Travel preporuka – Ostrvo Yassiada, ronilački dragulj Turske – Travel Magazine

Ostrvo Yassiada, ronilački dragulj Turske

Ostrvo Yassiada, ronilački dragulj Turske

Ministarstvo kulture i turizma Turske razmatra pokretanje projekta za promociju ostrva Yassiada kao svetski atraktivne lokacije za ronjenje.

Ostrvo se nalazi u Mramornom moru, jugoistočno od Istanbula, a projekat su osmislili podvodni arheolozi koji su na ovoj lokaciji radili proteklih 20 godina. Yassiada je jedinstvena po tome što se u njenim vodama nalazi 12 brodskih olupina, neke iz vremena antike, a poslednja iz 1994. godine. Na dubini od 15 do 45 metara nalaze se ostaci brodova iz 2, 4. i 16. veka. Predmeti izvučeni iz olupina se nalaze u Pomorskom muzeju Bodruma, a među njima je i 2.000 vrednih amfora.

Prema najavljenom projektu, koji bi trebalo da košta oko 600.000 eura, ove podvodne lokacije od neprocenjivog značaja bi bile zaštićene i pod stalnim video-nadzorom. Novac bi bio uložen i u ostrvsku luku, a planirano je i otvaranje restorana, konferencijske hale i hiperbarične komore.

Inače, ostrvo su koristili još Vizantinci za progon važnih političkih figura, a u novijoj istoriji je pripadalo turskoj mornarici i Univerzitetu u Istanbulu (Katedra za biologiju mora). Poznato je i kao ostrvo Demokratije i Slobode.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *