Travel preporuka – Zanimljivosti o Tokiju koje možda niste znali – Travel Magazine

Zanimljivosti o Tokiju koje možda niste znali

Zanimljivosti o Tokiju koje možda niste znali

Japan je svojim običajima i tradicijom vekovima fascinirao ljude na zapadu. Danas, u vreme globalizacije, kada su stvari od nas udaljene samo jedan klik ili let low cost aviokompanijom, i Japan je postao bliži i nekako poznatiji.

Toliko toga znamo o ovoj zemlji iz popularne kulture, da mislimo da nas malo toga može iznenaditi. U realnosti, Zemlja izlazećeg sunca i dalje je jedan potpuno drugačiji svet, koji, iako je danas mnogo otvoreniji i spremniji za posete stranaca, i dalje pun iznenađenja na koja vas nijedan vodič na svetu ne može u potpunosti priremiti. Evo nekoliko zanimljivosti o Tokiju koje možda niste znali.

Vozovi u Japanu su zaista tačni

O tačnosti i brzini japanskih vozova toliko se priča, da su oni postali legendarni. Ipak, očekivali biste da u voznom redu postoji bar neka mala doza fleksibilnosti za minut-dva zakašnjenja. Ali Japancima zbog planiranja svakodnevnih putovanja veoma znači da mogu da se oslone na tačnost vozova, toliko, da se nedavno kompanija koja upravlja Tsukuba Express-om izvinjavala putnicima i celoj naciji, jer je ovaj voz greškom krenuo 30 sekundi ranije.

Vozovi u Japanu su zaista veoma tačni

Foto: Qamera from Pixabay

Bicikli su svuda

Kada smo već kod prevoza, jedno od nezamenljivih prevoznih sredstava je bicikl. Bicikli se mogu videti bukvalno svuda, i ne postoje nikakva kruta pravila za njihovu vožnju – voze se i na ulici i po trotoaru. Zanimljivo je i da se retko kada vezuju, budući da je stopa kriminala u Japanu zanemarljiva. U ovoj zemlji su veće šanse da ćete mladu mamu videti sa bebom na biciklu, nego u kolicima.

Hotelski doručak je odličan

Osim ako vas izuzetno ograničen budžet ne primorava da u Tokiju rezervišete sobu bez doručka, nikako nemojte propustiti ovaj užitak. Japanci doručak smatraju najvažnijim obrokom i hoteli se, bez obzira na broj zvezdica, trude da gostima posluže najkvalitetniju moguću hranu. U jeftinijim hotelima doručak će biti solidan, dok će u skupljim i luksuznijim već naginjati ka ekstravaganciji.

Hotelski doručak u Tokiju je bogat i zdrav

Foto: Kevin Petit from Pixabay

TV programi na engleskom su veoma retki

Kada odsedate u tokijskom hotelu, ukoliko imate zaista puno sreće, možda ćete tokom pretraživanja naići i na neki program koji nije na japanskom. Ipak, u većini slučajeva, vaša pretraga je uzaludna i svi kanali će biti podjednako nerazumljivi. Čak i ako naletite na neki poznati holivudski film, imaćete prilike da uživate u čarima japanske sinhronizacije – što zapravo predstavlja veoma zabavno iskustvo.

Tokio nikada ne spava

Četiri je sata ujutru, a vama se baš pije sok, koga više nema u frižideru. Bez brige, skoknite do prodavnice iza ugla, koja radi 24h dnevno svakog dana. Ili ste možda sa društvom ispijali koktele do dva sata iza ponoći i sada bi vam baš prijalo neko toplo kuvano jelo – nema problema, potražite najbliži restoran koji je otvoren non-stop. Tokio je grad koji nikada ne spava i u njemu ćete uvek naći neku prodavnicu ili restoran koji su otvoreni. Budući da vozovi ne rade cele noći, svi oni koji propuste poslednji voz, najčešće se okupljaju na ovim mestima, pa tu možete upoznati najrazličitije ljude.

Tokio je grad koji nikada ne spava i usred noći možete da pronađete otvorenu prodavnicu ili restoran

Foto: Judith Scharnowski from Pixabay

Mušterija je bog

U Japanu je kupac, odnosno klijent, veoma važan, i uvek mu se ukazuje veliko poštovanje. U hotelu će vas oduševiti ljubazni recepcioneri i ostalo osoblje, u prodavnicama će vam kasiri pažljivo iz ruke uzeti novac stavljajući vam još jednom do znanja koliko ste dali, a zatim će vam podjednako pažljivo prebrojati i u ruku staviti kusur. U koju god prodavnicu da uđete očekuje vas ljubazni pozdrav, osmeh i dubok naklon, ako nešto kupite to će vam biti lepo upakovano, a na većini mesta asistent će vam kupljenu robu nositi do vrata prodavnice i na izlasku se nakloniti. Ljubaznost prema mušteriji u Japanu će zaprepastiti gotovo svakog zapadnjaka.

Automati su svuda

Ako u iznimno retkoj situaciji ne možete da pronađete prodavnicu, bez brige, svuda oko vas su automati. Ponekad izgleda da ih ima više nego ljudi u Japanu, a postavljaju se svuda, bez neke jasne logike – na uglovima ulica, parkinzima, ispred prodavnica, parkova, zgrada, bilo gde. Osim najrazličitijih pića, čokoladica i drugih grickalica, u njima se mogu naći i sladoled, pica, cigarete, pivo, topla jela kao što je ramen. Takođe, automati služe i za prodaju satova, kišobrana, igračaka, ali i donjeg veša, na primer.

Automati u Tokiju su na svakom koraku i u njima su sokovi, grickalice, ali i mnogo bizarnije stvari

Foto: René Vlak from Pixabay

Sve fotografije upropastiće vam kablovi

Šetate se ulicama Tokija i vidite priliku za sjajnu fotografiju, ali iz svakog ugla iz kog želite da slikate, u kadru su vam kablovi. U Tokiju, dalekovodi su svuda, a navodno je razlog za nadzemne električne instalacije finansijski. Koji god da je razlog, mora se priznati da ne izgleda mnogo lepo.

Tokio je uglavnom veoma zbunjujuć za turiste – ali na zabavan način

Snalaženje u Tokiju može biti teško. Pronalaženje mesta na osnovu adrese je teško, a mape nije lako razumeti, jer većina ulica nema ime, a adrese su obično u okviru nekog sistema koordinacija. Vozovi su posebna priča, jer ima više kompanija koje upravljaju različitim vozovima, koji staju na različitim podstanicama u okviru iste stanice. Srećom, u Japanu se ne možete stvarno izgubiti, jer su lokalci veoma učtivi i spremni da pomognu. Jezička barijera je prepreka, ali se i ona uz malo truda i poneku anegdotu da prevazići. Mnogi turisti se se kući iz Tokija vratili sa gotovo nestvarnim pričama o ljubaznim lokalcima. Jedan turista je tako ispričao da je tokom boravka u ovom gradu pokušao da sazna kako da dođe do određene poznate atrakcije. Nažalost, osoba koju je zaustavio na ulici nije znala engleski dovoljno da mu pomogne, ali je zato zbog izražene sramote i stida što nije od koristi, pozvala taksi i objasnila vozaču kuda treba da vozi. U slučaju nužde, uvek možete da se obratite osoblju na stanicama, zaposlenima u prodavnicama i, u ekstremnim slučajevima – policiji, budući da skoro svaki komšiluk u Tokiju ima svoju policijski stanicu.

Inače, širom Japana lokalci su počeli da zatvaraju svoja vrata za nepristojne turiste, zato bi bilo dobro da pre polaska na put pročitate savete o tome kako da ne uvredite svog japanskog domaćina. Saznajte više i o japanskoj gastronomiji, ali i o najvećim atrakcijama ove zemlje.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Ne verujem da je postojanje kablova iznad zemlje finansijske prirode. Pre bih rekla da se radi o praktičnim razlozima. Kako je Japan trusno područje u slučaju prekida kablova zbog zemljotresa lakša je popravka kabla iznad zemlje nego pod zemljom.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *