Travel preporuka – Ruski turistički voz do arktičkog polarnog kruga – Travel Magazine

Ruski turistički voz do arktičkog polarnog kruga

Ruski turistički voz do arktičkog polarnog kruga

Prvi čarter, turistički voz do ruskog Arktika krenuo je početkom juna iz Moskve.

Iza ovog poduhvata stoji nemački turoperator Lernidee Trains & Cruises i to je jedini operator koji organizuje putovanje preko Ruskog Arktika.

Tsar’s Gold je voz koji ima dva vagon-restorana i spavaća kola u tri putne klase. Putovanje traje 11 dana i košta od 3.500 evra, a osim voza uključuje i trajekte, autobus i avion.

Polazak je iz Moskve, fascinantne ruske prestonice gde putnici mogu da posete Kremlin i sabornu crkvu Svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu. Odatle putovanje vodi ka Sankt Peterburgu u kome će se putnici zadržati dva dana uz mogućnost da obiđu ovaj carski grad, jedan od najlepših na svetu.

Voz se potom upućuje na sever, a sledeće stanica je grad Petrozavodsk u Republici Kareliji.  Iz ovog grada organizovan je izlet do ostrva Kiži na jezeru Onjega. Tamo se nalazi neobična drvena crkva Preobraženja sa početka XVIII veka. Crkvu odlikuje neobičan osmougaoni zvonik i 22 kupole koje oblikuju piramidu. To je jedna od najomiljenijih ruskih turističkih znamenitosti.

Foto: www.trains-and-cruises.com

Pre dolaska u područje Arktika, putnicima je ponuđen izlet iz grada Kem. Trajektom se prelazi na Solovjecko ostrvo gde se nalazi istoimeni srednjevekovni manastir koji je na UNESCO listi Svetske baštine.

Prva stanica unutar arktičkog polarnog kruga je grad Murmansk. Ovaj živahan, industrijski grad je najveći grad arktičkog regiona. Okružen je nestvarnim pejzažima. Nakon dvodnevnog zadržavanja, putnici autobusom odlaze u Kirkenes, prvo norveško naselje, posle rusko-norveške granice na Arktiku. Iz Kirkenesa postoji mogućnost izleta avionom do Špicberških ostrva. Poslednji segment putovanja je brodom ili avionom do Osla gde se tura završava.

Foto: www.trains-and-cruises.com

Organizator se nada da će ovo turističko putovanje zaživeti. Na prvom putovanju, početkom juna bilo je 90-tak putnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Norveške, Nemačke i Rusije. Za sledeću godinu su planirana dva polaska, a u 2021. četiri. Turoperator kaže da već imaju rezervisane karte za planirana putovanja za narednu godinu i da interesovanje za ovo putovanje raste.

Sva putovanja se organizuju tokom letnjih meseci kako bi putnici mogli da uživaju u polarnim noćima i vide Sunce u ponoć ali i da bi se izbegle oštre i veoma hladne zime kakve su uobičajene u arktičkom polarnom krugu.

Ako vam je potrebno osveženje u ove vrele dane možda biste mogli da razmislite o jedinstvenoj arktičkoj avanturi. Ljubitelji putovanja vozovima se stalno pitaju da li će se vratiti legendarni Orijent-Ekspres. Kompanija koja organizuje ovo putovanje vozom do Arktika, takođe organizuje i putovanje čuvenom Transsibirskom železnicom. A evo koja su danas popularni noćni vozovi Evrope.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Foto: www.trains-and-cruises.com

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *