Travel preporuka – Orijent u srcu Toskane - zavirite u očaravajući Castello di Sammezzano – Travel Magazine

Orijent u srcu Toskane – zavirite u očaravajući Castello di Sammezzano

Orijent u srcu Toskane – zavirite u očaravajući Castello di Sammezzano

U samom srcu Toskane, na nekih 40-ak kilometara od Firence nalazi se možda i najfascinantnije remek-delo arhitekture u Italiji, zamak Sammezzano.

Zašto najfascinantnije?

Zato što nikada ne biste očekivali da u sred Toskane otkrijete jedan Orijent. A ovaj zamak je jedno od tri zdanja unutar Italije koja su urađena u arapskom stilu.

Poseta zamku Sammezzano odvešće vas do Maroka, Kine i Indije, jer ćete se diviti detaljima koji će vas podsetiti na arhitekturu arapskih i azijskih zemalja.

Castello di Sammezzano

Istorija ovog mesta verovatno počinje u rimsko doba. Tada je u njemu prema mnogim biografima tog perioda, živeo i Karlo Veliki, prvi car zapadne Evrope nakon propasti Zapadnog rimskog carstva.

Nakon toga. među slavnim vlasnicima zamka bili su Kozimo i Đovani Mediči. 

View this post on Instagram

#castellodisammazzano

A post shared by Tuscany discover (@tuscany_discover) on

Ipak, sadašnji izgled zamak dobija tek sredinom 19. veka kada ga kupuje španski plemić Ferdinando Ximenes d’Aragon (1813. – 1897.).

Početkom 18. veka, kulturni talas „orijentalizma“ proširio se Evropom

Firenca i zamak di Sammezzano predstavljaju jedan primer arapskog uticaja, dok je drugi primer tvrđava Rocchetta Mattei, koja se nalazi blizu Bolonje.

Ferdinando koji je od rođenja živeo u Firenci, je pod uticajem ovog kulturnog talasa, modifikovao postojeći zamak Castello di Sammezzano.

Tada su pod njegovim instrukcijama dodate nove dvorane i sobe, koje su zamku dale potpuno drugačiji izgled.

Iako nije imao diplomu, Ferdinando je imao sposobnosti geologa, arhitekte i inženjera. Ujedno je smatran za vrlo ekscentričnog čoveka tako da je mogao samostalno da planira i obnovi Castello di Sammezzano.

Unutrašnjost je urađena totalno u maorskom stilu i podseća na detalje koje možete videti u palati Alhambra, koja se nalazi u Granadi.

Ximenes nije samo redizajnirao i proširio postojeću zgradu, već je planirao i veliko područje oko dvorca koje karakteriše bujna šuma zimzelenih hrastova i sekvoja. Ovaj park smatra se jednim od najlepših i najvećih na prostoru cele Toskane.

Paunova soba – najlepša prostorija Sammezzana

U zamku se nalazi čak 365 soba i ne zna se koja je lepša. Ipak, ako biste pitali one koji su posetili zamak koja im je najlepša, verujemo da bi vam svi u glas rekli – Paunova soba!

Ime je dobila jer po dekoru i bojama koje podsećaju na raskošnog pauna.

View this post on Instagram

Uncanny Tuscany. 📸@dejalanuit #OnGoogleMaps

A post shared by Google Maps (@googlemaps) on

Zanimljivo je da je Ferdinando retko bacao stvari koje nije koristio, pa je u ovoj sobi odlučio da na zid postavi kineski pribor koji su mu dali neki španski plemići.

Napušten dve decenije…

Za vreme II svetskog rata, Nemci su dosta oštetili zamak i odneli sa sobom veliki broj skulptura iz parka.

Sedamdesetih godina prošlog veka Castello di Sammezzano je bio pretvoren u hotel-restoran. Nažalost, hotel je propao početkom 90-ih.

View this post on Instagram

Mani e manie #castellosammezzano #toscana🇮🇹 #arabeschi

A post shared by Gianni (@gianniburberi) on

Punih deset godina zamak je bio bez vlasnika. Tek 1999. godine kupuje ga jedna grupacija engleskog i italijanskog kapitala sa ciljem da ga pretvori u luksuzno odmaralište.

Nažalost, ni ta firma nije uspela da povrati sjaj dvorcu koji je i dalje bio napušten, oronuo i često na meti lokalnih lopova i beskućnika.

Pre sedam godina jedna neprofitna, lokalna organizacija uspela je da podigne svest o napuštenom zamku u javnosti. Međutim, sem dozvole da u njemu prave turističke ture, ni oni nisu uspeli da spasu ovaj zamak.

Posle toga još jedan pokušaj stranih investitora je propao, a budućnost zamka je i dalje nejasna. Prosto je neverovatno da ovako prelepo i značajno delo istorije i arhitekture trune decenijama…

Više informacija o dvorcu možete pronaći na zvaničnom sajtu zdanja.

Pročitajte 8 zanimljivosti o palati Peterhof, te zavirite u najlepše kraljevske palate Evrope. Saznajte i koji su to najlepši dvorci Italije pretvoreni u luksuzne hotele.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
222Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X