Travel preporuka – Upoznajte Španiju iz brzog voza – Travel Magazine

Upoznajte Španiju iz brzog voza

Upoznajte Španiju iz brzog voza

Turistička velesila Španija može da se podiči mnogim stvarima, a jedna od njih je i drumsko-železnička mreža.

Putovanje kroz ovu zemlju je toliko lako i lepo da će vam svaki vid tranporta za koji se odlučite predstavljati pravo uživanje.

Razvoj drumsko-železničke mreže u Španiji je bio od ključnog značaja zbog turizma. Velika zemlja sa mnogo udaljenih krajeva, velikim gradovima ali i slabo naseljenim područjima premrežena je autoputevima i prugama u poslednjih četrdesetak godina.

Posebno značajna je mreža brzih pruga koja se i danas intenzivno razvija i zahvaljujući kojoj je moguće otputovati s kraja na kraj Španije za samo nekoliko časova.

Španski brzi vozovi, poznati pod imenom AVE saobraćaju u okviru nacionalne železničke kompanije Renfe i povezuju sve velike i značajne gradove. Sa centralne madridske železničke stanice Atoča polaze vozovi ka Kataloniji, Valensiji, Alikanteu, Andaluziji i špartaju pustim krajevima La Manče i Nove Kastilje. Sa severne stanice Čamartin (Chamartin) vozovi kreću ka Staroj Kastilji i gradovima Segovija, Valjadolid, Leon i Zamora. U toku je izgradnja ovog severozapadnog koridora od Leona do Hihona u Asturiji, a drugi kraj je projektovan ka Baskiji. Od Zamore se gradi brza pruga ka Galiciji, gde već postoji operativan krak od Viga do La Korunje. Predviđeno je i spajanje veoma slabo naseljene Ekstramadure i gradova Merida i Badahoz.

Zahvaljujući brzim prugama možete upoznati Španiju uzduž i popreko, a itinerer koji vam preporučujemo počinje u Barseloni. Iz ovog grada postoji veza brzim vozom sa Francuskom, pa je zapravo putovanje do krajnjeg juga Španije moguće otpočeti još u Parizu, na stanici Gar de Lion (Gare de Lyon).

Barselona

Foto: czu_czu_PL / Pixabay

Posetite na kratko prestonicu Katalonije. Obiđite fantastičnu katedralu Sagrada Familia, koju je projektovao čuveni Gaudi, prošetajte se La Ramblom, gluvarite Gotskim kvartom, a onda se zaputite dalje ka Aragonu.

Saragosa

Foto: Paulo Brandao / Flickr

Prestonica istorijske Kraljevine Aragon danas je prelep grad sa zadivljujućom arhitekturom. Bazilika del Pilar i katedrala La Seo glavne su znamenitosti Saragose, zajedno sa palatom Aldžaferija iz mavarskog perioda. Mavarska arhektura Saragose se nalazi na listi Svetske baštine UNESCO-a.

Madrid

Foto: NakNakNak / Pixabay

Put brzim vozom AVE dalje vas vodi do Madrida, jednog od najvećih i najuzbudljivijih gradova Evrope, koji nikada ne spava. Neobičan način života i provoda Madriđana privlači milione turista, a tokom dana kada se razbudite posle ludog provoda obavezno posetite muzeje svetskog značaja. Prado, Muzej Tisen i Muzej Kraljice Sofije čuvaju neprocenjivo slikarsko blago. Čuvena Pikasova Gernika se nalazi u Muzeju kraljice Sofije, a Tisen ima fantastičnu kolekciju impresionista. U vreme popodnevne sieste odmorite se u Retiru, jednom od najlepših parkova na svetu, a potom se kratko prošetajte do Atoče i nastavite svoj put dalje ka jugu.

Toledo

Foto: javier alamo / Pixabay

Toledo, nezaobilazan srednjevekovni grad na vrhu litice koja dominira nad ravnom La Mančom pravi je primer španske gradske arhitekture. U ovom gradu su u Srednjem veku živeli zajedno Arapi (Mavari), Jevreji i Hrišćani, a njihovi kulturni tragovi prisutni su i danas. Tu je i muzej El Greka koji je najplodonosniji deo svog umetničkog veka proveo u Toledu.

Andaluzija

Foto: jackmac34 / Pixabay

Posle Sijudad Reala voz će vas dovesti do Kordobe – vaše prve stanice u Andaluzijom. Grad je sačuvao svoje veoma bogato mavarsko nasleđe i danas je u njemu moguće videti impresivan Alkazar. Tu su još i džamija, katedrala i rimski most. Poslednja stanica brzog voza je Sevilja, raskošna prestonica Andaluzije, mesto gde je nastao flamenko. Obavezno obiđite Alkazar i Katedralu kao i arenu za borbu bikova, a nemojte da propustite i jedan od najvećih i najlepših trgova na svetu – Španski trg.

Kraci brze pruge od Kordobe vode i do Malage na Sunčanoj obali (Costa de Sol) i Granade, a po Andaluziji možete da putujute i običnim vozovima. Mreža pruga je dobro razvijena, a vozovi su odlični.

Vožnja brzim vozom je veoma udobna, brza ali i jeftina. Karta u jednom smeru od Barselone do Sevilje košta samo 70 evra. Ako se odlučite da idete na sever, karta od Madrida do Leona je manje od 30 evra. Putovanje od Madrida do Valensije je još povoljnije i karta može da se nađe već od 20-tak evra.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Da li ima voz od Malage do Barcelone, i koja je cena karte? Hvala, Sonja

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *