Travel preporuka – Zašto je jednorog simbol Škotske? – Travel Magazine

Zašto je jednorog simbol Škotske?

Zašto je jednorog simbol Škotske?

U keltskoj mitologiji jednorog je simbol čistoće i nevinosti, muževnosti i snage.

Priče o nadmoći i viteštvu pune su jednoroga, pa je to možda razlog zašto se ovo mitsko stvorenje smatra škotskom nacionalnom životinjom.

Škotlanđani obožavaju mitove i istorijske priče, pa ne čudi zašto su osetili prisnost sa jednim izmišljenim bićem kao što je jednorog. Ova veza traje nekoliko vekova i odlično se uklapa u sliku o ponosnom i neosvojivom škotskom narodu.

Kao simbol ga je prvi put koristio kralj Vilijem I Lav u XII veku za svoj grb. Tri veka kasnije, kralj Džejms III od Škotske kuje novčiće sa likom jednoroga. Kralj Džejms VI koji je u XVII veku ujedinio Škotsku i Englesku pod svojom vlašću bira za grb Škotske kraljevske vojske dva jednoroga koji podupiru štit. Kada je kasnije dobio titulu kralja Engleske i Irske, Džejms VI je levog jednoroga sa grba zamenio lavom koji se smatra nacionalnom životinjom Engleske i na taj način simbolično označio jedinstvo.

Na grbu Škotske jednorog je, međutim, okovan zlatnim lancima. Kako se veruje da je jednorog najjača od svih životinja, divlja i nepokorna to se lanci objašnjavaju kao snaga škotskih kraljeva. Toliko smo jaki da možemo da utamničimo čak i jednoroga, poruka je koju heraldičari čitaju iz ovakvog grba.

Kao nacionalni simbol Škotske, jednorog ima mnogo primena širom zemlje. Ako se zadesite u Škotskoj obratite pažnju na zgrade i potražite arhitektonske ukrase sa jednorozima. Iznadićete se koliko ih je.

Među najpoznatijim građevinama koje imaju prikaz jednoroga je i Holirudski dvorac u  Edinburgu iz kojeg je u XVI veku vladala kraljica Meri I od Škotske, poznata kao Meri Stjuart. Jednorog se nalazi iznad kapije na ulazu u dvorac.

Ovaj simbol Škotske se može videti i ispred Nacionalnog ratnog muzeja i Kapele Svete Margarete Škotske u okviru Edinburškog zamka. On krasi i kraljevsku fontanu u dvorcu Linlitgov gde je rođena Meri Stjuart. Prvi škotski univerzitet, Saint Andrews University,  osnovan u XV veku takođe čuva jednoroga uklesanog u kamen na fasadi.

U Dandiju se nalazi stara, drvena fregata na čijem pramcu je izrezbaren jednorog. Za njega duhoviti Škotlanđani kažu da je jedini „vodeni“ jednorog.

Fotografije: Visit Scotland / www.visitscotland.com

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X