Travel preporuka – Slovačko uskršnje polivanje devojaka vodom – Travel Magazine

Slovačko uskršnje polivanje devojaka vodom

Slovačko uskršnje polivanje devojaka vodom

Svi koji slave Uskrs imaju iste ili slične običaje; i katolici i pravoslavci farbaju jaja, ali postoje i neki običaji koji su tipični za određene narode.

U Slovačkoj za vreme Uskrsa (Vel’ka noc) momci polivaju devojke hladnom vodom i svi se šibaju vrbovim grančicama.

Uskrs se gotovo svuda slavi slično. Na Veliki petak se farbaju jaja. Negde se to radi i na Veliku subotu, mada na taj dan mnogi Slovaci vole da sređuju i čiste svoje kuće. Slovakinje koje poštuju tradiciju do nedelje nose crno, a na dan Uskrsa se oblače u što šareniju odeću. Tog dana se postavlja bogata trpeza, sa obaveznom korpom šarenih jaja. Tog dana se ljudi druže, izlaze u šetnje, idu jedni drugima u posete.

Pravi događaj, po kome je Slovačka postala poznata se odigrava na Uskršnji ponedeljak. Tog dana momci odlaze kod devojaka, pozivaju ih da izađu iz kuće, a onda ih polivaju vodom u koju su dodali razne mirise. Oni im tim činom žele da budu zdrave i lepe. Pretpostavlja se da je nekada taj običaj bio vezan za udvaranje, ali danas je on samo radosna zabava koja mami osmehe.

Glavni rekviziti su kofa puna hladne vode, korbač od brezovih grančica, kojim se devojke šibaju. Nemojte se brinuti, ovo je samo igra i nije agresivno kako na prvi pogled izgleda, mada devojke posle svega budu prilično zadihane, raščupane i mokre. Ponekad ova uskršnja igra mladih poprimi velike razmere, pa cela sela odzvanjaju od vriske i cike mladića i devojaka, a dešava se i da neka od njih umesto da dobije ‘ladnu vodu za vrat bude bačena u potok ako ga ima u blizini.

 

 

U nekim selima gde se baš poštuje tradicija i momci i devojke na Uskršnji ponedeljak oblače narodne nošnje što za strance koji se tu zateknu predstavlja dodatnu atrakciju.

Ovaj neobičaj uskršnji običaj iako deluje grubo zapravo je veoma veseo i dobronameran. Svi uživaju u njemu; i mladi koji se jure po selu i stariji koji to gledaju i navijaju. Slovaci taj običaj polivanja vodom nazivaju – oblievačka, a šibanje vrbovim prućem – šibačka.

Polivanje i šibanje devojaka postoje kao tradicionalni uskršnji običaji i kod drugih naroda u našem regionu. Poštuju ga i Česi, Poljaci, Mađari, Rusini, Hrvati ali i Srbi. Međutim, ovaj se običaj najduže održao kod Slovaka kod kojih već dosta dugo čuva i veliku popularnost.

Ako do sada niste učestvovali u ovom uskršnjem polivanju i šibanju, možete to da probate već sledeće godine. Slovačka je blizu, a čak možete da svratite i u neko od brojnih slovačkih sela u Srbiji.

Sve fotografije: www.slovakia.travel

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *