Travel preporuka – Zašto se pasoši štampaju samo u četiri boje? – Travel Magazine

Zašto se pasoši štampaju samo u četiri boje?

Zašto se pasoši štampaju samo u četiri boje?

Postoje svega četiri osnovne boje pasoša na svetu. Svaka država ima svoje razloge za odabir jedne od ovih boja za korice pasoša koje izdaje svojim državljanima za putovanje u inostranstvo.

A evo od čega ovaj izbor zavisi…

Zeleni pasoš

Većina muslimanskih zemalja, poput Maroka, Saudijske Arabije i Pakistana, ima zelene pasoše. Zelena se smatra bojom koja je bila omiljena proroku Muhamedu i simbol je prirode i života. Građani nekoliko zapadnoafričkih država, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal imaju, takođe, putne isprave u različitim nijansama zelene boje. U njihovom slučaju, boja pasoša označava pripadnost ECOWAS-u (Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država).

Crveni pasoš

Najčešća boja za putne isprave je crvena. Pasoše sa crvenim koricama često biraju zemlje u kojima je nekada vladao ili je aktuelan komunistički sistem. Građani Slovenije, Kine, Srbije, Rusije, Letonije, Rumunije, Poljske i Gruzije imaju crvene pasoše. Sa druge strane, zemlje članice Evropske unije (osim Hrvatske), takođe, koriste bordo pasoše ili druge nijanse crvene boje. Zanimljivo je da su zemlje zainteresovane za pridruživanje Evropskoj uniji, poput Turske, Severne Makedonije i Albanije, pre nekoliko godina promenile boju svojih pasoša u crvenu. Andska zajednica nacija koju čine Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru, takođe, ima pasoše tamno crvene boje.

Plavi pasoš

Posle crvene, najprisutnija boja među pasošima je plava. Plave korice simbolizuju „Novi svet“. Među zemljama koje imaju plave pasoše nalazi se i 15 karipskih država. Za zemlje Južne Amerike – Brazil, Argentinu i Paragvaj, plave korice simbolizuju povezanost sa Mercosur-om (skraćenica za Južnoamerički trgovinski blok). Izuzetak je samo Venecuela koja, takođe, pripada ovom trgovinskom bloku, ali njeni građani imaju crvene pasoše. Interesantno je da su pasoši građana Sjedinjenih Američkih Država promenjeni u plave tek 1976. godine.

Crni pasoš

Najređi pasoši su oni sa crnim koricama, a mogu se naći kod građana nekih afričkih zemalja kao što su Bocvana, Zambija, Burundi, Gabon, Angola, Čad, Kongo i Malavi. Građani Novog Zelanda, takođe, imaju crne korice jer je crna nacionalna boja države.

Evo zašto treba da pre svakog putovanja proverite do kada vam važi pasoš, ali i da li na njemu uočavate čak i najmanje oštećenje. Pročitajte i nekoliko saveta za bezbedno čuvanje pasoša na putu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X