Travel preporuka – Seoski turizam u Austriji – Travel Magazine

Seoski turizam u Austriji

Seoski turizam u Austriji

Svako ko je makar jednom prošao kroz Austriju kolima morao je biti oduševljen tamošnjim selima.

Austrijanci tradicionalno pokazuju veliko poštovanje prema prirodi i svom okruženju i veoma cene seoski način života zbog čega su njihova sela veoma sređena, uredna, bogata i pre svega lepa.

Sela u Austriji nude brojne mogućnosti za kvalitetan odmor i to je davno uočeno kao veliki potencijal za razvoj agro (seoskog) turizma. Približava se kraj desetogodišnjeg programa razvoja seoskog turizma, koji je doneo izvanredne rezultate.

Već posle samo nekoliko godina od pokretanja projekta ostvaren je značajan napredak. U Austriji postoji preko 36.000 kreveta u seoskim domaćinstvima što je skoro 15 posto ukupnih kapaciteta u zemlji. Više od dva miliona turista provodi svoj odmor na selu, a svaki drugi redovno ponavlja ovakva putovanja.

Značajnu ulogu u razvoju ovog vida turizma ima i edukacija, razvoj usluga i infrastrukture i promocija, na koje odlazi dobar deo od ostvarenih prihoda u milionima evra, što se iz sezone u sezonu velikodušno vraća kroz povećanje broja gostiju.

Foto: Österreich Werbung / Herzberger

Seoski turizam je danas veoma dobro razvijen u Austriji, a ta zemlja je možda čak i najbolji primer u Evropi kako ga treba razvijati. Ponuda je toliko raznolika i prilagođena svim tipovima turista, tako da na selo danas odlaze svi. Tu su porodice sa malom decom, kojima je igra u prirodi, pomoć oko seoskih poslova i druženje sa domaćim životinjama neprocenjivo životno iskustvo i stvara sećanja iz detinjstva koja će dugo trajati.

Mladi parovi željni romantičnog bekstva od urbanog i užurbanog načina života, odlazi u mirne kuće u prirodi, biraju drvene kolibe u planinama i provode vreme posvećeni jedno drugom i prirodi koja im uzvraća na najlepši način.

Foto: Österreich Werbung / Hans Wiesenhofer

Veliki poklonici seoskog turizma su i ljudi koji imaju pse za kućne ljubimce. Bez potrebe da odlaze na daleka i veoma naporna putovanja za njihove ljubimce, oni odlaze u sela gde kuce mogu da uživaju u beskrajnoj slobodi kretanja, da jure leptire i kokoške, onjuše miris šuma i valjaju se u mekanoj travi nepreglednih livada.

Ni avanturista ne manjka. Odlazak u seoske porodice i kuće u planinskim krajevima, pruža mogućnost za antistresne i fizički prijatne šetnje na zdravom vazduhu, planinarenje i alpinizam.

Seoski turizam popularan je tokom cele godine. Ne postoji određena sezona, a svako godišnje doba na selu ima svoje posebne čari.

Foto: Österreich Werbung / Martin Steinthaler (TineFoto)

Poslednjih godina posebno je postao popularan zdravstveni turizam i odlazak na farme koje se bave organskom proizvodnjom. Turisti po povratku u svoje gradove vraćaju sveže voće i povrće umesto kineskih plastičnih suvenira i što je najvažnije vraćaju se kući savršeno odmorni, relaksirani i oslobođeni svakog stresa.

Jedna od najpopularnijih aktivnosti na selu je učestvovanje u seoskim radovima i održavanju farme i domaćinstva. Neverovatno je koliko to može biti ugodno iskustvo. Turisti iz grada prosto obožavaju mužu krava, košenje trave, čuvanje stoke tokom ispaše, berbu voća ili spremanje tradicionalne zimnice i slatkiša.

Foto: Österreich Werbung / Herzberger

Austrija je oduvek bila poznata kao predvodnik ekološkog i održivog turizma i uprkos velikom broju turista ova zemlja nema problema kao neke druge mega popularne svetske destinacije. Za one koji ne žele da borave na selu otvoreni su i brojni hoteli u ruralnim krajevima. Ovi hoteli nude ekološko utočište, stapanje sa prirodom i antistres programe. Mnogi imaju i svoje spa centre, a oni koji se nalaze u blizini banjskih mesta imaju i zdravstvene programe.

Seoski turizam u Austriji je uveliko premašio sva predviđanja turističkih stručnjaka od pre deset godina kada je zahvaljujući lokalnim projektima započeo njegov bum.

Ovo su specijaliteti austrijske kuhinje. Pročitajte još: Halštat – gde turisti lokalcima upadaju u kuće. Beč 10. godinu zaredom najbolje mesto za život.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *