Travel preporuka – Počinje sezona lova na polarnu svetlost – Travel Magazine

Počinje sezona lova na polarnu svetlost

Počinje sezona lova na polarnu svetlost

Polarna svetlost nastaje kada delići sunčeve svetlosti ostanu zarobljeni u zemljinom magnetnom polju u višim slojevima atmosfere.

Kao rezultat dolazi do sudaranja elektrona sa atomima što proizvodi šarenu, blještavu i razigranu svetlosnu predstavu poznatu kao polarna svetlost.

Ona se može videti u područjima od sevenog ili južnog polarnog kruga pa do samog severnog i južnog pola, a najbolje se vidi noću. Polarna svetlost koja nastaje na Severnom polu se naziva Aurora borealis, a ona koja nastaje na Južnom polu je Aurora Australis.

Tokom zimskih meseci kada je ceo severni polarni krug zahvatila šestomesečna noć, poznata i kao polarna noć, polarna svetlost se može videti često, ali je najbolja i najspektakularnija u velikom periodu oko ravnodnevnice, posebno jesenje.

Ako želite da vidite polarnu svetlost sezona lova na nju počinje već od avgusta i traje do sredine aprila. Može se videti od Aljaske, severnih delova Kanade, Grenlanda, Islanda, severnih delova Norveške, Švedske, Finske ali i na jugu Novog Zelanda i Tasmanije.

Ferbenks

Aljaska, SAD

Foto: Wall Boat

Ferbenks (Fairbanks) na Aljasci je najbolje mesto u SAD za posmatranje polarne svetlosti. Nedaleko odatle se nalazi impresivan nacionalni park Denali gde se nalazi istoimeni najviši planinski vrh u SAD, na planini Kinli.

Jelounajf

Severozapadne Teritorije, Kanada

Foto: En Tsai / Flickr

Glavni grad kanadske pokrajine Severozapadne Teritorije je Jelounajf (Yellowknife) i poznat je kao turistički centar za posmatranje polarne svetlosti. Nalazi se na obalama Velikog ropskog jezera gde je osnovano posebno turističko kamp naselje Aurora Village. Zbog svog položaja i bez gradova i naselja i zagađenog vazduha, ovo je možda i najbolje mesto za posmatranje polarne svetlosti.

Tromse

Norveška

Foto: John Huang / Pixabay

Najseverniji grad u Norveškoj i jedan od najvećih gradova unutar severnog polarnog kruga je idealno mesto za posmatranje Aurore borealis. Klima u Tromseu je veoma prijatna zahvaljujući toploj Golfskoj struji. Predivna priroda, spektakularni fjordovi, planinski vrhovi pod snegom i polarna svetlost, glavni su mamac za turiste.

Kiruna i Rovanijemi

Švedska i Finska

Foto: ICEHOTEL

U najsevernijem švedskom gradu Kiruni nalazi se nadaleko poznati hotel u ledu (ICEHOTEL), a nedaleko odatle je i nacionalni park Abisko, centar laponske kulture. U okviru parka se nalazi i Aurora Sky Station, kamp za posmatranje i proučavanje Aurore borealis. Finska ima svoj Rovanijemi, za koji legende kažu da je letnjikovac Deda mraza, odakle on pred Božić kreće po svetu da deli poklone. Ovaj je grad okružen brojnim i izuzetnim nacionalnim parkovima i najbolje je mesto za posmatranje polarne svetlosti.

Na severu Skandinavije sezona polarne svetlosti je od sredine septembra do sredine marta.

Island

Foto: David Mark / Pixabay

Polarna svetlost je jedna od glavnih turističkih atrakcija Islanda. Sezona je od kraja avgusta do aprila, ali je najbolje od kraja septembra do početka marta. Aurora se može videti u celoj zemlji, ali su posebno dobri prizori u veoma udaljenim i nenastanjenim severnim ili severoistočnim delovima ostrva. U polarnoj svetlosti možete uživati čak i iz Rejkjavika. Ovaj grad je prepun parkova, pa je potrebno otići u neki od njih, kako bi se izbegle svetla grada. Na Islandu se organizuje mnoštvo turističkih tura za posmatranje polarne svetlosti, a među najboljima su kratke brodske ture. Brodići isplove daleko od kopna kako bi osigurali što gušći mrak u kome je ova intrigantna svetlosna predstava najbolja.

Aurora australis

Foto: Pexels / Pixabay

Južna polarna svetlost poznata kao Aurora australis može se videti sa krajnjeg juga Novog Zelanda ili sa ostrva Tasmanija. To su ujedno i najbliža kopnena mesta Južnom polu van Antarktika. Naravno, na južnoj polulopti je sezona polarne svetlosti od kraja marta do septembra.

U Finskoj otvoren novi hotel za posmatranje polarne svetlosti.Upoznajte Finsku, zemlju koja je zimu učinila zabavnom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *