Travel preporuka – Top 10 španskih mesta koja su na UNESCO listi – Travel Magazine

Top 10 španskih mesta koja su na UNESCO listi

Top 10 španskih mesta koja su na UNESCO listi

Kada iza nekog mesta „stane“ UNESCO, to je dokaz da su u pitanju lokaliteti koji imaju neverovatnu istorijsku, kulturnu i naučnu vrednost.

Uostalom, svetska baština Unesco-a za cilj ima očuvanje takvih mesta i njihov razvoj.

Prošle godine na čuvenoj Unesco listi našlo se 167 država.

Španija je sa brojem lokaliteta zauzela visoko četvrto mesto sa čak 48 mesta, koja je Unesco prepoznao kao lokalitete od značaja.

Među tih 48 mesta nisu samo bili rangirani gradovi, već i prelepi prirodni lokaliteti poput impresivnih pećina, planina i ostalih pejzaža.

Ekipa iza Tripsavvy.com je napravila listu 10 najzanimljivijih, koje će sigurno zadovoljiti svačiji ukus.

Stari deo Kordobe

U bajkovitom okruženju planina Sijera Morena i reke Gvadalkivir smešten je drugi po veličini stari grad, odnosno najveći urbani lokalitet na svetu koji se našao na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Najvažnija gradska atrakcija nalazi se upravo u centru ovog kompleksa.

U pitanju je Velika džamija Kordoba (Mezquita-Catedral de Córdoba), koja je nakon dolaska katoličkih kraljeva (13. vek) pretvorena u katedralu.

Džamija je izgrađena u 8. veku na mestu male vizigotske katedrale, ali su je vremenom islamski vladari proširivali i ukrašavali, pa je prerasla u jedno od najvećih remek-deka la mavarske arhitekture.

Iako je u srcu kompleksa podignuta katedrala, najveći deo originalne islamske strukture je sačuvan i dalje stoji.

Blizu veličanstvenog rimskog mosta koji stoji gordo iznad reke Gvadalkivir, nalazi se srednjovekovna tvrđava, sagrađena 1328. godine, sa prelepim vrtovima i elementima tipičnog Mudehar (mudejar) stila.

Mnogo vekova su Mavari, Hrišćani i Jevreji mirno koegzistirali i prosperirali u Kordobi, a vijugave ulice i velika sinagoga jevrejskog kvarta svedoče o ovim vremenima.

Ostali istorijski i kulturni sadržaji koje ne biste smeli da propustite su prilično jeziv Muzej inkvizicije i sjajni Muzej umetnosti na koži, koji dokumentuje drevnu arapsku umetnost utiskivanja kože.

Kordoba je takođe grad cvetnih dvorišta sa godišnjim festivalom i takmičenjem za najživopisnije i raskošnije aranžmane.

Kuenka

Smeštena oko 144 kilometara jugoistočno od Madrida, Kuenka (Cuenca) je odličan primer dobro očuvanog srednjovekovnog grada-tvrđave.

Grad je sa tri strane okružen dubokim klisurama, formiranim od dve reke.

Podigli su ga Mavari, da bi postao kraljevski grad nakon što su ga katolički kraljevi ponovo osvojili u 12. veku.

View this post on Instagram

⏭⏮

A post shared by JORGE G 🇪🇸 (@doumbe10) on

Kuenka je mesto prve gotske katedrale u Španiji – Nuestra Senora de Gracia.

Najlepši pogled na Kuenku su poznate „viseće“ kuće, neke obojene u jarkim bojama i prilepljene za litice preko reke Jucar.

U jednoj od tih kuća nalazi se i Muzej španske apstraktne umetnosti, najznačajniji te vrste.

Za odličan, „vrtoglavi“ pogled na grad, možete preći pešački most San Pablo koji se proteže kroz klisuru.

Planine Monte Perdido

Mont Perdu ili Monte Perdido („Izgubljena planina“) je treća najviša planina na španskim Pirinejima na granici sa Francuskom.

To je primer pejzaža koji je proglašen svetskom baštinom zbog kontrasta u gornjim planinskim predelima i dolinama i klisurama ispod, kao i zbog bogatstva flore i faune.

Budite spremni na ozbiljno planinarenje, počevši od Torle, ako želite pravilno da istražujete ovu planinu.

Sve se nalazi unutar nacionalnog parka Ordesa i Monte Perdido.

Što se više popnete, pogled na zelena polja i snežno pokrivene vrhove u daljini biće lepši.

Toledo

Toledo, koji se nalazi samo sat vremena vožnje južno od Madrida, naziva se i Gradom triju kultura.

U njemu su, poput Kordobe, Jevreji, Arapi i hrišćani vekovima živeli u skladu, stvarajući između sebe urbani „muzej“ sa preko 100 istorijskih spomenika i građevine koje odražavaju svaki mogući stil od Mudejara preko gotike do renesanse.

Masivni gradski zidovi i Alkazarski toranj nad rekom Tagus dominiraju panoramom grada.

View this post on Instagram

Puente San Martín ♥️

A post shared by Karimi 🌎✨ (@karimi_paola) on

Najlepši deo grada svakako je Stari grad u kojem se nalaze sinagoge, džamije, palate, samostani, katedrale i, naravno, muzej El Greco.

Toledo je bio poznat po svom čeliku i mačevima svetske klase, sve dok vatreno oružje nije „preuzelo“ rat.

Danas se drevna veština odvlačenja zrna (umetanje zlatnih ili srebrnih niti u crni čelik) koristi za proizvodnju istinski blistavog nakita, tanjira, vaza i drugih sitnica.

U jednoj od sinagoga naći ćete najznačajniji španski muzej Sefardi.

Takođe, ne propustite da isprobate poznati Toledo marcipan.

Nacionalni park Teide

Kanarsko ostrvo Tenerife je vulkanskog porekla, a treća najviša vulkanska struktura na svetu, Mount Teide, aktivni je vulkan sa poslednjom erupcijom u novembru 1909.

Smešten je usred Nacionalnog parka Teide, dok je uspon do vrha moguć na različite načine.

Najlakše je žičarom – to je jednosatna šetnja do početne tačke Montana Blanca, odakle se žičarom možete popeti i spustiti u krater.

View this post on Instagram

🇮🇨.

A post shared by Vicky Goya Mendoza (@vickygoyamendoza) on

Prvobitne erupcije su veći deo Nacionalnog parka „napunile“  bizarnim formacijama crne lave.

Pored fascinantnog pejzaža, Nacionalni park Teide raj je za posmatranje zvezda.

Ovde se mogu naći neka od najjasnijih noćnih neba na svetu.

Las Canadas del Teide, blizu 9.900 stopa, je glavna tačka gledanja noćnog neba.

Druga je planina Guajara, takođe u okviru Nacionalnog parka.

Ovde možete započeti još jedan neverovatan uspon.

Barselona

Katalonski arhitekta Antoni Gaudi smatra se glavnim predstavnikom katalonskog modernizma sa početka 20. veka.

Inspirisan prirodom i orijentalizmom, njegovi dizajni fluidnih linija, složenog, kovanog gvožđa i raznobojni keramički ukrasi odmah su prepoznatljivi.

Sedam njegovih dela, dovršenih tokom njegovog života, proglašeni su za mesta svetske baštine, sve u Barseloni.

  • Park Güell je ogromni park na brdu Carmel. Dizajnirao ga je Gaudi, a obuhva bašte, nekoliko kuća, terasa, ukrasne zidove i šetalište. Pored dekorativne umetnosti i biljaka, park pruža i najbolji pogled na grad.
  • Palacio Guell je veličanstvena gradska palata u srcu Barselone, koju je projektovao Gaudi. Najznačajnija je centralna dvorana, u kojoj se vidi kako je iskoristio prostor i svetlost. Palata takođe ima široko stepenište i stalne umetničke izložbe.
  • Casa Mila, takođe poznata i kao La Pedrera, jedna je od najpoznatijih gradskih građevina Gaudija, a naručila ju je porodica Mila. Zakrivljene linije, iskrivljeni dimnjaci i ukrasi su, ovaj dom, koji je je Gaudijevo poslednje delo dovršeno tokom života, učinili jednom od najslikanijih građevina Barselone!
  • Casa Vicens je još jedna gradska kuća i bila je Gaudijeva prva komisija. Dok je Casa Mila pretežno bela, Casa Vicens je daleko živopisnija, a ukrasi su simetrični za razliku od zakrivljenih linija kasnijih zgrada.
  • Izuzetna karakteristika Casa Batllo je zakrivljeni krov prekriven raznobojnim keramičkim mozaikom i balkoni koji izgledaju kao da su „zalepljeni“.
  • Još uvek nedovršena katedrala Sagrada Familia je Gaudijevo remek-delo. Gaudi je bio duboko religiozan i ugradio je mnoge hrišćanske elemente u svoje stvaralaštvo, posvećujući posebnu pažnju kripti i fasadi katedrale.
  • Cripta de la Colonia Guell je još jedna verska građevina Gaudija. Prvobitno naručena kao crkva, nakon što je porodici Guell ponestalo novca, Gaudi je uspeo da dovrši samo kriptu.

View this post on Instagram

❗Atención! Te seguimos diciendo dónde encontrar la felicidad y la compañía perfecta 🤓 ⠀ En @protectora.bcn puedes encontrar fácilmente tu mejor amigo. Por ejemplo, Pipo 🐶 Este precioso Breton nacido en marzo de 2014. Es un perrito bueno, sociable y cariñoso. Pipo necesita una familia paciente que le ayude a olvidar su pasado, que pueda dedicarle tiempo y compañía para poder relajarse, es un perrito muy listo y obediente que con la familia adecuada puede convertirse en un perrito espectacular.😍 Y quizás el afortunado puedes ser tú 😉 ⠀ ♦️Spaniel Breton / Macho ⠀ Detalles aqui ➡️ @protectora.bcn ⠀ ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️ ⠀ ❗Attention! We keep telling you where to find happiness and perfect company 🤓 ⠀ At @protectora.bcn you can easily find your best friend. For example, Pipo 🐶  Born in March 2014. He’s a good, sociable, loving little doggy. Pipo needs a patient family that helps him forget his past, that can dedicate time and company to relax, is a very smart and obedient puppy that with the right family can become a spectacular puppy 😍 And maybe you’re the lucky one 😉 ⠀ ♦️Spaniel Breton / Male ⠀ Details here ➡️ @protectora.bcn ⠀ #protectorabcn #protectoradeanimales #perros #perrosbcn #gatosbcn #perrosbarcelona #gatosbarcelona #barcelona2020 #mequedoencasa #barcelona #stayhome #barcelonacity #stayathome #barcelonalovers #barcelonalife #barcelonaart #barcelonatravelmagazine #barcelonamola #barcelonanights #barcelonalove #barcelonaspain #quedateencasa #barcelonastyle #barcelonabeach #barcelonaphotographer #barcelonadesign #QuarantineLife #barcelonaenamora #barcelonastreetphotography #catalunya

A post shared by Barcelona Travel Magazine (@barcelona_barcelona) on

Sevilja

Sevilja, na jugozapadu Španije, dom je čak tri mesta sa svetske baštine Unesco-a.

Kralj Filip II je prvobitno naručio zgradu u kojoj se nalazi Archivo de Indias kao berzu za seviljske trgovce.

Proširena pod vladavinom kralja Karlosa III., postala je najbitniji centar dokumentacije u vezi sa otkrićem, osvajanjem i upravljanjem svim španskim prekomorskim posedima između 15. i 19. veka.

Seviljska katedrala Sv. Marija Videna, treća je najveća crkva na svetu i bila je najveća gotička katedrala kada je završena u 16. veku.

U njoj se nalazi grobnica Kristofora Kolumba i mnogih drugih znamenitih ljudi, koji su na ovaj ili onaj način povezani sa istorijom Sevilje.

Ako želite, popnite se na zvonik visok 343 metra, svetski poznatu Giraldu, izgrađenu u obliku nekadašnjeg minareta.

Treće Unesco mesto u Sevilji je masivno naselje Kraljevskog Alcazara, skupina zgrada i bašta koje sežu od arapskog perioda preko renesanse i baroka do modernih vremena.

Ovo je prava adresa za putovanje i razumevanje španske istorije.

Santijago de Kompostela

Sasvim je emotivno gledati hodočasnike prekrivene prašinom koji su prešli Camino de Santiago, čuvenu rutu hodočasnika koja datira iz 9. veka, kako stižu do svog krajnjeg odredišta, katedrale Santiago de Compostela u Galiciji, severoistočnoj provinciji Španije.

Ogromna i bogato ukrašena katedrala sa tri fasade različitih arhitektonskih stilova zamišljena je da primi hodočasnike koji su tako dugo putovali da se mole na grobu Sv. Jakova.

Pazite na botafumeiro, gigantsku srebrnu posudu koja visi sa teškog lanca i koristi se za parenje tamjana za vreme mise.

Tu je i srednjovekovni Hostal de Los Reis Catolicos, koji je sagrađen 1492. godine kao bolnica za izmorene hodočasnike i danas je luksuzni hotel.

Mnogo drugih crkvi i zgrada poput Gradske kuće čine ovu svetsku baštinu, uključujući i mnogobrojne uske uličice Starog grada u kojima lokalni muzičari, odeveni u tradicionalnoj nošnji, sviraju stare španske pesme.

View this post on Instagram

the underworld, starred by hades & cerberus lol #VSCOcam

A post shared by Ángelo (@angeloitsme) on

Las Medulas

U pokrajini Kastilja Leon nalazi se jedan od najčudnijih pejzaža u Španiji, koji je veštački napravljen.

Za vreme Rimskog carstva, Las Medulas, u blizini grada Ponferrada, bio je najveći rudnik zlata.

Da bi iskopali zlato, Rimljani su koristili tehniku podrivanja planina vodom visokog pritiska, te napravili akvadukte što je na kraju rezultiralo urušavanjem planina i formiranjem vrhova prekrivenih crvenom prašinom, dok se u dolini nalaze bujni zeleni pašnjaci.

Područje je proglašeno svetskom baštinom, ne samo zbog svog spektakularnog pejzaža, već i zbog opsežnog istraživanja i iskopavanja kako bi se bolje razumele rimske tehnike – drugim rečima, iz naučnih razloga.

Pešačke ture vas vode visoko i daju vam priliku da pogledate ostatke drevnih akvadukata i prođete kroz pećine ako želite.

Amfiteatar u Meridi

Merida, glavni grad regije Ekstramadura, osnovan je 25. godine pre nove ere i to od strane veterana rimske vojske, Augusta Emerita.

Merida je ubrzo postala Unesco baština, jer sadrži najznačajniji broj rimskih ruševina u celoj Španiji.

Ako dolazite prvi put u posetu ovom mestu, obavezna stanica je amfiteatar ili rimsko pozorište.

View this post on Instagram

Olaaaaa 😃 Em nosso roteiro de motorhome, decidimos conhecer a região da Estremadura na Espanha, aliás, super aconselho pois além de uma região belíssima é ainda uma grande viagem no tempo 😍. Hoje vou contar um pouquinho de Mérida , essa cidade que tanto nos encantou. Fundada em 25 a.C. 😱 foi a cidade mais importante da Península Ibérica , durante a ocupação romana . A cidade é belíssima, muitos bares, restaurantes e lojas badaladas mas o que nos chamou mesmo atenção foi sem dúvida o conjunto arqueológico de Mérida, com destaque para 2 visitas que considero imperdíveis: Teatro e Anfiteatro romanos (reserve pelo menos 1 horinha para o passeio). Pagamos 12€ o passeio e valeu muito a pena. O Anfiteatro inaugurado em 8 a.C., era o local onde aconteciam as lutas de feras e combates entre gladiadores. Entramos em celas onde ficavam os lutadores e as feras e túneis que levavam para o campo de batalha, realmente impressionante. No Teatro romano nos deparamos com as colunas de mármores e as esculturas… tudo muito grandioso e ainda bastante conservado. Inaugurado em 15 a.C. as primeiras fileiras eram separadas para os magistrados e senadores e as últimas do anel ficavam os escravos e as mulheres 😮Nos meses de julho e agosto, acontece o Festival Internacional de Teatro no próprio Teatro romano e por isso o palco montado bem ao centro. Foi uma oportunidade única poder conhecer tudo isso com as meninas, saímos de lá bastante impressionadas. . Tá aí um passeio que vale fazer 🇵🇹 . #roteironamao #menosrotinamaisroteironamao #viajandocomroteironamao #findbr2k19 #festajulinagora #hc_rm #sourbbv #meridaspain #espanha🇪🇸 #extremadura

A post shared by ROTEIRO NA MÃO (@roteironamao) on

Ostale rimske znamenitosti uključuju most preko reke Guadiane, akvadukt, elegantnu vilu Mitreo i Trajanov luk.

To je riznica za ljubitelje antike.

Pogledajte kada Španija planira da otvori granice, kao i koje dve zemlje imaju najviše plaža sa plavom zastavom. Saznajte i kojih 5 država EU zavisi od turizma. 

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
216Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *