Travel preporuka – Neobične atrakcije: Ukleti hoteli sveta – Travel Magazine

Neobične atrakcije: Ukleti hoteli sveta

Neobične atrakcije: Ukleti hoteli sveta

Širom sveta stotine hotela bije glas da su ukleti i da ih posećuju neobični, ali nekada i zastrašujući gosti.

Od glamuroznih holivudskih duhova u SAD-u, preko žrtava tragičnih nesreća zarobljenih u zdanjima u kojima su stradali, do uštogljenih viktorijanskih duhova u Indiji, ove natprirodne pojave privlače brojne turiste i većina hotela ih rado reklamira. Predstavljamo vam neke od poznatijih ukletih hotela, u kojima i vi možete bukirati sobu.

The Shelbourne Dublin, A Renaissance Hotel – Dablin, Irska
Mnogi gosti ovog hotela u Irskoj prijavili su čudna dešavanja tokom svog boravka, kao što su slavine koje se same odvrću, kikotanje, lupanje vrata, i senka devojčice koja luta hodnicima zgrade, posebno na šestom spratu. Toliko gostiju se tokom vremena žalilo na paranormalne aktivnosti, da je hotel među zaposlenima našao jednog dobrovoljca da prenoći u sobi u kojoj je prijavljeno najviše čudnih dešavanja. On je, navodno, u pola noći istrčao prestravljen iz sobe, dokazujući tako da su priče gostiju tačne. Veruje se da je duh koji obitava u hotelu Mary Masters, sedmogodišnja devojčica koja je pre više vekova ovde umrla od kolere. Cena smeštaja kreće od 280 evra.

Château de Marçay, Francuska
Iako je odsedanje u ovom hotelu magično iskustvo, ispostavilo se da za neke može da bude i užasno. Château de Marçay je zamak iz 15. veka za koji se vezuje zaista zastrašujuća priča. Dame koje su u njemu živele, prema legendi su bile žene samo tokom dana, dok su se noću pretvarale u vukodlake. Priča dalje kaže da je jednu od njih uspeo da ubije lokalni seljak, koji ju je zatim sahranio na imanju zamka, a njen duh danas luta hladnim kamenim hodnicima, lebdeći u beloj prozirnoj haljini. Srećom, ova dama je bezazlena, a cena noćenja u hotelu kreće od 14o dolaraza noć.

The Langham London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Od 1865. godine do danas, više fantomskih stanara je primećeno u ovom hotelu. Čak je i engleski kriket tim prijavio da su članovi bili prestravljeni tokom boravka u luksuznom zdanju. Jedan od duhova je navodno doktor koji je na medenom mesecu u hotelu ubio prvo svoju mladu, a zatim i sebe. Sada se povremeno može videti kako maršira kroz hotel u viktorijanskoj odeći, najčešće u oktobru. Od poznatih ličnosti, u podrumu se povremeno može videti duh Napoleona III, a ujutru je u hotelu najaktivniji duh mladog nemačkog princa koji je ovde počinio samoubistvo skokom kroz prozor, početkom 20. veka. Soba u kojoj je zabeleženo najviše paranormalnih aktivnosti je soba 333, u kojoj su mnogi gosti doživeli da ih „nestašni“ duh tokom noći izbaci iz kreveta. Cena noćenja kreće od 360 dolara.

Taj Mahal Palace, Mumbaj, Indija
Ovaj masivni hotel sa pet zvezdica otvoren je za goste 1902. godine i ubrzo je postao jedan od simbola Mumbaja. To je prva zgrada u gradu u kojoj su uvedeni struja i liftovi. Nažalost, tokom izgradnje, glavni arhitekta koji je nadgledao radove, WA Chambers, otišao je na putovanje, i u njegovom odsustvu radnici su pročelje zgrade postavili u pogrešnom smeru. Kada se Chambers vratio sa odmora, shvativiš šta se desilo, u stanju potpunog rastrojstva skočio je sa petog sprata. On i dalje luta hotelom, i često se može čuti (i ponekad videti) kako plače zbog velike greške. Cena smeštaja kreće od 378 dolara za noćenje.

Fairmont Banff Springs, Banf, Kanada
Ovo zdanje, staro 130 godina, ima veoma upečatljivu priču o duhovima, zapravo nekoliko njih. Najzanimljivija je ona o devojci koja je na dan svog venčanja pala niz mermerne stepenice i umrla, pre nego što je stigla da izgovori sudbonosno da. Gosti su više pita prijavili da vide žensku priliku sa velom kako igra u velikoj dvorani i oko hotela. Hotelskim hodnicima navodno luta i duh jednog od zaposlenih, Sema MekKolija, koji se, prema verovanju, i dalje stara da u hotelu sve radi kako treba. Natprirodne aktivnosti se češće javljaju u određenim sobama, u kojima gosti prijavljuju da im neko izvlači jastuk ispod glave, ali i da se pojavljuju krvavi otisci šake na kupatilskom ogledalu. Cena noćenja kreće od 300 dolara.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Bourbon Orleans Hotel, Nju Orleans, SAD
Nju Orleans je poznat kao jedan od gradova sa najviše prijavljenih natprirodnih pojava, pa zato i ne čudi što se neke od njih dešavaju i u hotelima. Takav je Bourbon Orleans Hotel, koji se nalazi na mestu nekadašnje balske dvorane i pozorišta, a kasnije manastira i sirotišta. Ovde su viđeni duhovi iz različitih vremenskih perioda, a najčešće se pojavljuju duhovi siročadi umrle od žute groznice, vojnik Konfederacije koji luta hodnicima i fantom koji viri iza zavesa svečane dvorane. Cena noćenja kreće od 260 dolara, ali se hotel može posetiti i u okviru Grayline Ghost Walking Tour-a.

Grand Hyatt Taipei, Tajpej, Tajvan
Iako je Grand Hyatt Taipei u više navrata to porekao, brojni gosti ovog hotela svedoče da su bili svedoci čudnih dešavanja tokom svog boravka u njemu. Prema nekim navodima, hotel je izgrađen na mestu gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio zatvor. Gosti su prijavljivali da čuju korake i da se tokom boravka osećaju teskobno. U hotelskom lobiju su čak pronađeni talismani, koje su nepoznati dobročinitelji tu stavili da goste štite od natprirodnih sila. Cena noćenja kreće od 232 dolara.

Baiyoke Sky Hotel, Bangkok, Tajland
Godine 2011, kada je izgrađen, Baiyoke Sky Hotel je bio jedna od najviših zgrada u Tajlandu, sa impresivnih 88 spratova. Tokom izgradnje, tri radnika su tragično izgubila živote, padom sa 67. sprata. Gosti su tokom boravka prijavljivali da vide čudne senke i da osećaju hladan vazduh oko sebe. Mnogima su stvari u sobi pomerane, što se pripisuje delovanju duhova trojice tragično poginulih radnika. Cena noćenja kreće od 63 dolara.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Gran Hotel Bolivar, Lima, Peru
Ovaj kultni i nekada luksuzni hotel svojevremeno su posetili i Santana, Hulio Iglesijas, Ava Gardner i Džon Vejn. Ali menadžment je pre nekoliko godina zatvorio ceo peti i šesti sprat zdanja iz 1924. godine, iz finansijskih razloga, mada su na ovu odluku, navodno, veoma uticale i prijave paranormalnih aktivnosti na ovim spratovima. Najpoznatiji duh koji luta hotelskim hodnicima je žena u belom, koja „voli“ da se iznenada pojavljuje pred gostima i da zatim samo nestane. Tu su i duh žene koja je sa hotelskog prozora skočila u smrt, ali i revnosni duh nekadašnjeg zaposlenog, koji se može čuti kako lupka unaokolo. Cena noćenja kreće od 85 dolara.

Kimberley Club, Kimberli, Južna Afrika
Za južnoafrički grad Kimberli vezuje se puno strašnih legendi, tako da uopšte ne čude natprirodne pojave u hotelu Kimberley Club. Budući da je nakada bio klub za južnoafričku elitu, gosti u ovom zdanju su bili mnogi bogati i ekscentrični ljudi. Jedan od njih, Joseph van Praagh, navodno i dalje obitava u hotelu, a najčešće se može videti u biblioteci. Gosti su takođe prijavili da vide damu u viktorijanskoj odeći, ali i duha konobara. Cena noćenja u hotelu kreće od 90 dolara, ali moguće je posetiti hotel i u okviru uklete ture po Kimberliju.

Hotel Roosevelt, Los Anđeles, SAD
Izgrađen davne 1926. godine, ovaj hotel je danas kulturno-istorijski spomenik Los Anđelesa. Merilin Monro je u njemu živela čitave dve godine, a malena Širli Templ je stepovala na stepeništu. Brojni VIP gosti su odsedali u hotelu tokom godina, među njima i Klark Gejbl i Ernest Hemingvej, a neki od njih su izgleda zaboravili da se odjave. Viđanje duhova poznatih se redovno prijavljuje, posebno u vreme renoviranja. Tako su mnogi gosti u ogledalima svojih soba videli duh Merilin Monro, a pojedini posetioci su prijavili duh devojčice u plavom koji se igra po hotelu. Cena noćenja kreće od 281 dolara.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

View this post on Instagram

Up and at 'em. ☀️ #TheHollywoodRoosevelt

A post shared by The Hollywood Roosevelt (@thehollywoodroosevelt) on

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *