Travel preporuka – Versaj, kraljevska palata koja vas još uvek može iznenaditi – Travel Magazine

Versaj, kraljevska palata koja vas još uvek može iznenaditi

Versaj, kraljevska palata koja vas još uvek može iznenaditi

Chateau de Versailles. Samo ime čuvenog dvorca toliko je pompezno da dok ga izgovarate, može vam se učiniti da čujete trube u daljini.

Versaj je obavezna atrakcija za sve turiste u Francuskoj, ne samo zbog svoje grandioznosti (prostire se na 67.000 metara kvadratnih i ima preko 700 soba), vrtova koji su i danas pravi biseri pejzažne arhitekture ili zbog toga što predstavlja simbol apsolutističke monarhije, već i zbog hiljada umetničkih predmeta koji se nalaze u dvorcu.

I sva ta raskoš i glamur mogu se očekivati na mestu koje je bilo dom kralja Sunca, ali na dvorskom imanju ćete se susresti i sa sadržajima za koje verovatno nikada ne biste pomislili da se ovde mogu naći. Možda baš zbog toga što se ne mogu povezati sa našim stereotipnim viđenjem života u luksuznoj palati, ovih 6 aktivnosti mogu predstavljati pravo osveženje za svakog turistu tokom posete Versaju.

Maženje koza
Možda ćete vi tokom posete Versaju zamišljati da ste plemeniti aristokrata ili pripadnik kraljevske porodice, ali Marija Antoaneta je očigledno sanjala o tome da bude seljančica, pošto je u okviru dvorca izgradila „Kraljičino seoce“ (Hameau de la Reine), u kome se između ostalog nalaze lepo uređene kućice i farma. Seoce se i danas održava, sa sve životinjama koje se inače mogu naći u seoskim domaćinstvima. Ovde možete videti piliće, magarce, zečeve i koze, koje pasu travu i slobodno trčkaraju okolo.

Vožnja električnim kolima za golf
Park dvorca prostire se na 800 hektara, od čega Versajski vrtovi zauzimaju neverovatnu površinu od 93 hektara i ukoliko želite da se divite njihovoj prefinjenoj lepoti, teško da ćete to uspeti pešice. Zato možete rentirati električna vozila za golf, koja će vam omogućiti da lakše obiđete svih 50 fontana koja se ovde nalaze, a budući da u vozilima postoji ugrađen sistem koji omogućava da slušate audio-vodiča ili tematsku klasičnu muziku, vaš ugođaj će biti potpun.

Veslanje
Na Velikom kanalu u centralnom delu Versajskih vrtova, aristokrate su se nekada vozile gondolama, što je predstavljalo modu preuzetu iz Venecije. I vi možete uživati u bajkovitom pejzažu na isti način, u rentiranom čamcu.

Šou sa konjima
Zajedno sa palatom i vrtovima, u Versaju su očuvane i kraljevske konjušnice u kojima se trenutno nalazi Nacionalna konjička akademija. Ova organizacija redovno organizuje predstave za javnost, poznate kao „konjički balet“, tokom kojih jahači i konji izvode elegantne koreografije i pokazuju zavidne veštine.

Džogiranje
I pored sve pompeznosti, raskoši i monumentalnosti starih vremena, u Versaju i okolini žive i moderni ljudi sa svojim savremenim potrebama. Zato se nemojte začuditi ako vidite Francuze kako trče oko Oranžerije ili na stazama koje vode do dvorca Trijanon. Ukoliko se inače bavite džogingom, imajte ovo u vidu kada budete planirali posetu Versaju i slobodno ponesite opremu za trčanje, biće to nezaboravno iskustvo.

Lokalna pijaca
Tehnički, pijaca ne pripada versajskom kompleksu, ali je blisko vezana za njegovu istoriju i stanovništvo Versaja se ovde snabdevalo hranom još od vremena Luja XIV. U četiri prelepe pijačne zgrade, izgrađene 1841. godine, naći ćete razne francuske delikatese koji mogu biti odlični suveniri, od regionalnih sireva i vina, do sušenih začina. Marché Notre-Dame je od ulaza u palatu udaljen 15 minuta lagane šetnje i predstavlja sjajan predah od turističkih gužvi. Ideja: Ovde možete kupiti i neke od lakalnih specijaliteta, koje ćete degustirati na nezaboravnom pikniku u Versajskim vrtovima.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X