Travel preporuka – Sedam izuzetnih vrtova Evrope – Travel Magazine

Sedam izuzetnih vrtova Evrope

Sedam izuzetnih vrtova Evrope

Botaničke bašte se ne nađu uvek na turističkom spisku za obilaske, iako su neke od njih toliko lepe i egzotične.

Bašte, vrtovi i ružičnjaci nisu samo obična mesta gde se možete upoznati sa raznim biljnim vrstama.

To su mesta koja osim lepote nude i mir i tišinu ali i čulna uzbuđenja i radost. U Evropi ima na desetine botaničkih bašti i sve su prelepe i idealne za turističke obilaske, posebno nakon isrpljujućih gužvi na glavnim turističkim atrakcijama i muzejima. Obilazak botaničke bašte je odmarajuće iskustvo, koje će vam u svakom trenutku prijati.

Za vas smo izdvojili nekoliko izuzetnih vrtova u Evropi

Kew Gardens (London, V. Britanija)

Foto: www.kew.org

Obavezna je destinacija ne samo za ljubitelje cveća i biljaka. Kew Gardens u londonskom Ričmondu se prostire na 80 hektara i jedna je od najznačajnijih botaničkih bašti na svetu, sa brojnim biljnim vrstama iz celog sveta. Ova bašta je stekla svetsku slavu zbog svog bogatog rasada i banke semena za džinovske biljke.

Madeira Botanical Garden (Funšal, Portugal)

Foto: Madeira Botanical Garden

Od starog grada u centru Funšala do Madeira Botaničke bašte koja se nalazi na 300 metara nadmorske visine vodi vas uspinjača. Odmah po izasku posetici ostaju zadivljeni i brže vade svoje fotoaparate. Biljke u svim bojama u geometrijski pravilnim zasadima odličan su kontrast Atlantskom okeanu  u pozadini. Mnoge egzotične biljke rastu ovde, poput Zmajevog drveta (Dracaena Draco) i cikas palmi (cikade). Vrt je poznat i po sjajnoj kolekciji autohtonih biljaka među kojima je i poznati lovor sa Madere koji na ovom ostrvu formira guste šume.

Parco Botanico Eisenhut (kanton Tičino, Švajcarska)

Foto: www.eisenhut.ch

Botanička bašta Eisenhut se nalazi nedaleko od Lugana u švajcarskom kantonu Tičino. Bašta je smeštena u seocetu na padinama Alpa podno vrha Gambaronjo na mestu odakle se pruža predivan pogled na jezero Mađore. Poznata je po magnolijama. Bašta ima najveću kolekciju ovog prelepog cvetnog drveta sa preko 600 vrsta. Položaj vrta na južnim padinama Alpa omogućava idealnu klimu za rast magnolija. Najveća u tamošnjoj bogatoj kolekciji je visoka više od 10 metara.

Jardin des Plantes (Pariz, Francuska)

Nepregledna polja šarenih makova (makovki) nalazi se u centru Pariza. Pogled na Jardin des Plantes kada cveta mak izgleda kao ulje na platnu, gde su tanane latice ove nežne biljke poput tačkastih slikarskih pokreta nekog impresioniste. Bašta je omiljena u i vreme japanske sakure, kada brojni zasadi trešnje procvetaju. Nalazi se pored obala Sene i u sklopu je Prirodnjačkog muzeja (Museum of Natural History).

Chelsea Physic Garden (London, V. Britanija)

Foto: www.chelseaphysicgarden.co.uk

Najstarija botanička bašta u Londonu, Chelsea Physic Garden, se nalazi odmah pored Kew Garden-a. Smeštena je odmah pored Temze i ograđena visokim zaštitnim zidom, što joj daje posebnu umerenu mikroklimu i odlične uslove za rast citrusa i drugog južnog voća poput grejpfruta, limuna ili bergamota. Ovo je mesto prava mediteranska oaza u srcu Londona.

Real Jardin Botanico (Madrid, Španija)

Foto: D. Nikolić

Odmah pored čuvenog muzeja Prado u Madridu se nalazi Kraljevska botanička bašta (Real Jardin Botanico). Najzanimljiviji stanovnik bašte je nar, čiji ćubasti cvetovi jarko crvene boje plene pažnju. Posetioci vole da vide i Cardo de Huerta, špansku artičoku.

Jardins de Coursiana (La Romje, Francuska)

Foto: Les Jardins de Coursiana Facebook

U jugozapadnoj Francuskoj, u mestu La Romje, nalazi se park-bašta Kursijana (Jardis de Coursiana) čiji vlasnik ne voli da je se naziva botaničkom baštom kako neko ne bi pomislio da je dosadna. U njoj se nalazi preko 700 retkih vrsta stabala i žbunova sa pet kontinenata. Među njima je i impresivna kolekcija od 60 različitih vrsta limete.

Singapurski aerodrom je poznat kao jedan od najboljih na svetu zahvaljujući brojnim neobičnim sadržajima među kojima je i botanička bašta. Bašta Mažorel jedna je od najvećih turističkih atrakcija Maroka. Da botaničke bašte ne moraju da budu samo konvencionalne već i neobične dokaz je i Zabavni park sa biljkama u Francuskoj.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Moram da Vam kazem, ovi linkovi ka starijim tekstovima su fantasticni!
    Svaka cast za ideju!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X