Travel preporuka – Zašto Sevilja? – Travel Magazine

Zašto Sevilja?

Zašto Sevilja?

Zašto je španski grad i prestonica Andaluzije potpuni hit među turistima ovih dana?

Sevilja je nedavno ugostila španskog kralja i bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu na najvećem svetskom turističkom kongresu – World Travel & Tourism Council.

Vesti sa kongresa su se smenjivale iz dana u dan, ali u prvi plan je nekako uvek dolazio sam grad čije su lepote i privlačnost plenile pažnju svetskih medija.

Čini nam se da je postignuta prećutna saglasnost da bolji grad za održavanje ovakve konferencije nije ni mogao biti izabran.

Iako najosunčaniji grad Evrope, Sevilja je često u velikoj senci previše popularnih destinacija kako u samoj Španiji (Barselona i Madrid) tako i u Evropi. Iako nije baš najzgodnije doći do tamo; daleko je, a mi iz Srbije još i nemamo baš neki izbor letova ka Španiji, vredi se potruditi i pronaći nekakvo rešenje da se poseti ovaj grad.

Razloga je najmanje dva puta po 3.000 – prvo za broj sunčanih sati godišnje, što je bez premcau Evropi, a drugo za isto toliko godina bogate i burne istorije.

Zamislite samo jedno obično sunčano jutro i šetnju uličicama popločanim kamenom uz miris pomorandži koji se širi sa uličnih drvoreda. Idealno vreme za posetu ovom gradu je u proleće i jesen, jer je na leto ipak prevruće da bi bilo udobno, ali je svakako klima takva da omogućava posete tokom cele godine.

Iako je grad smešten duboko u kopnu, reka Gvadalkivir ga povezuje sa morem, pa je kroz istoriju ovde bila veoma važna luka za pomorska osvajanja i istraživanja sveta. Sevilja je polazna luka za Magelanovu ekspediciju oko sveta. Bogatstva do kojih su Španci dolazili osvajajući svet i eksploatišući kolonije prvo su stizala u ovaj grad, koji je do XVII veka bio najveći i najznačajniji španski grad.

Stari grad je izvanredno očuvan. Čini ga mešavina kitnjaste mavarske i španske arhitekture. Iako je prostran i velik moguće ga je obići za jedan dan. Ujutro je najbolje posetiti Mercado de Triana, veoma živu pijacu nedaleko od Izabelinog mosta (Puente de Isabel) kojim su povezana dva dela grada odvojena Kanalom Alfonsa XIII, umrtvljenim rukavcem reke Gvadalkivir koja dodiruje grad sa zapada.

Triana je tipična španska pijaca – zatvorena je i bogata lokalnim voćem i povrćem, a posetioci mogu da uživaju u domaćim kulinarskim specijalitetima u brojnim barovima.

Nedaleko odatle je i arena za borbu sa bikovima, a potom prema istoku počinje kvart poznat po najvećim turističkim znamenitostima.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

Najveće su Španski trg (Plaza de Espana), Alkazar i Seviljska katedrala. Trg je jedan od najvećih i najlepših na svetu. Predstavlja remek delo španske arhitekture koji je svoj današnji oblik dobio dvadesetih godina prošlog veka povodom organizacije Ibero-američkog Svetskog sajma. Za potrebe svetske izložbe sagrađen je veličanstveni lučni paviljon sa kolonadama u čijem zagraljaju se našao prostrani trg popločan mozaikom i prošaran fontanama.

Alkazar je kraljevska palata sa najdužom funkcijom u Evropi. Ona je izgrađena u X veku od strane Mavara, a kasnije je u više navrata dograđivana i prerađivana. Danas služi kao zvanična kraljevska palata španske kraljevske porodice tokom njihovog boravka u Sevilji. Omiljena je turistička atrakcija i poznata je po svojim rajskim vrtovima. Bila je mesto snimanja čuvenog filma Lorens od Arabije, ali i popularne serije Igra prestola.

Seviljska katedrala je najveća gotska katedrala na svetu sa zvonikom visokim 70 metara. Nekada je bila džamija, a taj visoki zvonik minaret.

 

Upoznavanje Sevilje nije potpuno bez kulinarskog doživljaja. Možete uživati u brojnim barovima gde poslužuju tapas. To je tipičan španski način posluživanja hrane što bi najviše odgovaralo našoj reči zakuska. Razne namirnice i đakonije se poslužuju na tanjiru (tapas) po kome je ova vrsta obroka i dobila ime. Tapasa ima raznih, a u Andaluziji treba birati ribu i riblje specijalitete, čuvenu andaluzijsku šunku ili slatkiše u kojima se vidi bogato mavarsko nasleđe. Lokalni specijalitet je pecivo pestinjos, nešto poput kiflica ali spremljenih od semenki anisa, soka od pomorandže, lokalnog vina i maslinovog ulja, posutim orašastim plodovima sa prelivom od meda.

Večeri u Sevilji su veoma uzbudljive. Tople noći ne dozvoljavaju nikome da ode rano na spavanje, pa je odličan način da se popuni vreme tokom noći u brojnim kafanama i barovima gde se sluša flamenko. Četvrt Santa Kruz je centar flamenka, koji je nastao u Andaluziji i predstavlja njenu dušu.

Ostale korisne savete pročitajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
57Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Hvala za ovaj divan tekst o Sevilji.Sjetila sam se moje posjete Španini, prelijepoj zemlji sa pedivnom arhitekturom,zanimljivom istorijom,interesantnom kuhinjom .Jedna stvar koja mi se nije svidjela je borba sa bikom… volim zivotinje i ono mucenje ne mogu da gledam.
    Ovaj Vas tekst probudio je sjecanja a i zelju da ponovo vidim Sevilju Cordobu Almeriju i naravno prelijepu Alhambru….HVALA

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *