Travel preporuka – Živopisne železničke rute u Evropi – Travel Magazine

Živopisne železničke rute u Evropi

Živopisne železničke rute u Evropi

Ništa nije tako romantično kao putovanje vozom sa parnom lokomotivom, piskom vodene pare i kruvudavom prugom kroz planine, kanjone i nepregledne šume.

Mnoge od evropskih železničkih linija nude baš ovakvo putovanje.

La Rhune, Francuska
Stara jednokolosečna pruga koja povezuje gradić Jean de Luz na severnim padinama Pirineja sa vrhom La Rhune pruža jedinstven pogled na Biskajski zaliv Atlantika. Sam vrh na kome je krajnja stanica ovog malog drvenog voza je poznato izletište sa mnoštvom kafića, a mnogi se nalaze sa španske strane granice koja prolazi tačno po vrhu. Dužina pruge je 4,2 kilometra, karta za vožnju je 19 evra, a turistima se savetuje da se do vrha odvezu vozom, a da se potom vrate pešice pošto je priroda predivna za šetnju, a usput mogu da sretnu i krda divljih ponija.

Glacier Express, Švajcarska
Jedna od najvećih znamenitosti Švajcarske je železnička ruta Glacier Express, duga 290 km, koja povezuje Sent Moric i Cermat. Ova pruga se smatra jednom od najviših u Evropi. Na putovanju dugom osam časova voz će preći preko 291 mosta, proći ć kroz 91 tunel i popeti se na nadmorsku visinu od 2033 metra. Prizori su nestvarni, zato pazite da rezervišete sedište pored prozora. Cena karte u jednom smeru je 85 evra.

Foto: Christof Sonderegger / Switzerland Tourism

El Transcantabrico (Transkantabrijska železnica), Španija
Duž obale Biskajskog zaliva prolazi Transkantabrijska železnica duga 780 kilometara. Ruta počinje od baskijskog gradića Irun na samoj fracusko-španskoj granici u podnožju Pirineja i prolazi preko San Sebastijana, Bilaboa i Santandera. Znamenitosti duž rute su brojne, a među njima su i praistorijske pećine, vrh Evropa (Picos de Europa) u Kantabrijskim planinama i čuvene stare crkve u Asturiji. Ruta se završava u gradu Ferol na obali Atlantika, nedaleko od Korunje. Karta za celu rutu u jednom smeru je 52 evra.

Foto: www.renfe.com

Kalavryta, Grčka
Mnoge pruge uskog koloseka na Peloponezu su danas van saobraćaja, ali su dve ostale sačuvane i danas služe kao turistička atrakcija. Jedna, izgrađena još 1895. godine vodi do antičkog nalazišta Olimpija i prolazi obalom Korintskog zaliva, a potom kroz čuveni kanjon Kalavrita na čijem kraju je isotimeni planinski grad. Nedaleko od pruge je manastir Mega Spilaio iz IV veka.

Foto: www.trainose.gr

Mariazell, Austrija
U Austriji ima mnogo živopisnih železničkih ruta, ali jedna se smatra najboljom. Pruga koja počinje u Sankt Peltenu (zapadno od Beča) i prolazi kroz dolinu reke Pjelah do gradića Marijacel u Štajerskoj, koje je važno hodočasničko mesto. Ovom prugom saobraćaju mnogi različiti vozovi, a pravi je doživljaj kupiti kartu za voz koga pokreće parnjača. U letnjim mesecima ovaj voz ima i panoramski vagon prve klase. Dužina rute je 78 kilometara, a povratna karta je 18 evra.

Volštin, Poljska
Parne lokomotive pokreću vozove na linijama između Volština i Lesna i Poznanja već 110 godina. Železnička kompanija ima problem sa finansiranjem, pa ovim živopisnim i istorijskim linijama preti gašenje.

Broken, Nemačka
Gusta železnička mreža isprepletala je planinu Harc u centralnoj Nemačkoj. Od nekadašnjih 140 kilometara pruga danas se koristi tek 34 km do najvišeg vrha planine zvanog Broken. Železnička kompanija koja održava ovu liniju raspolaže impresivnom flotom od 25 parnih lokomptiva, od kojih je samo deset danas u saobraćaju. Vozovi saobraćaju svakodnevno, a postoje i specijalne, tematske vožnje namenjene turistima. Jedna od njih je inspirisana Geteovim Faustom,  čija radnja se jednim delom odigravala i u ovim krajevima.

Foto: www.hsb-wr.de

Dečja železnica, Mađarska
Nedaleko od Budimpešte, u mestu Đermekvasut nalazi se najveća mini železnica na svetu. Njom rukovode deca od 10 do 14 godina, uz nadzor odraslih osoba. Oni moraju da prođu obuku i polože neophodne ispite da bi mogli da obuku železničke uniforme i preuzmu svoje dužnosti. Železnica prolazi kroz gustu hrastovu šumu, a u voz možete da uvedete i svoje ljubimce, unesete bicikle, skije ili sličuge bez ikakvih problema.

Bernina Express, Švajcarska i Italija
UNESCO je 2008. svrstao malu železničku mrežu švajcarske kompanije Rhaetian Railways na listu svetske baštine. Pruga kojom saobraća voz Bernina Express je duga 61 kilometar. Ona povezuje Sent Moric sa italijanskim gradom Tirano, prelazeći preko Bernina prevoja po kome je i dobila ime.

Foto: www.rhb.ch

Flam Line, Norveška
Na putu između Osla i Bergena možete svratiti do gradića Mirdal gde počinje mala železnička linija Flam Line, koja se smatra jednom od najlepših i najživopisnijih na svetu. Na ovoj liniji dugoj 20 kilometara savladavaju se neverovatni usponi, a jedan od kurioziteta je i potkovičasta krivina usred tunela.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
20Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *