Travel preporuka – Zaronite u Muzej podvodne umetnosti – Travel Magazine

Zaronite u Muzej podvodne umetnosti

Zaronite u Muzej podvodne umetnosti

Muzej podvodne umetnosti – MUSA, skriven u morskim dubinama kraj obala Kankuna u Meksiku, najveći je podvodni skulpturalni muzej na svetu. Uticajni magazin Forbs, označio ga je kao jednu od najvećih svetskih turističkih atrakcija

Muzej podvodnih skulptura rodio se u mislima Džejsona de Kaires Tejlora (Jason deCaires Taylor), vajara englesko-gvajanskog porekla, specijalizovanog u kreiranju savremenih podvodnih skulptura, koje se vremenom „pretvaraju“ u veštačke koralne grebene. Rođen 1974. godine, od oca Engleza i majke Gvajanke (Južna Amerika), Tejlor je odrastao u Evropi i Aziji, gde je veći deo svog detinjstva proveo istražujući koralne grebene Malezije.

Godine 1998. diplomirao je na odseku za skulpturu Londonskog instituta za umetnost, a nedugo potom postao i kvalifikovani instruktor ronjenja i podvodni prirodnjak. Posle nepune dve decenije iskustva u ronjenju, Tejlor je postao i nagrađivani podvodni fotograf, poznat po dramatičnim slikama svojih skulptura, koje se vremenom, pod uticajem vode, morskih struja, životinjskog i biljnog sveta, pod vodom menjaju.

Na najbolji mogući način Tejlor je uspeo da integriše svoje sposobnosti konzervatora, podvodnog fotografa i instruktora ronjenja, i to znanje sjedini zarad nastanka jedinstvene podvodne instalacije skulptura, koje podstiču rast korala i života na dnu mora.

Godine 2006. Tejlor je osnovao prvi podvodni park skulptura na svetu, smešten u zalivu kraj obala ostrva Grenada (Molinere Bay), u Karipskom moru (severno od Trinidada i Venecuele). Skulpture ovog parka, sa interesantnim nazivima („Grace Reef“, „The Lost Correspondent“ ili „Unstill Life“), američko društvo National Geographic proglasilo je jednim od 25 novih svetskih čuda.

Nakon Grenade, 2009. godine, Tejlor je najavio najambiciozniji projekat do tada, stvaranje najvećeg podvodnog skulpturalnog muzeja na svetu – Muzeja podvodne umetnosti – MUSA (Museo Subacuatico de Arte). Projekat iz 2012, pod radnim nazivom „Tiha evolucija“ (The Silent Evolution), površine 420 metara kvadratnih, sačinjen od 400 skulptura, nalazi se u Meksiku, kraj obala Kankuna (Cancun) – nekada najlepše plaže na svetu, nadomak zapadnih obala ostrva Muheres (Isla Mujeres) i Punta Nisuk (Punta Nizuc).

Monumentalni muzej, koji broji čak 500 skulptura teških više od 200 tona, jednim delom neobično podseća na čuvene Terakota vojnike iz carske grobnice drevne Kine (ali ne podzemne, već podvodne!). Ovaj projekat zajednički su napravili i osmislili Haime Gonzales Kano (Jaime Gonzales Cano) iz Nacionalnog vodenog parka, Roberto Diaz iz Nautičke asocijacije Kankuna i sam Džejson Tejlor.

Uticajni magazin Forbs (Forbes), označio je ovaj muzej kao jednu od najvećih svetskih turističkih atrakcija, stvoren da omogući interakciju između umetnosti i nauke o podvodnom svetu, u isto vreme formirajući kompleksnu podvodnu strukturu na kojoj će vremenom biti formiran koralni greben.

Prilikom formiranja muzeja vođeno je računa o prirodnom eko-sistemu, pa su i same skulpture izrađene od specijalnog materijala koji ne šteti okolini. Sve ovo, kao i samo mesto gde je muzej postavljen, u suštini je vrlo inteligentno osmišljeno. Naime, Nacionalni podvodni park Kankun godišnje poseti čak 750.000 turista, mnogo više nego što ovaj eko-sistem može da podnese, te je njegovo podvodno obnavljanje, makar i u ovom čudesnom, umetničkom obliku, više nego poželjno.

Podvodni muzej MUSA podeljen je na dve celine – galerije: Manćones (Manchones) i Salon Nisuk (Salon Nizuc). Prva je dubine osam, a druga četiri metra i dostupne su većini posetilaca spremnim na ronjenje.

Brojne publikacije i TV dokumentarci, do sada su izveštavali o izuzetnom radu Džejsona Tejlora, uključujući BBC, CNN, USA Today, Guardian, Vogue, New Scientist i Discovery Channel.

Kao ni jedna druga, Tejlorova umetnost sama po sebi predstavlja svojevrsni paradoks stvaralaštva, s obzirom na to da su ove skulpture unapred konstruisane da bi u dogledno vreme bile asimilovane od strane okeana – transformisane u živi koralni greben. Ipak, one predstavljaju ohrabrujući vid ljudske „intervencije“ na životnu okolinu – umetnički projekat koji nije samo primer uspešnog očuvanja morskog sveta, već i inspiracija koja nastoji da podstakne ekološku svest šire pubilke i navede nas da cenimo prirodnu lepotu podvodnog sveta.

Podrška morskom eko-sistemu

U poslednjih nekoliko decenija svetska mora izgubila su čak 40 procenata koralnih grebena, a samo oko 10 do 15 posto građe morskog dna svojim sastavom je sposobno da omogući prirodno formiranje istih. U cilju povećanja broja grebena, od materijala koji su trajni – bezbedni i ekološki prihvatljivi, nedavno je stvoreno nekoliko veštačkih grebena. Ovi grebeni su se pokazali uspešnim u tome što su privukli rast korala, koji su za uzvrat, podržali razvitak kompletnog morskog eko-sistema.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
22Shares

Author: Ivana Dukčević

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *