Travel preporuka – Panoramske rute koje oduzimaju dah – Travel Magazine

Panoramske rute koje oduzimaju dah

Panoramske rute koje oduzimaju dah

Pripremate se za putovanje? Istražujete istoriju, prirodne i kulturno-istorijske atrakcije na destinaciji i jedva čekate da tamo stignete, kako bi to divno iskustvo počelo. Ali ponekad, destinacija je samo deo iskustva, a putovanje do nje može biti podjednako ispunjavajuće.

Uživanje u prelepim pejzažima koji promiču i smenjuju se za neke putnike predstavlja pravo ostvarenje snova – jer se upravljaju motom „život je putovanje, a ne ishodište“. Takva putovanja, poznatija kao road trip-ovi, postala su popularna zahvaljujući američkim filmovima o kultnim auto-putevima koji povezuju beskrajna prostranstva ove zemlje. Ipak, u svetu ima podjednako inspirativnih panoramskih ruta, idealnih za road trip. Evo samo nekoliko njih.

Costa Verde, Brazil
U bukvalnom prevodu „Zelena obala“, ovaj put povezuje severnu obalu federalne države Sao Paulo i južnu obalu federalne države Rio de Žaneiro. Duž ove rute putnici mogu da prate kako se pejzaž menja iz guste šume u otvoreni horizont, budući da ona prolazi kroz Atlantsku šumu (Mata Atlantica) i pored brojnih prelepih plaža. Jedna od najpoznatijih stanica na ovoj ruti je Angra dos Reis, mala opština u okviru koje se nalazi 365 ostrvaca neposredno uz obalu. Poznata je kao luksuzni turistički rizort u kome ćete uživati u odličnoj hrani i atmosferi. Brodići posetioce voze do Ilha Grande, najpoznatijeg od 365 ostrva, a u blizini je i Paraty, lepo očuvan istorijski grad. Iako ne tako luksuzan i komercijalizovan, ovaj gradić turiste privlači svojim tradicionalnim šarmom i arhitekturom 17. i 18. veka.

Grossglockner Hochalpenstrasse, Austrija
Visoki alpski put Grossglockner posetiocima nudi pogled na najviše planinske vrhove Austrije. Alpska vegetacija i snežnobeli vrhovi deluju opuštajuće i umirujuće, a fotoaparati moraju uvek da budu u pripravnosti, jer vas iza svake oštre krivine čeka nova spektakularna pejzažna kompozicija koja oduzima dah. Na ruti postoje gastronomske stanice, na kojima se služi tradicionalna austrijska kuhinja, mogu se obići panoramske tačke, edukativne staze, podzemni tuneli, a na raspolaganju su i druge uzbudljive aktivnosti. Cena dnevne ulaznice za privatno vozilo iznosi 36 eura.

Milford Road, Novi Zeland
Spektakularna ruta, koja oduzima dah – to je Milford Road, ali opet, na Novom Zelandu svi pejzaži su bajkoviti. Put kroz nacionalni park Fiordland, sve do najpoznatijeg fjorda Milford Sound-a, ima mnogo obaveznih stanica, među kojima su dolina Eglinton, planine Earl, jezera Mirror, Avenija nestajuće planine (Avenue of the Disappearing Mountain) i jezero Gunn. Uobičajene aktivnosti su kampovanje, hajking i naravno, fotografisanje. Vodopada ima na mnogim hajking stazama nacionalnog parka, a kada stignete do Milford Sound-a obavezna je vožnja brodićem, tokom koje ćete upoznati jedinstvenu faunu ovog mesta. Imaćete priliku da vidite grbave kitove, foke, retke vrste delfina i pingvina. Ako ne želite da napuštate kopno, u zalivu Harrison možete posetiti podvodnu opservatoriju.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Great Ocean Road, Australija
U australijskoj državi Viktoriji, u jugoistočnom delu kontinenta, Veliki okeanski put vam nudi prave filmske pejzaže i vožnju pored dramatičnih litica i poznatih surferskih destinacija kakva je plaža Bells Beach. Jedna od najpoznatijih atrakcija je stenovita formacija Twelve Apostles. Put je dugačak 243km, a svoje ime duguje činjenici da tokom vožnje nikada nećete izgubiti pogled na pučinu. Ljubitelji životinja bi trebalo da odvoje vreme za posetu rezervatu Tower Hill, u kome će se družiti sa koalama, emuima i kengurima. Inače, rezervat se nalazi u kupi ugašenog vulkana. Smeštaj se lako pronalazi u malim gradićima uz obalu, a posebno su atraktivni Port Campbell i Peterborough.

Tirkizna obala, Turska
Turska rivijera, popularno nazvana Tirkizna obala, prostire se od gradića Česme do Alanje, i smatra je jednim od najdužih i najspektakularnijih panoramskih puteva na Mediteranu. U ovoj neverovatnoj regiji prožimaju se prirodna lepota i duga i bogata istorija i zajedno stvaraju magičnu atmosferu. Dva od Sedam svetskih čuda Starog sveta nalazila su se na ovom potezu. Ostaci nekoliko stubova čuvenog Artemidinog hrama u Efesu svedoče o njegovoj nekadašnjoj grandioznosti, a iako je mauzolej u Halikarnasu (današnji Bodrum) davno uništio zemljotres, neki njegovi delovi su ugrađeni u masivni krstaški zamak i danas se jasno mogu videti. Jedrenje, ronjenje, kupanje i sunčanje se na Turskoj rivijeri podrazumevaju. Postoje brojne brodske ture do obližnjih ostrva i drevnih gradova, uključujući i lokalitet potopljenog grada Simene. U okolinim malim restoranima čeka vas prava mediteranska gozba – svež hleb, masline, riba, sveže i sušeno voće.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X