskošnom i beznadežno romantičnom klasiku „Il Postino“.

Naravno, tu je i prelepa oda slavnom Rimu u filmu „La Grande Bellezza„,  ali i kultni klasik „Cinema Paradiso“, sa zadivljujućom sicilijanskom pozadinom.

Evo šta biste trebali da poslušate

Italija će zauvek biti sinonim za operu, ali razumemo ako niste ljubitelj arija i pre biste da čujete „Tu Vuo’ Fa l’Americano“, i to verziju koju peva Jude Law u filmu „Talented Mr. Ripley“.

Mada, originalna verzija Renata Carosone-a je još uvek najbolja. Opet, ništa vas neće više podsetiti na italijanska popodneva od pesme „Via Con Me“ Paola Conte-a.

Ukoliko želite da se osetite kao Italijani u ovom trenutku, onda je pesma „Volare“ najbolji izbor. Ova pesma koja se zapravo zove „Nel blu, dipinto di blu“ je postala jedna od himni ljudi na balkonu.

Evo šta jesti i piti ukoliko želite da dozovete u svoj dom Italiju

Bilo bi prosto nemoguće da se pravilno teleportujete do Italije bez adekvatnog „rekvizita“, u ovom slučaju pasta ili pica.

Naravno, uz čašu vina ili čuvenog italijanskog koktela Negroni.

Srećom, danas na Youtube-u imate dosta recepata za pripremu pasti, ali i koktela. Izbor prepuštamo vamo, iako mi uvek navijamo za pice Napoletanu i pomenuti Negroni.

Pogledajte koja predviđanja za italijanski turizam imaju stručnjaci, kao i slike Venecije bez turista. Saznajte i koji su to najlepši dvorci Italije koji su pretvoreni u hotel.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X