Travel preporuka – Zabranjeni grad u Pekingu - prvih 600 godina – Travel Magazine

Zabranjeni grad u Pekingu – prvih 600 godina

Zabranjeni grad u Pekingu – prvih 600 godina

Zabranjeni grad je kompleks od oko 800 zgrada u samom centru Pekinga koji se prostire na površini od 720.000m2. U njegovoj izgradnji, koja je trajala 14 godina učestvovalo je 200.000 ljudi. Ovde se od 14. veka, pa sve do 1912. godine, kada je abdicirao poslednji kineski car, odlučivalo o sudbini Kine i običnim smrtnicima je bio strogo zabranjen pristup.

Od tada je veći deo ovog kompleksa bio zatvoren za javnost, a njegov mali deo pretvoren je u Muzej palate. Do 2012, samo 30% kompleksa bilo je dostupno za posete, ali kako se približavala 600. godišnjica od njegovog nastanka, koju će Peking proslaviti sledeće godine, situacija je počela da se menja i danas je za javnost otvoreno čak 80% Zabranjenog grada, nakon opsežnih radova na restauraciji. Uz to, u kompleksu su otvoreni novi izložbeni prostori, restorani i kafei, knjižare i suvenirnice, ali i mirne staze za šetnju.

Zabanjeni grad je tokom 20. veka bio zanemaren

Foto: Bernd Müller from Pixabay

Predsednik Kine, Si Đinping, koji se tokom svoje vladavine sve više okreće „kulturnom samopouzdanju“ nacije, tradicionalnim učenjima konfučijanizma i oživljavanju starih običaja, 2014. godine je javno prozvao Muzej palate, najavljujući da u budućnosti od njih očekuje da bolje prezentuje svoje vrednosti. Ovaj poziv je ozbiljno shvaćen i u restauraciju je uloženo puno truda. Ali napori su se isplatili, budući da je prošle godine zabeležen rekordan broj od čak 17 miliona posetilaca.

Pogledajte video: Peking – spoj drevnog i savremenog sveta

Inače, nakon što je osvojio vlast u Kini 1949. godine, Mao Cedung je zamalo srušio Zabranjeni grad. Srećom, do ovoga nikada nije došlo, ali je tokom godina njegove vladavine kompleks najveći deo vremena bio prazan, zgrade (uglavnom od drveta) su propale, a osoblje zaduženo za brigu o njemu je povremeno bilo izlagano torturi.

Detalj iz Zabranjenog grada

Foto: Albert Dezetter from Pixabay

Sedamdesetih godina prošlog veka mali deo kompleksa je obnovljen, i to veoma nestručno, a sa ozbiljnom restauracijom započeto je pred Olimpijadu koja je u Pekingu održana 2008. godine. Danas je samo zapadni zid kompleksa nedostupan, a osim stranim turistima, Zabranjeni grad je zahvaljujući svom novom ruhu i sadržajima postao omiljeno mesto za posetu i lokalcima.

Pročitajte još i vodič za atrakcije Pekinga, ali i zanimljiv tekst o kineskim replikama poznatih svetskih atrakcija.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X