Saveti – Zašto hoteli naplaćuju parking – Travel Magazine

Zašto hoteli naplaćuju parking

Zašto hoteli naplaćuju parking

Ne naplaćuju svi hoteli parking, ali nažalost, situacija se menja i sve više i više hotela počinje to da radi.

Čuveni zabavni park Walt Disney World u Orlandu nije naplaćivao parking više od 45 godina, a sada to čini. U Diznijevim rizort hotelima naplata parkinga je po kliznoj skali, što znači da što je skuplji hotel, veća je i cena parkiranja. Naknade za parkiranje u hotelima širom sveta variraju od nekoliko eura po danu pa sve do 60 eura i više u velikim gradovima poput Njujorka.

Na nekim mestima, posebno u Sjedinjenim Državama, morate koristiti “valet” uslugu što podrazumeva da vaše vozilo parkira zaposleni hotela koji je zadužen za to tako da na cenu parkinga treba dodati i dodatni trošak u vidu napojnice za uslugu odvoženja i dovoženja automobila.

Turisti se često pitaju zašto hoteli naplaćuju parking, a razloge za to jedino znaju zaposleni u menadžmentu hotela.

Zašto se parking naplaćuje

Postoji nekoliko hipoteza zbog čega se parking naplaćuje:

  • Parkirališta i garaže zauzimaju često veoma skup prostor. Naplaćivanje za korišćenje parkinga je slično naplaćivanju za korišćenje sobe, samo je iznos znatno manji. Logično je da to što zauzimate parking prostor, garažu ili hotelsku sobu u nečijem vlasništvu morate i da platite.
  • Nekim parkiralištima i garažama upravljaju druge kompanije kojima je to osnovna delatnost, pa u tim slučajevima hoteli nemaju veze sa naplatom parkinga.
  • Mnogi gradovi imaju više taksi koje su uračunate u cenu hotelske sobe. U Njujorku, na primer, oko 15% finalne cene koju platite hotelu čine takse koje se slivaju u gradsku i državnu kasu. Hotelske takse se ne odnose na parking mesta, što znači da je naplaćivanje parkinga način da hoteli zarađuju više novca, a da ne moraju niti deo da odvoje za lokalnu upravu u vidu taksi.
  • Zbog odvajanja plaćanja parkinga, cena sobe se često čini nižom. Na primer, ako plaćate 90 eura za hotelsku sobu, za one koji imaju kola ona će biti opterećena dodatnim troškom od 16 eur za parking, pa će ukupni račun biti 106 eura. Jedino će turisti koji su na putovanje pošli bez automobila proći povoljnije.
  • Hoteli to rade jednostavno zato što mogu. Ukoliko rukovodstvo hotela odluči da žele da zarade više, hotel počinje da naplaćuje parking. Ako se popunjenost hotelskih kapaciteta znatno smanji, oni uvek mogu ukinuti ili sniziti troškove parkiranja. Ali, ako se ovakve promene ne odraze na broj ljudi koji dolazi, hotel neće odustati od naplate parkinga. Hotelski računi će biti puniji, a vaši džepovi prazniji.

Kako izbeći naknadu za parking u hotelu

Proverite da li se u blizini vašeg hotela nalazi neki javni parking ili garaža. Proverite unapred cene, jer oni mogu koštati manje nego što vaš hotel naplaćuje uslugu parkiranja. Pronađite tačnu lokaciju hotela na Google mapi i potražite javne garaže ili parkirališta u blizini. Proverite njihove zvanične internet stranice, ukoliko postoje, kako biste saznali detalje oko uslova i cene parkiranja.

Koristite aplikacije na mobilnom telefonu specijalizovane za parkiranje, jer ćete pomoću njih pronaći jeftiniji parking u blizini vašeg hotela. Neke od najpoznatijih aplikacija za parkiranje su Park Whiz, Parking Panda, Smooth Parking.

Raspitajte se za cene u okolnim hotelima. “Hotel A” može naplatiti 80 eur za sobu i 23 eur za parking. U neposrednoj blizini “Hotel B” može vas koštati 85 eur ali će vas parking koštati samo 8 eur. Uz malo sreće nekoliko ulica dalje možete pronaći “Hotel C” koji uopšte ne naplaćuje parking. Sve ovo uzmite u obzir pre rezervisanja smeštaja.

Proverite da li su u hotelu dostupni paketi koji uključuju parkiranje ili ga nude po sniženoj ceni kao deo promotivnog paketa.

Na kraju, ako vam ništa ne uspe, možete svakako prilikom prijave ili odjave u hotelu ljubazno upitati zaposlene na recepciji da li postoji mogućnost da se hotel odrekne naknade za parking tokom vašeg boravka. Ne košta ništa da probate.

Srećno vam parkiranje!

Pročitajte još kako da dobijete bolju sobu bez doplate, kako da ocenite da li odsedate u prljavoj sobi, ali i kako da više nikada ne zaboravljate stvari u hotelskoj sobi.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X