Saveti – Tri italijanske regije koje su zapostavljene leti a nude mali raj na zemlji – Travel Magazine

Tri italijanske regije koje su zapostavljene leti a nude mali raj na zemlji

Tri italijanske regije koje su zapostavljene leti a nude mali raj na zemlji

Gledati kako se italijanske regije bore sa koronavirusom, bilo je nepodnošljivo tužno za sve nas koji volimo ovu bujnu, prelepu zemlju. Kako su meseci odmicali, počeli smo svi da se pitamo kako i kada će se ova zemlja oporaviti? Evidentno je da će ceo oporavak Italije biti spor i dugoročan, ali zemlja se konačno otvorila. Prvi turisti su došli, iako je veliki deo zemlje i dalje pust i prazan. Ako je suditi prema poslednjim istraživanjima, većina Italijana će ostati ove godine na domaćem terenu. Ukoliko se kojim slučajem uputite putem Italije, evo koje italijanske regije biste trebali da imate na umu za posetu.

Pogledajte za koje italijanske regije će vam trebati registracija, kao i koji gradovi su alternativa Veneciji i Rimu

Za ljubitelje planina: dolina Badia, Dolomiti

Region Južni Tirol je dobar izbor za one koji dolaze iz pravca Holandije, brzim voznim ili auto-putevima kroz Nemačku i Austriju. Široka, sunčana dolina Badia sedi ispod moćnih vrhova Dolomita. Popularno zimsko mesto, leti nudi sanjive pešačke i biciklističke staze, uključujući dva prirodna parka – Fanes-Senes-Braies i Puez Odle. Mlekare i voćarstvo ovde su jednako važni kao i turizam, i dosta je poljoprivrednog smeštaja u vidu etno kućica koje nude samoposluživanje. Dok je veliki deo Južnog Tirola dvojezičan, nemački i italijanski, ovde postoji i treći jezik, Ladin, koji je evoluirao iz latinskog jezika i drevnih tradicija koje su najvidljivije u rezbarijama drveta. Ski liftovi u toj oblasti ponovo su otvoreni za leto prošlog vikenda.

Za savršen porodični izlet (spektakularan, ali ne prezahtevan) popnite se žičarom Pralongia iz Korvare na obeleženi 7.5 km kružni visoravan Bioch-Arlara (detalji na altabadia.org). Želite da izbegnete pune restorane? Određeni restorani u u dolini sada nude korpe sa planinskim ručkom za ručak (plus pribor za jelo, čaše i prostirku) prepune domaćih specijaliteta. Na primer, korpa Bioch Utia sadrži sušenu šunku, dimljenu kobasicu, kiseli krastavac, kuvana jaja, jabuke, sir, hleb, ječmenu supu, kornjače (spanać i pastu od rikote) i Linzertorte. Mali grad San Vigilio di Marebbe čini dobru bazu gde možete da nađete povoljne porodične B&B smeštaje na rubu grada.

Za ljubitelje rualnih sela: Il Roero, Pijemont

Područje Langhe dom je poznatog vinskog grada Barolo i opravdano je popularno među Italijanima. Daleko manje poznatiji je njegov komšijski severni grad Il Roero, koji nudi prelepi krajolik vinograda, voćnjaka i šuma isprekidanih kanjonima zvanim rocche – klisurama koje su duboke do 100 metara. Označene rute, na starim seljačkim stazama, iz sela Monteu Roero zauzimaju nekoliko stenovitih staza, plus strmi šumski deo slatkih kestena. Većina vinarija je otvorena, ali izlete je potrebno unapred rezervisati putem interneta. Preporuka: Angelo Negra.

Ovde nije samo vino izvrsno: grad Bra se čini neumoljivim u poređenju sa komšijom i „glavnim gradom“ tartufa Albom. U ovom gradu je započet pokret slowfood. Istorijski centar grada prepun je porodičnih prodavnica koje prodaju zanatske stvari, od kobasica do čokolade. Neposredno blizu, u mestu Pollenzo je pokret Univerziteta gastronomskih nauka, sa „bankom vina“ koja nudi besplatne degustacije (rezervišite onlajn unapred). Maske se moraju nositi u svim javnim prostorima Pijemonta. Ručajte i spavajte usred vinove loze u Agriturismo Cascina Vrona, koji ima bazen sa panoramskim pogledom. Oni koji putuju vozom mogli bi odsesti u jarko ružičastom hotelu Giardini i unajmiti e-bicikl za rečnu stazu od Tanare do Albe.

Za ljubitelje obale i umetnosti: Toskana

Plaže italijanske rivijere obično su uske, jer se često nalaze pod strmim brdima. Za prostranije isplati se da se spustite do južne Toskane i obale u blizini grada Grosseta. Njegovo primorsko predgrađe, Marina di Grosseto, nije naročito atraktivno, ali ima kilometre mekog peska koji se proteže južno do prirodnog parka Maremma.

Bivše ribarsko selo Castiglione della Pescaia je lepše, sa dvorcem iz 15. veka. Severno i južno od grada nalazi se dosta peščanih plaža ali bez ležaljki i suncobrana. Njih ćete naći u Punta Ali. Dva kilometara besplatne plaže uz borovu i hrastovu šumu nude beli pesak koji se sliva u mirnu vodu i pogled na Elbu. Parkiranje u Punta Ali je skupo jer se blizu nalazi ekskluzivno letovalište. Na 12 minuta hoda od plaže, međutim, Albergo Punta Ala ima baštu u senci s palmama, uz noćenje sa doručkom.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
194Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *