Travel preporuka – Obilazak norveških fjordova – Travel Magazine

Obilazak norveških fjordova

Obilazak norveških fjordova

Milioni godina glečerske aktivnosti blagoslovili su Norvešku neverovatnom obalom prepunom fascinantnih fjordova. Osim spektakularnih pejzaža, svaki ima i svoje jedinstvene atrakcije. Pred vama je deset najlepših fjordova koje možete posetiti i nekim kruzerom…
Geirangerfjord i vodopadi
Skoro svaki kruzer koji obilazi fjordove posećuje Geirangerfjord. Ovaj dragulj u obliku kanjona, koji se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a, smatra se jednim od najvećih remek dela prirode, sa vodopadima koji se spuštaju sa strmih litica. Tri vodopada se naročito izdvajaju po lepoti: Sedam sestara, Prosilac i Mladin veo, sa prosečnim padom od 25m. Ovim kaskadnim lepotama se možete diviti iz udobnosti svog broda, a ako želite bliži pogled, rezervišite vožnju kajakom.
Storfjorden, divljina i planina Strandafjellet
Udaljena divljina Storfjorden-a je raj za divlje životinje. Uživajte u prizoru delfina, pliskavica i kitova koji plivaju oko vašeg broda kao i morskih orlova koji vam nadleću iznad glava. Takođe, uživajte u pogledu dok prolazite pored planine Strandafjellet. Ovde se nalazi jedan od najvećih skijaških centara u Skandinaviji, svrstan u top deset mesta koje vredi posetiti i to od strane samih Norvežana. Gondolom se prevezite do vrha kako biste uživali u panoramskom pogledu na fjord i okolne planine.
Hjorundfjord – van turističkih ruta
Hjorundfjord, deo Storfjorden-a koji ulazi u planine, retko posećuju veliki brodovi, a sigurno je jedna od najbolje čuvanih tajni Norveške. Međutim, manji brodovi vas mogu odvesti da uživate gledajući strme litice, livade, jezera, izolovane planinske farme i male seoske zajednice daleko od putanja drugih plovila.
Sognefjord i drvene crkve
Najduži i najdublji fjord u Evropi proteže se preko 200 km u unutrašnjost. Ovde se nalazi i pet najstarijih tradicionalnih norveških drvenih crkava. Najstarija – Urnes, sagrađena u 12. veku, je jedna od najzaštićenijih lokacija sa liste svetske baštine UNESCO-a.
Aurlandsfjord i Flam železnica
Na obalama Aurlandsfjord-a nalazi se malo selo Flam gde se možete pridružiti jednom od najspektakularnijih putovanja vozom na svetu. Putovanje Flam železnicom ide kroz strme useke, uske krivine i tunele, zaustavljajući se kod znamenitosti kao što je 225m visok vodopad Kjosfossen. Kada dođete na poslednju stanicu Mirdal, koja se nalazi na platou nadmorske visine od 867m, nećete naći ništa osim čekaonice, šaltera za prodaju karata, malog kafića i nezaboravnog pogleda.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Naeroyfjord i Gudvangen pećine
Prema National Geographic-u, Naeroyfjord je zauzeo prvo mesto kada su u pitanju mesta svetske prirodne baštine, a veruje se da je poslužio i kao inspiracija za Diznijev film Zaleđeno kraljevstvo (Frozen). Maleno naselje Gudvangen, sa populacijom od sto stanovnika i 1.400 koza, leži na špicu Naeroyfjord-a. Brojni napušteni rudnici su ostavili za sobom brojne pećinske lavirinte koje možete istraživajući slušajući muziku Edvarda Griga.
Lysefjord i “Propovedaonica”
Na 605 m nadmorske visine, nalazi se čuvena stena, tzv. Propovedaonica (Pulpit Rock), jedna od najspektakularnijih platformi na svetu za uživanje u fantastičnom pogledu. Ako imate dovoljno energije, popnite se i uživajte u pogledu na Lysefjord. Ovo je upravo mesto gde su se Tom Kruz i Henri Kejvil borili u filmu Nemoguća misija – Razilaženje.
Hardangerfjord i grobnice Vikinga
Iz mirnog seoceta Eidfjord na obalama Hardangerfjord-a, slatki trol voz nudi 50-to minutni turističku obilazak tokom kog se prolazi kroz dramatične pejzaže i posećuje najveće vikinško groblje u zapadnoj Norveškoj sa 350 grobova iz perioda od 400. – 1000. godine nove ere.
Nordfjord i Briksdal glečer
Na svom istočnom kraju, Nordfjord se deli na tri kraka ispod lednika Jostedalsbreen, a selo Olden se nalazi na najjužnijoj tački. Odavde možete otići na neku organizovanu pešačku turu ili se uputiti trolovim automobilom od Oldealen doline do glečera Briksdal gde ćete uživati u živopisnim plavim i zelenim bojama leda koji se spušta skoro 1.220 metara do tirkiznog jezera u svom podnožju.
Sunnylvsfjorden i srednjovekovne farme
Napuštene fjordovske farme, oprezno smeštene na stenama duž Sunnylvsfjorden-a, pružaju uvid u srednjovekovno doba kada su, čini se, malo parče zemlje, po neka koza i možda krava bili dovoljni za preživljavanje. Zanimljiva je mala farma Me-Akernes, 100 metara iznad vode, koja se nalazi ušuškana ispod isturene stene koja je štiti od lavina.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X