Travel preporuka – Szimpla Kert - najveća tajna Budimpešte – Travel Magazine

Szimpla Kert – najveća tajna Budimpešte

Szimpla Kert – najveća tajna Budimpešte

Budimpešta, prepuna fascinantne istorije i kompleksne arhitekture, oduvek je bila čest izbor turista iz celog sveta.

Takođe i grad poznat po ruiniranim pubovima, kafićima koji podsećaju na potez oko Savamale i Cetinjske. Razlika između nas i njih? Nema toliko hipstera.

A najbolji ruinirani bar je Szimpla Kert (jednostavna bašta), nešto poput KC Grada, ali daleko veći i zanimljiviji od pomenutog.

Szimpla Kert – najbolje čuvana tajna mađarske prestonice

Najkul mesto Budimpešte i njena najbolje čuvana tajna nalazi se u jevrejskom delu grada, nedaleko od Velike sinagoge (Nagy Zsinagoga) u ulici Kazinczy br. 14. Ova ulica je inače na svakoj mapi označena kao glavni food distrikt te je nezaobilazna stanica svakog gastro ljubitelja.

Szimpla Kert obuhvata prostor na dva sprata u oronuloj kući.

Ceo prostor funkcioniše kao konceptualni centar ili ti jedna hipi komuna u kojoj se nalazi wine i beer bar, otvorena pijaca koja radi kao food market, zatim galerija i bioskop. Većina ambijenta pretvorena je ipak u chill zonu.

Dekoracija je doprinela da Szimpla Kert postane najzanimljivije mesto u gradu koje poseduje neverovatan vajb.

Na šta konkretno mislimo?

Na kablove koji vise sa plafona, svetleće abažure, malu botaničku baštu koja izvire iz pukotina zida, uramljene postere i mozaike, oslikana, propala kola koja su pretvorena u masivnu fotelju i sto, nameštaj iz 70-ih, led ekrane.

Ovde vrata ne postoje, jedino kao deo enterijera, sve je open space i sve je toliko kul i šaroliko, da vam se čini kao da ste u neki paralelni kolor svemir ušli. Iako je sve nabacano, ovde postoji neka homogenost koja se prirodno sjedinila sa zgradom koja spolja izgleda tako da ne možete da ni naslutite kakav raj je unutra.

Zato nije ni čudo što se ovde dešavaju raznovrsni događaji – od koncerata, književnih večeri, preko vinskih večeri do modnih revija, predstava i projekcija filmova.

Odmah pored Szimple nalazi se Karavan street, ograđen deo koji tokom cele godine radi kao otvoren fast food prostor. Ovde možete da pojedete tradicionalni langoš, ali i italijansku pastu, kinesku hranu, hamburgere i gulaš.

Otkrivamo atrakcije Budimpešte kao i najbolje dnevne izlete iz mađarske prestonice. Saznajte i koje evropske prestonice imaju najjeftiniji metro.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X