Travel preporuka – Top 5 zabavnih parkova u Evropi – Travel Magazine

Top 5 zabavnih parkova u Evropi

Top 5 zabavnih parkova u Evropi

Zabavni parkovi predstavljaju pravi magnet za turiste i godišnje privuku milione posetilaca, posebno porodice sa decom i mlade ljude.

Iako su najpopularniji u SAD-u, i u Evropi postoje zabavni parkovi koje dnevno posete hiljade ljudi. Mi vam predstavljamo neke od najzanimljivijih.

Europa-Park, Nemačka
Tematski park koji se nalazi u nemačkom gradu Rustu (između Frajburga i Strazbura) poznat je po velikoj raznovrsnosti. Izbor rolerkostera i drugih sadržaja je impozantan, sa atrakcijama za svačiji ukus i uzrast. Mnogi sadržaji su jedinstveni i postavili su standarde u ovoj industriji. Park se može pohvaliti sa 72 vožnje i 13 rolerkostera i može da primi do 60.000 ljudi dnevno. Nažalost, ovaj park ima i jednu veliku manu – gužve. Povoljne cene uticale su na to da Europa-Park konstantno beleži stabilan rast broja posetilaca. U 2016. godini posetilo ga je 5,6 miliona ljudi. Kao rezultat ovoga, redovi su dugi, a na atrakcijama ima previše ljudi. Dodatni problem predstavlja loša pokrivenost javnim prevozom.

Disneyland Paris, Francuska
Disneyland u Pariz se sastoji iz dva tematska parka: Disneyland Park-a i Walt Disney Studios Park-a. Zajedno, predstavljaju najposećeniji zabavni park u Evropi. Kompleks je od Pariza udaljen 32 km, ali je sa gradom veoma je dobro povezan linijama javnog prevoza i auto-rutom A4.
Niko ne ume da posetioce uvede u svet mašte i fantazije tako lako kao Disney, o čemu govori podatak da ga je u 2016. godini posetilo 13,4 miliona posetilaca. Dodatni plus je što je većina vožnji namenjena svim uzrastima, pa predstavlja odličnu zabavu za rodtelje sa decom. Sa druge strane, budući da je većina atrakcija pogodna za sve uzraste, malo njih su zaista uzbudljive. Tako u parku uopšte nema velikih rolerkostera.

Le Puy du Fou, Francuska
Ovaj tematski park smešten je u Les Epesses-u, između Nanta i Poatjea. Po svojim sadržajima, potpuno je jedinstven u Evropi. Posetioci će biti očarani brojnim kaskaderskim scenama, pirotehničkim i drugim specijalnim efektima. Od vikinških pljački, viteških dvoboja i mačevanja, do rimskih gladijatora u areni, sve izgleda veoma realno. Park je smešten u prelepom prirodnom okruženju i odlično je održavan. Vrhunac predstavlja večernji Cinescenie šou, kombinacija muzike, plesa, parade, 3-D video projekcija i vatrometa. Prošle godine park je posetilo 2,26 miliona ljudi.

Ipak, njegova specifičnost na neki način predstavlja i manu, budući da parku nedostaje raznovrsnost. Osim predstava, srednjovekovne farme i nešto domaćih životinja, nema drugih atrakcija. Ovo je definitivno mesto za ljubitelje istorije, dok adrenalinski zavisnici sebi treba da potraže zabavu na nekom drugom mestu. Javni prevoz takođe ne radi sjajno.

PortAventura World, Španija
PortAventura World u Salou, od Barselone je udaljen samo 60km i podjednako privlači Špance i strane turiste. Zabavni park se sastoji iz tri dela: Portaventura Park, Caribe Aquatic Park i Ferrari Land. Zajedno, tri parka pokrivaju sve zahteve prosečnog posetioca, i to ne samo po kvantitetu, i kvalitet atrakcija je na veoma visokom nivou. Uz to, lokacija parka je idealna, jer budući da izlazi na Mediteran, može se pohvaliti velikim brojem toplih sunčanih dana. Tokom sezone redovi mogu biti dugi, ali zahvaljujući veličini parka i broju sadržaja, veće gužve su retkost. Jedina zamerka ovde je hrana, koja je prilično skupa, a mogla bi biti boljeg kvaliteta.

Gardaland, Italija
Sa 2,85 miliona posetilaca godišnje, Gardaland, koji se nalazi u Castelnuovo del Garda u blizini jezera Garda, predstavlja najveći zabavni park u Italiji. Broj rolerkostera i vodenih vožnji je veliki, a ovde je sve podređeno deci, pa je tako, na primer, ove godine jedna posebna oblast parka posvećena likovima iz crtaća Pepa Prase. Još jedna atrakcija koja se mora videti ove godine je I Corsari: La Vendetta del Fantasma, tematska vožnja tokom koje se stvaraju trodimenzionalne scene oko putnika. Jedna od najvećih mana je dugo čekanje, naročito za glavne atrakcije, i to u redu na otvorenom, pa posetioci mogu biti izloženi jakom suncu. Radno vreme je generalno kratko, a gastronomska ponuda je prilično razočaravajuća u odnosu na dobro poznate kvalitete italijanske kuhinje.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

 1. Koji je bio kriterij da uđu u top 5?
  Broj posjetitelja?
  Veličina?
  Količina zabave?

  Djeluje mi kao,da je netko natjerao autora da stavi baš ove parkove jer je on skeptičan oko svakog od njih… 🙂

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X