Travel preporuka – Pet najlepših knjižara Pariza – Travel Magazine

Pet najlepših knjižara Pariza

Pet najlepših knjižara Pariza

Bilo da ste pogledali film „Midnight in Paris“ ili ne, Pariz je, verovatno, najveći književni grad na svetu. Zahvaljujući pesnicima i filozofima, romanopiscima i dramaturzima koji su u njemu živeli, ovaj grad je postao dom slavnih mislilaca i revolucionarnih ideja.

Gde biste još mogli da razgovarate o egzistencijalizmu nego u domu u kom su živeli Simon de Bovoar i Žan Pol Satr ili da posetite grobna mesta Molijera i Prusta?

Naravno, u ovom gradu postoje knjižare na gotovo svakom ćosku i zbog toga ćete biti posebno razmaženi – ali evo nekoliko naših omiljenih.

Galignani

Ponosno osnovan kao prva engleska knjižara na evropskom kontinentu 1801. godine, Galignani se nalazi pored čuvene poslastičarnice Angeline, u ulici Rue de Rivoli. Unutrašnjost je vrlo mirna i dostojanstveno uređena sa staklenim plafonom.

Knjige na engleskom jeziku se nalaze na policama u prednjem delu, ali i u zadnjem, velikom kutku. Ovde ćete naći ogroman broj Everyman izdanja, i skoro pa sva Penguin Clothbound Classics izdanja, koja vam možda dugo stoje na spisku za kupovinu. Dečiji je kutak blagosloven zanimljivim izborom knjiga na engleskom i francuskom jeziku, tako da možete podstaći dvojezičnost mladih.

Shakespeare and Company

Nijedna lista knjižara u Parizu ne bi mogla da prođe bez legendarne knjižare Shakespeare and Company.

Ovaj književni kutak, u kojem stare grede od drveta škripe od turista koji umeju da provedu i po nekoliko sati ovde izgubljeni u moru nepravilnih police za knjige, čuva šarm starog sveta.

Ljubazno i angažovano osoblje je domaćin niza književnih događaja – od jutarnjeg čitanja poezije uz kafu do  večernja izlaganja gostujućih predavača.

Na donjem nivou ćete pronaći sve, uključujući fikciju, filozofiju, umetnost, istoriju, ekonomiju, putovanja, muziku, religiju, biografiju i Šekspira (naravno). Na gornjem spratu možete da se povučete u tišinu poezije i zavirite u udobnost čitaonice u kojoj boravi mačka po imenu Aggie.

Abbey Bookshop

Ako volite stare ekscentrične knjižare, a radije bi izbegli gužve turista, onda je za vas knjižara Abbey.

Smeštena samo nekoliko ulica dalje, ova uska zgrada iz 18. veka utočište je ljubiteljima knjiga i nudi zaista autentično iskustvo u knjižari.

Knjižaru vodi poznati Kanađanin koji se preselio iz Toronta 1989. godine u Pariz. Bookstore prodavnica je uglavnom fokusirana na engleska izdanja, sa mešavinom starog i novog. Unutra ćete naći beskrajne kule knjiga – lavirint literature i uske prolaze sa policama skrivenim iza drugih polica.

Taschen

Ova elegantna minimalistička prodavnica obavezno je mesto svih ljubitelja Taschen izdanja!

Polirani butik nudi stručan izbor svih veličina, opisa i medija, od umetničkih kataloga Egona Šilea do arhitektonske enciklopedije Frenka Lojda Vrajta. Tu su izdanja najboljih modnih fotografija, zapanjujući pejzaži Italije, ali i knjige o erotici, stripovima i tetovažama.

Naravno, ovde ćete naći i knjige o Moneu, Van Gogu i Parizu – koje bi mogle biti savršen suvenir.

San Francisco Book Company

Druga polovna knjižara na engleskom jeziku koju vredi posetiti je San Francisco Book Company.

Skrivena, u blizini prelepog parka Luksenburg, prodaje sve, od misterioznih romana i naučne fantastike do  dečije literature. Otvorena je svih sedam dana u nedelji tokom cele godine.

Ovde se oseća duh zajednice, što ga čini ugodnim mestom za istraživanje. Osoblje je ljubazno i želi da vam pomogne, a u prodavnici možete da naručite izdanja koja još nemaju.

Pogledajte koji će vas filmovi teleportovati u Pariz, kao i koji pariski park je omiljeni među lokalcima i turistima. Takođe, pročitajte i koji su vidikovci najlepši u Parizu.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X