Travel preporuka – Posetite ove gradiće ako volite da fotografišete – Travel Magazine

Posetite ove gradiće ako volite da fotografišete

Posetite ove gradiće ako volite da fotografišete

Svakako će vam svi prijatelji lajkovati fotografije ispred Koloseuma, Ajfelovog tornja ili Kelnske katedrale, ali ima toliko malih gradova širom Evrope čija lepota i šarm će učiniti da vaš Instagram nalog „gori“.

Šalu na stranu, odabrali smo nekoliko zanimljivih evropskih destinacija koje vam mogu poslužiti kao inspiracija da se odvažite i skrenete sa utabanih turističkih staza. Otkrijte manje eksploatisane, ali istinske kulturne i istorijske dragulje Starog kontinenta.

Positano, Italija
Kada pričamo o mestima savršenim za fotografisanje, Positano u Italiji se nalazi u samom vrhu liste. I to ne samo on, već cela Amalfi obala kojoj pripada. Positano je jedna od najmondenskijih turističkih destinacija u Italiji. Sa jedne strane vas čeka dramatičan pogled na planinu Lataro, dok sa druge strane izlazi na more.

Bled, Slovenija
Bledsko jezero je zaista vredno posete, pre svega zbog jedne od najstarijih tvrđava u Sloveniji, do koje ćete morati da se pomučite, ali ćete nakon toga moći da uživate u spektakularnom pogledu na jezero i okolinu. Najfotogeničnija je crkvica posvećena Devici Mariji koja se nalazi na ostrvcu usred jezera, a ovde možete i da uživate u čuvenoj bledskoj kremšniti, odnosno krempiti.

Oia, Santorini, Grčka
Oia je mali grad na jednom od najpoznatijih grčkih ostrva, a njene plave kupole i cvetni balkoni širom sveta su postali simbol Santorinija i asociraju nas na ovo romantično i bajkovito utočište. Inače, ostrvo je nastalo kao proizvod vulkanske erupcije koja je uništila drevnu minojsku kulturu.

Bartholomä, Nemačka
U Schönau am Königsee, na jezeru Königsee, nalazi se selo sa nešto preko 2.000 stanovnika, i spektakularnom crkvom posvećenom svetom apostolu Vartolomeju. Crkva je veoma fotogenična, locirana je na malenom poluostrvu sa Alpima kao dramatičnom pozadinom.

Civita di Bagnoregio, Italija
Civita di Bagnoregio spada u najstarije gradove na ovoj listi, a nalazi se u centralnom okrugu Viterbo (Lacio). Osnovali su ga Etrurci pre više od 2.500 godina, a napušten je u 19. veku zbog straha da se može urušiti. Ova opasnost postoji i danas, budući da su ivice platoa na kome se gradić nalazi konstantno izložene eroziji. Civita di Bagnoregio odlikuje fenomenalan pogled na dolinu Tibra, a nalazi se na listi 100 najugroženijih kulturno-istorijskih lokaliteta na svetu.

Hallstatt, Austrija
Hallstatt je tako savršen, da morate da odete i da se sami u to uverite. Zapravo, toliko je savršen, da su Kinezi u svojoj zemlji napravili njegovu identičnu repliku u prirodnij veličini. Ovo svakako nije jedino mesto u Austriji koje izgleda kao sa razglednice, ali je vredno posete!

Meissen, Nemačka
Meissen je jedan od turistički najpotcenjenijih destinacija, budući da ima bogatu istoriju, izuzetno očuvan stari deo grada, zamak Albrechtsburg i najpoznatiju fabriku porcelana na svetu (Meissener Porzellan). Prava poslastica je vožnja parnim brodom po reci Elbi. Idealan je izbor za jednodnevni izlet iz Drezdena.

Mont Saint-Michel, Francuska
Možda niste čuli za Mont-Saint-Michel, ali ste sigurno videli njegove slike, koje se često pojavljuju u tekstovima o Normandiji i starim evropskim utvrđenjima. Maleno stenovito ostrvo u kanalu Lamanš čuveno je po utvrđenom benediktinskom manastiru, koji je i dalje aktivan i spada u najbolje primere francuske srednjovekovne arhitekture. Ostrvo se od 1979. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a!

Portree, Škotska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Portree, na škotskom ostrvu Skye, spada u najlepše gradiće ovog dela Ujedinjenog kraljevstva. Žive boje fasada na kućama u minijaturnoj luci izgledaju kao da su izašle iz neke bajke. U gradu se nalazi Aros centar koji slavi ostrvsko galsko nasleđe, a preko trećine stanovništva ovde govori škotski galski jezik. Portree je baza svim turistima koji istražuju ostrvo Skye.

Colmar, Francuska
Colmar je jedan od najposećenijih malih gradova u Francuskoj. Svako ko pogleda fotografije ovog mestašca, momentalno će se zaljubiti u njega. Poznat je po karakterističnoj alzaškoj arhitekturi, brojnim muzejima i starim zdanjima, a nalazi se i na Alzaškoj vinskoj ruti pa nemojte propustiti da degustirate neka od fenomenalnih lokalnih vina.

Rothenburg, Nemačka
Rothenburg, odnosno Rothenburg ob der Tauber, nalazi se na listi Top 10 najlepših malih gradova Nemačke. Smešten je u bavarskoj regiji Frankoniji i poznat je po izuzetno očuvanom i veoma fotogeničnom srednjovekovnom centru. Privlači veliki broj turista, delimično i zbog toga što je deo nemačke turističke „romantične rute“. O njegovom istorijskom značaju govori činjenica da je od kasnog srednjeg vela do 1803. godine imao status slobodnog carskog grada.

Bibury, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Neki kažu da je Bibury u Engleskoj najlepše selo u čitavoj Evropi. Britanci se toliko ponose njime da se pejzaž iz ovog mesta našao i u pasošu Ujedinjenog Kraljevstva. I zaista, Biburry izgleda nestvarno, pomalo podseća na hobitska sela iz Gospodara prstenova. Iako je ovo najpoznatije mesto, cela regija Cotswold kojoj pripada je podjednako živopisna i zaslužuje posetu.

Bamberg, Nemačka
Bamberg se nalazi u Gornjoj Frankoniji (Bavarska) na reci Regnitz i njegov centar predstavlja najstarije neizmenjeno gradsko jezgro u Nemačkoj. Zbog toga se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Bamberg je izgrađen na sedam brda (kao i Rim), a na svakom od njih podignuta je crkva. Osim po starim zdanjima i crkvama, grad je poznati i po dimljenom pivu Rauchbier, koji se proizvodi u devet lokalnih pivara.

Ronda, Španija
Istini za volju, gde god da krenete u Španiji, naići ćete na živopisne gradiće u koje ćete se sigurno zaljubiti. Ono po čemu se Ronda izdvaja od njih je most “Puente Nuevo” koji celom gradu daje magičan i veoma dramatičan izgled. U ovom gradiću u provinciji Malaga (u Andaluziji) nalazi se i najstarija i najmonumentalnija španska korida, u kojoj se jednom godišnje još uvek održavaju borbe bikova.

Lehde, Nemačka
Lehde je nemački skriveni dragulj, čiju ćemo vrednost samo umanjiti ako mu dodelimo stereotipni nadimak „Nemačka Venecija“. Ovo seoce-muzej pripada rezervatu prirode Spreewald (savezna država Brandenburg), koji je poznat i kao dom nemačkih Lužičkih Srba, slovenskog naroda koji i danas neguje svoj jezik, običaje i nosi tradicionalnu nošnju. Umesto puteva, kuće ovde spajaju kanali, a selo i ceo nacionalni park možete istražiti čamcem.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Dodala bih Warnemünde u Nemačkoj. Predivan, tipično nemački, gradić. ☺

    Pošaljite odgovor
  2. Predivan tekst i predivne fotografije!
    Hvala Vam!

    Srdačan pozdrav

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X