Travel preporuka – Zbog veštica turisti dolaze u ovo italijansko selo – Travel Magazine

Zbog veštica turisti dolaze u ovo italijansko selo

Zbog veštica turisti dolaze u ovo italijansko selo

Italijansko selo u Pijemontu u kome živi tek 250 stanovnika, postalo je hit zbog legendi prema kojima u njemu žive veštice.

Paroldo se nalazi 80 km jugoistočno od Torina, na pola puta ka Đenovskom zalivu.

Smešteno je u Apeninskom pobrđu Lange i poznato je po dobrom vinu, belim tartufima i maslinovom ulju.

Ali, ovo seoce mami sve veći broj turista zbog nečeg sasvim drugačijeg i neobičnog. Prema lokalnim legendama, ono je dom vešticama. U pitanju su zapravo vračare i iseliteljke, žene koje raznim alternativnim metodama leče mnoge bolesti.

Le Masche

Njima se pripisuju moći bele magije, a poznate su pod nadimkom „masche“. Njih danas u selu nema, ili svoje moći vešto kriju od javnosti. Veštičja tradicija je, međutim, ostala poznata i do danas. One se smatraju dobrim vešticama, koje su pomagale mnogima.

U selu se često šale na svoj račun i mnoge stare i napuštene kuće nazivaju veštičjim kućama, dok se ne zna broj mesta po šumama i poljima koja su, navodno, bila okupljališta ovih moćnica kojima je oružje bela magija.

Poslednja poznata isceliteljka iz ovog mesta je umrla 1930. i od tada nema više nijedne poznate, mada stanovnici Parolda tvrde da ih sigurno ima. Moći su se prenosile sa majke na ćerku, a ako bi neka od iseliteljki preskočila da prenese moći na svoju ćerku, one bi njenom smrću nestale.

Pojedini stanovnici sela tvrde da se sećaju da su njihove bake imale moć da leče ljude. Oni tvrde da su to radile nekom vrstom pevajuće molitve. Pevale su iznad bolesne osobe i tri puta sekle rukama vazduh kao da crtaju krst.

Bagna cauda

Takođe su spravljale razne napitke, zbog čega su ih zapravo i prozvali vešticama. One bi skupljale trave, voće i povrće i potom bi pravile razne tople supe koje su imale lekovita svojstva.

I danas je specijalitet u Paroldu Bagna cauda, krem supa za koju se veruje tvrdi da je lekovita. Supa se pravi od belog luka, ekstradevičanskog maslinovog ulja i inćuna. Ceo kraj Lange je inače poznat po zdravoj hrani.

Turisti koji obilaze ovo selo, osim srednjevekovne tvrđave koja dominira starim seocetom sa uskim i krivudavim prolazima, uživaju i u pričama o vešticama, odnosno vračarama i u hrani za koju kažu da je još uvek magična.

Ako ste veštica i želite da se preselite u italijansko selo možda vam ovaj tekst može pomoći da pronađete odgovarajuću kuću.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X