Travel preporuka – Nojšvanštajn - nemački zamak iz bajke – Travel Magazine

Nojšvanštajn – nemački zamak iz bajke

Nojšvanštajn – nemački zamak iz bajke

Zamak Nojšvanštajn (Schloss Neuschwanstein) se nalazi u Bavarskim Alpima, stotinak kilometara južno od Minhena. Sagrađen je u XIX veku kao imitacija nemačke romanike XII veka, sa brojnim nadogradnjama u gotskom i čak vizantijskom stilu.

To je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Nemačkoj koja je poslužila kao inspiracija za dvorce iz Diznijevih bajki, a nalazi se i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Svake godine ga poseti preko 1,3 miliona turista koji pokušavaju da kamerama uhvate njegovu najbolju stranu.

Zamak je inače dar kralja Ludviga II Bavarskog, koji je rođen u obližnjem selu. On je ovaj zamak posvetio kompozitoru Rihardu Vagneru, a unutrašnjost je ukrašena prema motivima iz Vagnerovih opera, zasnovanih na legendama ovog kraja.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Iako veoma fotogeničan iz svih uglova, daćemo vam nekoliko saveta kako da ga najbolje uslikate. Do zamka se najlakše dolazi iz Inzbruka (Austrija) ili Minhena, gde postoje brojne turističke agencije koje organizuju posete, ali se do njega lako stiže i u sopstvenom aranžmanu. Vožnja od Minhena traje nešto malo manje od dva sata. Ulaznice za posetu zamku se kupuju na blagajni u selu podno zamka i koštaju 13 evra. Treba znati da je broj posetilaca ograničen na dnevnom nivou, pa se može desiti da ako dođete po podne. ne bude više karata.

Marienbrucke
Jedan od najimpresivnijih pogleda na zamak je sa visećeg pešačkog mosta Marienbrucke koji se nalazi preko kanjona reke Polat. Ako imate sreće da vas vreme posluži i izmaglica pokrije dolinu, zamak će sa ovog mesta izgledati kao da sedi na vrh oblaka. Do mosta se veoma lako stiže kratkom pešačkom turom od samog zamka. Iako je možda i najbolje mesto za fotografisanje zamka, pravljenje dobre fotografije možda neće biti tako lako. Veliki broj posetilaca se tiska u redu kako bi ugrabili svojih nekoliko sekundi da budu oči u oči sa zamkom. Treba imati u vidu i da je ovaj most zatvoren za posete tokom zimske sezone u slučajevima kada je vreme loše. Inače, u toku je rekonstrukcija mosta koja će trajti do početka novembra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Iz samog zamka
U unutrašnjosti zamka nije dozvoljeno fotografisanje, ali je zato moguće slikati njegove zidine spolja. Šetnja pored zidina otkriće brojne ukrase i ornamente na tornjevima i balkonima. Pogled iz unutrašnjosti zamka na okolne pejzaže ostavlja bez daha.

Iz doline
Pogled na zamak iz doline pruža jedinstvenu kompoziciju koja sadrži plodnu dolinu i očaravajuće alpske vrhove sa ovim kitnjastim zamkom u samom središtu.

Iz Hohenšvangaua
Selo Hohenšvangau je najbliže zamku i nalazi se u dolini podno planine. Ovo mestašce poznato je kao baza za obilaske zamka. Odavde se ujedno pruža i predivan pogled na sam zamak, a posetioci koji imaju više vremena mogu da posete i zamak u samom selu u kome je rođen kralj Ludvig II.

Idealan pogled na Nojšvanštajn je sa žičare Tegelbergban koja se penje do 1.700 metara nadmorske visine. Vožnja žičarom traje desetak minuta i omogućava prelep pogled i na Nojšvanštajn i na Hohenšvangau, kao i na okolne planinske vrhove. Leti je moguće uživati i u krstarenjuj ezerom Forggensee, tokom koga se pruža divan pogled na zamak, a oni koji vole ptičju perspektivu možda bi mogli da razmisle o letu balonom iznad ovog predela.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *