Travel preporuka – Velnes i spa trendovi: Da sva čula uživaju! – Travel Magazine

Velnes i spa trendovi: Da sva čula uživaju!

Velnes i spa trendovi: Da sva čula uživaju!

Odgovoriti zahtevima modernog turiste, koji od velnes i spa odmora očekuje potpuni preporod za zaposlene u travel industriji predstavlja pravi izazov. Moderan turista očekuje mnogo od sebe, ali i od centra za koji se odlučio… Zato su „novotarije“ na ovom polju zadatak na kome se neprekidno radi

Personalizovani velnes

S obzirom na sve veće interesovanje putnika upravo za ovaj vid individualnog turizma, turistički radnici i agencije sve više istražuju mogućnosti u okviru hotelskog smeštaja, ali i mogućnosti same destinacije, kako bi svojim klijentima pružili kompletan turistički proizvod. Zato se danas svi trude da pronađu nešto novo, posebno, da spoje ugodan boravak u centru sa nečim što je karakteristično upravo za destinaciju na kojoj se on nalazi. Personalizovani velnes je novi trend, koji sve to omogućava, a što klijent više zna, kao potrošač je aktivniji jer bira na koje sadržaje želi da potroši svoj novac i zauzvrat dobije maksimum. Takođe, klijent ne želi samo da ode u hotel, on želi proaktivnu ulogu u sadržajima, jer banja nije više samo banja, u novom konceptu ona je pružalac kompletne usluge velnesa, u svakom smislu. Svakom pojedincu odgovara drugačiji program boravka, svako od nas ima drugačija merila i očekuje lični pristup, i to svakom turističkom kompleksu treba da bude imperativ.

Vraćanje životnog sata unazad

Odmori u banjama uvek su bili prilika da vas razmaze i da vam ugađaju sve dok novi trend velnes kulture nije uveo medicinske tretmane u banjama, kako bi se klijentima pomoglo da zadrže mladalački izgled. Iskusni korisnici velnes programa biraju da zadrže zdrav životni stil, te je vraćanje „životnog sata unazad“ postalo unosan posao. Medicinski tretmani koje u banjama pružaju lekari specijalisti sada su popularna opcija za lečenje čitavog niza oboljenja, a pošto duže živimo, sve smo svesniji važnosti očuvanja zdravlja. Sve je više hotela koji nude spa i velnes programe i nastoje da se u ovom smeru razvijaju kako bi ostali konkurentni.

Mentalno obnavljanje

Zbog brzog tempa života turistima su potrebni zdravi odmori koji im omogućavaju da obnove kako telo, tako i um. Klijentima je potrebno da nauče kako da se nose sa stresom i uvide da ih holističke discipline, poput, meditacije, joge i či gonga u kombinaciji sa „lajf koučingom“ mogu usmeriti ka psihofizičkom samoočuvanju.

Ishrana

Dobro izbalansirana i zdrava ishrana ima ključnu ulogu u našem svakodnevnom životu. Koristeći hranu za koju se pokazalo da je lek, banje nastavljaju da kreiraju posebno prilagođene menije, naglašavajući da hranljiva i zdrava hrana može zapravo da bude ukusna i da nam pričinjava zadovoljstvo. Banje s detoks programima i programima mršavljenja mogu da pomognu klijentima da razviju zdravije načine ishrane i da ih poduče kako pravi način ishrane može da utiče na obnavljanje i osnaživanje tela. Klijenti uče i kako da sami pripreme zdrave obroke kod kuće.

Fitnes novotarije

Tokom odmora, klijenti velnes i spa centara žele da „začine“ svoj uobičajeni način vežbanja novim aktivnostima – od joge na dasci za surfing do podvodnog biciklizma. Kako je intenzivni trening i dalje u modi, banje uvode vežbe s konopcem, vežbe na trambolini ili ostale vežbe na otvorenom, ne bi li obogatile uobičajeni način vežbanja zabavnim i delotvornim aktivnostima.

Vraćanje uloženog

Moderni turisti koji pažljivo biraju gde će i kome pokloniti svoje vreme i novac i zauzvrat dobiti što više, svesni su činjenice da jeftini aranžmani i boravak u skromnim smeštajima neće nužno značiti da će efekti i blagodeti koje očekuju od takvih tretmana, trajati duže. Samim tim se odlučuju za proverene banje i velnes centre koji puno pažnje poklanjaju indirektnim reklamnim kampanjama usmerenim ka probirljivim postojećim i još važnije, novim kupcima. Zdravstveni i velnes pristup u boljim i poznatijim centrima često znači da će novac koji su dali biti u najvećem broju slučajeva isplativa investicija, pa na to ne gledaju kao na trošak, već kao direktno ulaganje u sopstvenu dobrobit.

Učenje

Moderni turista želi da na svom jedinstvenom putovanju nauči nešto novo, da se vrati kući obogaćen u svakom smislu. Razumevanje kako to postići uz pomoć velnesa i kako takve utiske i učenja preneti na klijenta, osnovni je zadatak svakog turističkog radnika koji se bavi svojim gostom. Znanje je moć, a mudrost i kreativnost koju velnes u nama probudi, doprinose opštem poboljšanju stanja duha i tela. Iskusni instruktori u velnes centrima i njihova predavanja i učenja, probudiće i u najvećem sumnjičavcu prave vrednosti i obogatiće mu svakodnevni život. Mnogi žele da se samo odmaraju, lenčare i pasivno provode vreme u ovakvim centrima, ali upornost i posvećenost iskusnih turističkih radnika doneće svež pristup i omekšaće i tvrdokorne „lenjivce“. Naučiti nešto novo svakog dana, nesvesno ili svesno, od velike je važnosti.

Harmonija sa prirodnim okruženjem

Pošto se iz godine u godinu menja koncepcija banjskog i velnes turizma, trend izgradnje takvih odmarališta se takođe menja, pa već neko vreme za lokacije se biraju obronci planinskih šumskih oblasti, bajkovite plaže svetskih mora i okeana i prašumske oblasti. Posetioci u sve većoj meri shvataju da odmor duha i tela ne podrazumeva samo tretmane i terapije, već i harmoniju sa prirodnim okruženjem gde se nalaze. Šetnje, lagane pešačke i penjačke ture, avanturistički izazovi sve više nalaze svoje mesto u svakodnevnim sadržajima svetskih velnes i spa centara. Izlazak iz zatvorenog prostora, fizičkog, ali i duhovnog, predstavlja osnovu za početak kvalitetnog obnavljanja organizma.

Velnes u sprezi sa kulturnim sadržajima

Kulturni šok na destinaciji koju ste izabrali za odmor može u prvi mah delovati odbojno, ali različite nacije imaju različitu istoriju i kulturu koju svakako treba što bolje upoznati kako biste shvatili, i još važnije, prihvatili svoje mesto pod suncem. Istražujući načine potpunog psihofizičkog obnavljanja, moderni putnik će danas u najmanju ruku iskombinovati sve prednosti i koristi različitih podneblja, kako bi spoznao kulturno okruženje u kom boravi. Svako ko danas putuje na daleku destinaciju postavlja sebi logičan zadatak – kad sam već tamo, upoznaću što više od kulturnih i ostalih sadržaja zemlje u koju odlazim. Prava je turistička poslastica upravo upoznavanje svih aspekata lokalne zajednice ili posebnosti jedne destinacije i zašto bismo se tog bogatstva lišavali? Velnes putnici žele da probaju sve, da osete mirise i ukuse zemlje u koju su došli, da saznaju što više o tradiciji, da upoznaju lokalno stanovništvo i podele iskustva sa njima i na kraju sve to upakuju u jedan poseban doživljaj, upotpunjen okrepljujućim tretmanima i opuštanjem uz gastronomske specijalitete i zdravu hranu. Tek tada je njihova turistička avantura potpuna, jer su sva čula našla svoj mir i ispunjenje, a duh i telo u najvećoj meri podmlađeni i osveženi.

Sami ili sa porodicom?

Banje i velnes centri su prevashodno mesta gde odrasli dolaze sami ili u paru. Možda je tako do sada bilo, ali u poslednje vreme je povećana potražnja za mestima gde će porodica moći bez problema da uživa u svim čarima velnesa. Porodična poseta velnes centru donosi još jednu dodatnu blagodet, pored svih već pobrojanih: deca takođe uživaju u svim sadržajima, na svoj originalan način upijaju saznanja i posmatrajući šta roditelji rade, sami se uče pozitivnim trendovima, zdravim navikama, usvajaju obrasce i time obogaćuju svoju budućnost.

Meditacija

Oslobađanje od zamki svakodnevnog načina života i stalnog stresa, postoji od kad je sveta i veka, a vremenom je meditacija zauzela svoje veoma značajno mesto u toj borbi. Meditacija je uzela toliko maha da je prisutna u svim svojim zvaničnim i nezvaničnim oblicima, ne bi li se ukorenila kao efikasni način eliminacije negativizma. Na kraju krajeva, svaki način kojim se oslobađamo stresa i sebe dovodimo u stanje ravnoteže je više nego dobrodošao. Poboljšanje imunog sistema, memorije, oslobađanje od nepotrebnih loših raspoloženja i depresije uz ostale velnes sadržaje, prosto će nas preobraziti, i iznutra i spolja. Meditacija predstavlja pristup duha i tela samoizlečenju, put koji je za većinu spor, ali je rezultat na kraju veličanstven.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Branko Tišma

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X