Travel preporuka – Sveta fudbalska mesta u Španiji – Travel Magazine

Sveta fudbalska mesta u Španiji

Sveta fudbalska mesta u Španiji

Španija je turistička velesila koju opsedaju najrazličitiji turisti.

Tu se sreću svi – od običnih putnika koji žele odmor na prelepim plažama, pa preko hodčasnika koji odlaze na isrpljujuće ture u Santjago de Kompostela, sve do ljubitelja umetnosti.

Svi oni krstare Španijom u potrazi za zadovoljenjem svojih potreba i strasti, za uživanjem u bogatoj kulturi i veselim i divnim ljudima.

Među njima se posebno izdvaja jedna, netipična, grupa turista – fudbalski navijači. Oni obilaze brojna sveta mesta najvažnije sporedne stvari na svetu u svojevrsnom fudbalskom hodočašću koje poprima razmere masovnog turizma. Na listi deset neoprostivih grehova za fudbalske fanove sigurno se nalaze i poseta Madridu bez odlaska na utakmicu Reala ili Atletika ili obilizak Barselone koji ne uključuje posetu čuvenom Kamp Nou.

Més que un club
FK Barselona je „više od kluba“ (Més que un club). To je jedan od najstarijih, najbogatijih i najuspešnijih fubdalskih klubova na svetu, pa je poseta njegovom stadionu želja ne samo ljubitelja fudbala već i mnogih drugih turista koji sa manje strasti prate ovaj sport. Na stadionu Kamp Nou, čiji je kapacitet bezmalo sto hiljada gledalaca, nalazi se i Muzej fudbalskog kluba Barselona u kome se čuva na stotinu trofeja koje je ovaj klub osvojio od 1990. kada je osnovan. Posebna soba je odvojena za devet trofeja osvojenih u jednoj godini – 2009. Muzej čuva sećanje na najveće igrače ovog kluba, a oni koji žele da osete atmosferu u klubu danas mogu da posete i svlačionice u kojima borave Mesi, Pike, Luis Suarez i drugi. Ako vas fudbal baš i ne zanima, svakako treba da posetite stadion koji je najveći u Španiji i Evropi i treći najveći na svetu. Ulaznica za posetu stadionu i muzeju košta 26 evra.

Kraljevski klub
Večiti rival Barselone je „kraljevski klub“ – Real iz Madrida. Ovaj klub je možda i najtrofejniji na svetu, a FIFA ga je 2010. proglasila klubom veka. Njegov stadion, čuveni Santjago Bernabe može da primi preko 80.000 gledalaca i poznat je kao poprište nekih od najvećih mečeva današnjice. Za 25 evra koliko košta ulaznica, ljubitelji fudbala mogu da posete stadion i muzej u kome živi sećanje na najpoznatije fudbalere ovog kluba među kojima je i legendarni Ferenc Puškaš i mnogo mlađe zvezde poput Zidana, Bekama, Figa ili Ronalda.

Indijanci iz Madrida
Ako je Barselona Realov večiti rival, onda je Atletico njegov gradski rival. Dva kluba iz istog grada poznati su po svojim derbijima koji pune stadione i parališu grad. Ako želite da upoznate madridski Atletico, koga još zovu i Indijanci, treba da odete do njihovog novog stadiona – Wanda Metropolitano. Stadion je sagrađen 2017. i ima kapacitet za 67.000 gledalaca. Ulaznica koja omogućava obilazak stadiona, jednog od najlepših u Španiji, i muzeju kluba košta 16 evra.

Pravi ljubitelji fudbala se neće zaustaviti na poseti stadionima u Barseloni i Madridu već će nastaviti da posećuju i ostala sveta mesta fudbala u Španiji. Među značajnijim fudbalskim muzejima su i oni koje imaju Valensija i Sevilja. Ulaznica za stadion FK Valensije koji se zove Mestalla košta 11 evra, dok je upad na stadion Sevilje, nazvan Ramon Sanchez Pizjuan, deset evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *