Travel preporuka – Pitoma irska divljina – Travel Magazine

Pitoma irska divljina

Pitoma irska divljina

Divljinom obično nazivamo prirodu, krajeve neke zemlje daleko od civilizacije i gradova.

Ona može biti očaravajuća ali i opasna, međutim u Irskoj ona je prelepa, zelena i nadasve pitoma.

Najveću opasnost za posetioce irskih ruralnih predela predstavljaju strme i visoke litice ili razbesneli ovan u kakvom stadu ovaca. Sve ostalo je pitomo i mirno. Nema opasnih buba, zmija, divljih zveri. Irskom možete šetati danima i uživati u prelepim zelenim pejzažima širom zemlje i blagoj klimi.

Ova je ostrvska zemlja pravi raj za turiste koji vole pešačenja, vožnju bicikla ili jahanje, splavarenje ili kajak ali i putovanje kolima.

Najviša planina u Irskoj

Foto: Mariusz Z / Wikimedia

Karauntuil (Carrauntoohil) je najviša planina u Irskoj, čiji je najviši vrh na 1039 metara nadmorske visine. Nalazi se na krajnjem jugozapadnom delu ostrva. Iako niska, Karauntuil je prava planina sa klisurama, liticama, oštrim vrhovima i stenama. Nalazi se na Ajverah poluostrvu (Iveragh) i predstavlja područje izuzetnih prirodnih lepota. Veoma je pogodna za šetnje i lagano planinarenje. Na njoj su obeležene brojne staze od kojih je najuzbudljivija Đavolje lestve (Devil’s Ladder) duga 12 kilometara. To je najkraća ali i najpopularnija staza do vrha. Pogled sa planinskih vrhova puca na farme u dolini sve do obale Atlantika. Na planini se nalazi i najviše jezero u Irskoj, Kumenoter (Cummeenoughter), na 707 metara nadmorske visine. Oni hrabriji mogu da se okupaju u njegovoj hladnoj vodi.

Reka Šenon

Foto: N. Chadwick / geograph.ie

Najduža reka u Irskoj i na Britanskim ostrvima je Šenon. Ona teče kroz preko celog Irskog ostrva, a njen sliv obuhvata petinu irske teritorije. Ovom rekom možete ploviti sve sve od Karika na severu pa do ušća reke u Atlantik kod Limerika. Zapravo Šenon na tom mestu formira dugački i razuđen estuar. U svom toku, reka Šenon formira nekoliko jezera od kojih su tri veća i značajnija i svako za sebe predstavlja izuzetno mesto za odmor. Najzanimljivije je jezere Ree (Lough Ree) koje je i najveće i ima veliki broj ostrvaca. Tokom putovanja Šenonom možete obilaziti manastire, tvrđave i crkvice kakvih u tom kraju Irske ima baš dosta.

Great Western Greenway

Foto: www.ireland.com

Neobično parče obale u okrugu Majo (Mayo) najbolje je doživeti tokom biciklističke ture duž napuštene pruge uz samu obalu. Ova staza se naziva Great Western Greenway. Voz je ovom prugom saobraćao do 1937, a na njenoj trasi se nalaze kameni vijadukti i tuneli koji zajedno sa pogledom na zaliv istačkan minijaturnim ostrvima pruža nesvakidašnje iskustvo.

Šetnja kroz Viklou

Foto: www.ireland.com

Wicklow Way (Viklou) je 130 km duga pešačko-biciklistička ruta kroz prelepu seosku oblast južno od Dablina, prema gradu Viklou. Ova oblast predstavlja nisko planinsko područje prepuno veoma starih manastira. Sela su prelepa, sa divnim malim kamenim kućama i baštama punim cveća. U turističkim brošurama se Viklou naziva zemljom Hobita. Pruža odlične mogućnosti za šetnje i vožnju bicikla kroz prirodu. U višim predelima potrebno je i veće iskustvo, a biciklističke staze postaju planinske, gotovo alpske. Staza se potom spušta u romantičnu dolinu Glendalou sa dva jezera, koja predstavlja jedno od najreligioznijih mesta u Irskoj. Tu se nalazi toranj star hiljadu godina, srušena katedrala i mala crkva.

Ostrvo Darsi

Foto: www.ireland.com

Maleno ostrvo Darsi (Dursy) na kome žive četiri osobe povezano je sa glavnim kopnom jedinom žičarom u Irskoj. Ostrvo je blizu obale, a žičara koja ih spaja prelazi mora i povezuje dve litice sa dve strane visine oko 30 metara. Pogled iz kabine žičare na snažne talase kako se uz tresak razbijaju o vertikalne ivice litica diže adrenalin.

Divlja Atlantska obala

Foto: www.ireland.com

Jedno od najlepših putovanja automobilom na svetu je duž irske atlantske obale. Od Korka na jugu do Donegala na severu ostrva ima malo manje od 400 km, ali ako se odlučite na prelepo putovanje kolima uz obalu Atlantika, putovanje može da se oduži na preko 2.500 kilometara. Usput ćete moći da uživate u čuvenim irskim liticama, beskrajnim dugim peščanim plažama, visokim talasima, zelenim pašnjacima i stenovitim brdima.

Bakarna obala

Foto: Veekrokki / Wikimedia

Nekada rudarski kraj danas je jedan od dva geoparka u Irskoj. U Copper Coast Parku postoje ostaci vulkanskih erupcija iz paleozoika i poslednjeg ledenog doba. U parku su moguće razne aktivnost uključujući i vožnju kajaka u priobalnom području Atlantika. U ovoj aktivnosti mogu vam se pridružiti i delfini.

Irska je idealna hajking destinacija, ali i prava destinacija za solo turiste…i ljubitelje serijala Igra prestola.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *