Travel preporuka – Romantični gradići Srednje Evrope – Travel Magazine

Romantični gradići Srednje Evrope

Romantični gradići Srednje Evrope

Ako ste umorni od velikog broja turista i destinacija koje su na svačijoj listi za posete, vreme je da potražite mir u gradićima Srednje Evrope.

Romantični, obično barokni gradovi i gradići u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj su blizu ali retko se nađu u planu puta običnog turiste.

Zbog posebne arhitekture i urbanističkog načina uređenja gradova od srednjeg veka pa do danas, područje Srednje Evrope oduvek mami uzdahe posetilaca. Čak i mali gradovi i sela imaju stila i odišu gospodstvom, a neretko su nastali u podnožju kakvog dvorca, starog grada ili kraljevske palate.

Češki Krumlov

 

Foto: Roman80 / Pixabay

Takav je i Češki Krumlov, živopisan gradić u meandru brze i čiste planinske Vltave, omiljene češke reke kojoj je Bedžih Smetana iskomponovao čuvenu simfonijsku poemu. Gradom dominira impresivni srednjevekovni zamak, podno koga se uvijaju uzane, kaldrmisane ulice prepune kafanica i galerija. Jedan je od najvećih turističkih centara u Češkoj. Nalazi se na jugu, nedaleko od grada Češke Budjejovice, u kome je nastalo čuveno Budweiser pivo.

Mikulov

Foto: Markéta Machová / Pixabay

Još jedan Češki gradić privlači veliki broj turista. Za posetu Mikulovu, u Južnoj Moravskoj, nedaleko od Brna, razlog je veoma stari zamak. Sagrađen je u XII veku u renesansnom stilu.

Telč

Foto: Dragan Tomić / Pixabay

Retko koji grad u Češkoj nema svoj zamak. Telč je samo jedan od mnogih, ali osim po zamku ovaj gradić u kome živi tek oko pet hiljada ljudi, poznat je po svom velelepnom i šarenom centralnom trgu zbog koga je dospeo na listu Svetske baštine UNESCO-a.

Kutna Hora

Foto: mh-grafik / Pixabay

Zbog svog istorijskog i religioznog značaja, Kutna Hora je među omiljenim češkim destinacijama. Grad u centralnom delu zemlje, istočno od Praga, poznat je po raskošnoj gotskoj crkvi Svete Barbare.

Trenčin

Foto: Ingo Mehling / Wikimedia

I susedna Slovačka ima gradića kojima može da se ponosi. Trenčin, u Zapadnoj Slovačkoj, iako nije baš mali grad (ima preko 50 hiljada stanovnika), nalazi se na ovoj listi zbog svoje neverovatno velike i značajne tvrđave. Ona datira još iz II veka n. e. iz perioda Rimskog carstva. Iz tog perioda je ostala samo Rotunda, a tvrđava je kasnije nadograđivana i sređivana prema raznim arhitektonskim stilovima.

Banska Štiavnica

Foto: jojooff / Pixabay

Banska Štiavnica je veoma živopisan i romantičan gradić na južnim padinama Tatri nedaleko od Banske Bistrice. Grad je najlepši primer srednjevekovne arhitekture u Slovačkoj.

Sopot

Foto: stronytwoichmarzen / Pixabay

Poljska je poznata po svojim prelepim i velikim gradovima, ali i oni mali imaju čime da se pohvale. Sopot, je primorski gradić na obali Baltičkog mora, u metropolitenskom području Gdanjska. Idealna je letnja destinacija zbog svojih velikih peščanih plaža i zelenila.

Sandomjež

Foto: wyderkakaja / Pixabay

Jedan od najstarijih poljskih gradova je prelepi Sandomjež. Nalazi se u jugoistočnoj Poljskoj. U njemu se nalazi srednjevekovni zamak, a stari centar grada je prepun crkava u raznim stilovima i šarenih kuća iz raznih umetničkih epoha. Veoma je značajan za istoriju Poljske. U njemu se u XII veku odigrala žestoka bitka tokom najezde Tatara, kada je grad poprilično stradao.

Kazimjež Dolni

Foto: frolicsomepl / Pixabay

Na obalama Visle, u centralnoj Poljskoj se nalazi jedan od najskrivenijih i misterioznijih gradića. Sa manje od tri hiljade žitelja ovaj grad ima istoriju kojoj bi pozavidele i mnoge metropole. Stari grad, trgovi, bogate gradske kuće i palate i naravno srednjevekovni zamak čine ga pravim lepotanom među gradovima.

Sentandreja

Foto: adgostman / Pixabay

U susednoj Mađarskoj, mnogo je lepih gradića, a nama je svakako najpoznatiji Sentandreja (Szentendre). U neposrednoj blizini Budima, na obalama Dunava, ovaj grad privlači pažnju brojnih turista. Poznat je po muzejima, galerijama i umetnicima, a još u XVI veku je postao centar Srba u Mađarskoj. Zbog velikog broja naših sunarodnika, većinom učenih ljudi i umetnika, Sentandreja je značajna za našu istoriju. U ovom gradu se nalazi i nekoliko srpskih pravoslavnih crkava u baroknom stilu.

Tokaj

Foto: Stipkovits Fülöp / Pixabay

Tokaj je grad za koga je čuo ceo svet zahvaljujući vinu. Čuveno slatkasto, dezertno vino istog imena vodi poreklo iz okoline ovog grada gde se nalaze brojni vinogradi i vinarije. Tokaj je poznata destinacija za vinske ture, a uživanje u vinu upotpunjuje prelepa i raskošna arhitektura.

Upoznajte živopisne železničke rute u Evropi. Mali gradovi Evrope imaju poseban šarm – posetite ove gradiće ako volite da fotografišete.Izabrati najlepše gradiće u Evropi može se činiti kao veoma nezahvalan posao, budući da je kandidata zaista mnogo – pogledajte ovih sedam.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Da li ima organizovanih tura za posetu ovim lepim gradićima, ako ima koja agencija radi ove ture? Hvala unapred.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X