Travel preporuka – Spremite svoje filtere za najinstagramičnija mesta – Travel Magazine

Spremite svoje filtere za najinstagramičnija mesta

Spremite svoje filtere za najinstagramičnija mesta

Mnogi od vas će verovatno burno reagovati na ovu reč iz naslova – instagramično.

Oni stariji će se setiti izraza fotogenično, a mlađima ova reč neće zvučati uopšte strano i čudno.

Šta je to instagramično? Reč koju nećete naći u rečnicima srpskog jezika, a pitanje je i da li bi je prihvatili u TV Slagalici u igri slova. Ipak, pokušaćemo da je objasnimo. To je nešto što je vizuelno primamljivo na način da bude predstavljeno na Instagramu. Dakle, fotogenično, ali ne prema pravilima umetničke fotografije i estetike, već prema merilima Instagrama. Naravno, jedno ne isključuje drugo i nešto može biti i fotogenično i instagramično u isto vreme.

Kod instagramičnosti je bitno da postoji neka dramatičnost (još jedan omiljeni izraz milenijalaca) samog motiva, tj. da u posmatranom motivu postoji neki veoma upečatljiv detalj, znak, boja ili događaj. Kako je Instagram poznat po specifičnom formatu, to se donekle i kompozicija same slike menja. Umesto pravougaone (raširene) traži se pravilna kvadratna. Fokus, koji je na klasičnim fotografijama postavljen u dijagonalne ose, kod Instagrama se seli u sam centar. Boje moraju da budu jake i veoma žive, a ako nisu onda se to postiže filterima po kojima je Instagram i poznat.

Ako smo vas zainteresovali, evo koje su najinstagramičnije destinacije na svetu, bar prema mišljenju sajta Going Places.

Najbolji pejzaži
Novi Zeland je poznat po gotovo nestvarnim reljefnim oblicima i pejzažima. Priroda ove zemlje oduzima dah, a budi i uzbuđenje zbog saznanja da je služila kao scenografija za mnoge veoma popularne filmove i serije. Ovde su snimani Hobiti i trilogija Gospodar prstenova. Mnoga mesta i predeli uživo izgledaju kao sa razglednice. Takva priroda nudi i fenomenalne mogućnosti za avanture – pešačenja po divljini, kajak, splavarenje, surfovanje, penjanje i planinarenje. Sve to je veoma privlačno ljubiteljima Instagrama. Najbolje ga je posetiti u letnjim mesecima, od decembra do februara, ali i jesen, od marta do maja, je sjajna zbog jarkih boja.

Na drugom mestu je engleska pastorala. Seoski život u Engleskoj, pitomi i jarko zeleni pejzaži, idilična kamena sela i cvetna dvorišta, pravi su mamac za instagramere (evo je još jedna nova reč).

Jarke boje
Jarke boje su idealne za instragram fotke. Ako bismo birali neku destinaciju koja je po tome poznata onda bi to, bez puno dvojbe, bio Maroko. Veoma žive boje, snažni kontrasti mogu svakog instagramera lako zavarati da je dobar fotograf. Fotke iz Marakeša koje budu napravljene ove godine biće posebno u trendu, s obzirom da je ovaj grad prepun motiva u Pantonovoj boji godine – living coral. Tu je i Čefčauen, stari grad poznat kao plavi grad, zbog ove boje koja dominira.

Šarenilo arhitekture portugalskih dvoraca u okolini Lisabona, je doveo ovu zemlju na drugo mesto prema kriterijumu jarkih boja. Dvorac Pena u Sintri je kao iz bajke. Raznovrsni arhitektonski ukrasi, među kojima dominira romantizam i šarene fasade u jarkim bojama privlače veliki broj turista.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Plaže
Omiljena destinacija za poziranje na plaži ili slikanje mora, peska i vodenih aktivnosti su Maldivi. Ovaj tropski raj na ostvcima nedaleko od indijskog potkontinenta oduvak je bio privlačan romantičnim dušama i osobama željnim odmora i lenstvovanja.

Prelepe plaže sa kristalno čistom vodom i belim peskom, bungalovi sojenice, bebe ajkula sa kojima može da se pliva i sav luksuz ovog sveta u hotelima izvanredna su motivacija za poziranje publici sa društvenih mreža.

Na drugom mestu je meksički Los Cabos, turistički raj na samom špicu poluostrva Kalifornija, na mestu gde se Kortezovo more (Kalifornijski zaliv) spaja sa Tihim okeanom. Tamo se nalazi neobična stenovita formacija u obliku luka koja privlači brojne fotografe i instagramere.

Kultura i istorija
Mnogo je destinacija koje su privlačne zbog svoje istorije, kulture, tradicije, običaja i zabave. Među njima je Tajland, koji nudi zaista brojne kulturno-istorijske atrakcije poput kraljevske palate u Bangkoku, stare prestonice na severu Čang Mai, čuvenog mosta na reci Kvaj, Ajutaje ili plaže Majo, gde je sniman film „Plaža“ sa Leonardom di Kaprijem. Veoma instagramične destinacije su i Rio de Žaneiro u vreme karnevala ili Japan u vreme sakure.

Arhitektura
Uzor za moderne gradove je bio Stari Rim. Gradovi rimskog carstva dali su osnovu modernom urbanizmu. Fenomenalno očuvani ostaci Starog Rima mogu se danas posetiti u italijanskoj prestonici. Za ljubitelje moderne arhitekture Berlin je bez premca. Ovaj grad, nekada prilično razrušen danas predstavlja centar savremene arhitekture i dizajna, i nudi mnoge detalje i motive, zanimljive za Instagram.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X