Travel preporuka – Putovanja inspirisana filmovima – Travel Magazine

Putovanja inspirisana filmovima

Putovanja inspirisana filmovima

U pojedinim poznatim filmovima jednu od glavnih uloga imaju i neki gradovi i destinacije.

Popularnost mnogih mesta je naglo skočila nakon njihove uloge u filmovima ili serijama.

Setimo se samo filma Mamma Mia, koji je lansirao maleno grčko ostrvo Skopelos do neslućene popularnosti. Film sa Meril Stip i Pirsom Brosnanom je sniman na Skopelosu i Skijatosu, a ova ostrva su ubrzo postala veoma popularna među obožavaocima filma, i takav imidž traje i danas.

Igra prestola

Sličnu stvar sa Islandom napravila je i mega popularna tv serija Igra prestola. Brojne lokacije na ovom ostrvu odlično su poslužile za snimanje serije, a turisti, koji su njeni obožavaoci pohrlili su da ih posete. Kako je serija snimana na mnogim lokacijama, ona je i njima donela slavu. Na spisku turističkih atrakcija koje su učestvovale u ovom popularnom serijalu su i Dubrovnik, selo u Andaluziji u Španiji, Maroko, Severna Irska.

Čudesna sudbina Amelije Pulen

U Parizu, koji ima veliki broj turističkih destinacija svetskog ranga, poput Ajfelovog tornja, Luvra ili Versaja, mnogi će turisti poželeti da posete i mesta iz kultnog filma o Čudesnoj sudbini Amelije Pulen. Mesto sa koga Amelija pušta zlatnu ribicu na slobodu, na kanalu Sent Marten u 10. arondismanu je na mapi obožavalaca ovog filma. Posebno mesto imaju i metro stanica Abbesses u podnožju Monmartra, stepenište ispod crkve Sakre Ker i kafić u kome je Amelija radila kao konobarica (Cafe de Deux Moulins na Pigalu).

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Most na reci Kvaj

Železnica smrti u Tajlandu i Mjanmaru ima veliki istorijski značaj, ali je njena popularnost i opšta prepoznatljivost porasla nakon filma Most na reci Kvaj. Iako most iz ovog filma zapravo ne postoji, tj. sagrađen je samo za potrebe snimanja filma i to u Šri Lanki, Železnica smrti je postala popularna turistička atrakcija u Tajlandu gde je više očuvana nego u Mjanmaru. Film je tako postao inspiracija mnogima.

Lorens od Arabije

U ovom remek delu iz 1962. pored Omara Šarifa i Pitera O’Tula glavnu ulogu igra i jordanska pustinja Vadi rum (Wadi Rum) poznata i kao Dolina meseca. Mnoge scene iz filma su snimane u ovoj pustinji kroz koju prolazi i pruga od Istanbula do Medine koja je u filmu dignuta u vazduh. Ova se pruga danas koristi za prevoz rude do luke u Akabi. Jordanska pustinja poznata je mlađima i po filmovima o Indijani Džouns.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *