Travel preporuka – Odlične alternative italijanskim top gradovima – Travel Magazine

Odlične alternative italijanskim top gradovima

Odlične alternative italijanskim top gradovima

Italija je jedna od najposećenijih destinacija na svetu, ali je zbog toga i najveća žrtva prekomernog turizma.

Vidimo u poslednje vreme da se sve više govori o problemima sa kojima se suočava Venecija.

Ovaj grad je počeo da uvodi razna ograničenja za kretanje turista, brojne kazne za kršenje veoma strogih pravila ponašanja, a razmatra se i naplata ulaza u stari grad.

Veoma veliki broj turista koji posećuje ovaj grad, čini gotovo nemogućim uživanje i obilazak glavnih znamenitosti. Slično je i sa druga dva italijanska grada koji se nalaze na listi najposećenijih svetskih destinacija. Rim i Firenca imaju slične muke, a turisti su sve manje dobrodošli na ova mesta.

Zato vam predlažemo nekoliko alternativnih gradova u Italiji, koji su zapravo sjajni i mogu vam pružiti daleko veće uživanje nego pomenuta Trojka.

Napulj

Makar se samo zaputili do Napulja kako biste probali picu tamo gde je nastala, nećete pogrešiti. U XIX veku ovde je otvorena prva picerija na svetu – L’Antica Pizzeria da Michele, gde se i danas pravi najbolja Margarita od specijalne vrste paradajza i sira. Osim pice, Napulj je poznat i po vulkanu Vezuv koji se izdiže iznad grada. U katastrofalnoj erupciji koja se dogodila 79 godine nove ere uništen je grad Popeja. Do ovog lokaliteta se danas stiže gradskim prevozom.

Parma

Svi zaljubljenici u italijansku kuhinju treba da posete Parmu, mesto gde je nastao čuveni parmezan (Pamigiano – Reggiano). Osim čuvenog sira, ovaj grad ima i sjajan pršut i šunku.

Modena

U Modeni je nastao Ferrari, zbog čega je ovaj grad omiljena destinacija za ljubitelje luksuznih automobila. Obavezno treba posetiti Muzej Enzo Ferrari. Pomalo neobičan spoj ali u Modeni se nalazi i muzej Lučana Pavarotija, pa je osim za ljubitelje automobila ona  privlačna i ljubiteljima opere. Znamenitost Modene je i gradska katedrala (Duomo di Modena), a grad je poznat i po čuvenom balzamiko sirćetu.

Bolonja

 

Prestonica italijanske kuhinje je svakako Bolonja. Ovaj grad ima neke od najboljih restorana u Italiji, dom je čuvenoj pasti bolonjeze. U Bolonji se nalaze brojne crkve i kapele, a čuvena je po svojoj arhitekturi iz Srednjeg veka. Dva srednjevekovna tornja, Garisedni i Asinelli od kojih je jedan veoma kriv, simbol su grada, koji je poznat i po svojim prolazima sa kolonadama (porticoes) i kanalima.

Ređo di Kalabrija

Glavni grad istoimene pokrajine na krajnjem jugu Italije, poznat je po predivnim plažama i impresivnoj arhitekturi. Iako je turistički centar sa velikim brojem low-cost letova iz cele Evrope, Ređo di Kalabrija još uvek nije toliko zatrpan turistima, pa je u njemu moguće uživati i opustiti se.

Noto

Gradić na jugoistoku Sicilije se smatra baroknom prestonicom Italije. Ovo mirno mesto poznato je po svojoj raskošnoj arhitekturi koja se naziva i sicilijanskim barokom. Predivna šetališta, brojne crkve i hotel iz XVIII veka koji je pod zaštitom UNESCO-a su dovoljan razlog da posetite ovaj grad.

Palermo

Glavni grad Sicilije se nalazi na listi najboljih gradova koje treba posetiti u 2019. Poznat je po svojim tržnicama, palatama i crkvama, a nudi i izvanredne izlete u prirodi uključujući i posete vrhunskim vinarijama

Sirakuza

Još jedan sicilijanski grad poznat po bogatoj istoriji. Nekadašnji grad Stare Grčke, rodno je mesto Arhimeda. Od znamenitosti tu se nalaze starogrčki teatar kao i ostaci Apolonovog hrama.

Trento

Ljubitelji vina treba da se upute na sever, na padine Dolomita u region Trentino-Alto Adiđe, koji je postojbina čuvenog italijanskog vina pino-griđo (pinot griggio). U gradu Trento nalaze se brojni muzeji, prelepa katedrala i nalazište iz antičnog doba.

Ako se odlučite za odmor u Italiji ovo su gradići sa najboljim plažama. Saznajte koje su poznate italijanske vinske regije. Osim veoma bogate istorije, Sicilija ima sjajne plaže. Predstavljamo vam Skrivene plaže Sicilije.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X