Saveti – U poseti mrtvima... – Travel Magazine

U poseti mrtvima…

U poseti mrtvima…

Truman Kapote i misterija pepela

Na zidu mauzoleja okrenutom ka zapadu, naći ćete neobičnu mešavinu poznatih ličnosti. Tu je, sa jedne strane, čuvena autorka bestselera, Džeki Kolins. Pored nje, sa druge strane, je niša na kojoj stoje imena pisca Trumana Kapotea i druge supruge Džonija Karsona, Džoan. Oni su bili bliski prijatelji, a Kapote je preminuo upravo u njenoj vili na Bel Air-u, najverovatnije od predoziranja, u 59. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @losangeles.adventuring

Njegov pepeo je podeljen između njegovog dugogodišnjeg partnera, Džeka Danfija, i bliske prijateljice Džoan. Ona je deo pepela navodno stavila u nišu, a jedan deo je zadržala i čuvala u svojoj kući. To je učinila nakon što je urna, na čudan način, čak dva puta ukradena iz njene kuće ali, što je još čudnije, i vraćena vlasnici. Nakon Džoanine smrti, njen deo Kapoteovog pepela je prodat na aukciju, a anonimni kupac je za to platio 43.750 dolara. Koliko Kapoteovih ostataka se zaista nalazi u ovoj niši, ostaje misterija.

U neposrednoj blizini se nalazi i večno počivalište preslatke devojčice Heder O’Rurk koja se proslavila ulogom u filmovima Poltergajst, a koja je umrla na operaciji sa svega 12 godina. Nedaleko od nje, na travnjaku, nalazi se i grob glumice Dominik Dan, koja je u prvom delu Poltergajsta glumila njenu stariju sestru. Dominik Dan je ubijena kada je imala 22 godine kao još jedna žrtva bolesno opsesivnog muškarca.

I u večnosti zajedno, jedni pored drugih

Pevač i boem, Din Martin, privlači popriličan broj obožavalaca. Oni ostavljaju cveće i sitnice kod njegove niše, u delu mauzoleja koji se zove “Sanctuary of Love”. Niša gde je sahranjena poznata televizijska supermama, iz popularne serije Svi vole Rejmonda (Everybody Loves Raymond), Doris Roberts, nalazi se u blizini. Tu su i niše pevačice Pegi Li kao i glumice, Dženet Li, poznate po ulozi u Hičkokovom filmu, Psiho. Mnoge od ovih slavnih ličnosti su bili savremenici koji su zajedno radili, imali zajedničke agente ili studija, pa čak i živeli u istim ulicama. I ostali su zajedno u večnosti, jedni pored drugih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by straal (@reizen.heks)

Južni deo Westwood Village-a je najnovije proširenje tako da je to i najmoderniji deo. Prema časopisu “Los Angeles”, tokom 2018. godine, parcele su ovde koštale 199.000 dolara pa naviše. U poređenju sa njima, cena nadzemnih, zidnih niša je prava sitnica. Za njih treba izdvojiti 40.000 dolara, pod uslovom da nisu pored Merilin. U ovom delu se nalaze grobna mesta slavnih ličnosti koje su želele parcele i više prostora. Među poznatim imenima se ističu Kirk Daglas, Fara Foset, Piter Folk, Džordž Skot i mnogi drugi.

Holivudski epitafi

Neke slavne ličnosti su iskoristile svoje, inače, jako jednostavne spomenike kako bi se međusobno takmičili za najduhovitiji epitaf.

Bili Vajlder, reditelj i scenarista legendarnog filma, Neki to vole vruće, napisao je, po mnogima, najbolju repliku svih vremena. Milioner koji se zaljubljuje u Džeka Lemona, nakon što mu on priznaje da je muško, odgovara: “Niko nije savršen”. Poznata replika je inače i poslednja rečenica u filmu. Vajlder je odlučio da upravo tu rečenicu iskoristi i za svoj epitaf. Ja sam pisac, ali niko nije savršen.

Džek Lemon, takođe, konkuriše za najbolji natpis na nadgrobnoj ploči.

Pobednik holivudskih nadgrobnih ratova je, možda, ipak popularni američki pevač, producent i voditelj, Merv Griffin. Nakon ove poruke, neću vam se javiti.

Nekoliko položenih nadgrobnih ploča je perfektno uređeno i okruženo raznovrsnim zasadima, ali na njima nema natpisa. Neka od ovih mesta su zaista prazna, a neka su namerno neobeležena. Grobovi muzičkih velikana, Roja Orbisona i Frenka Zape, nalaze se u Westwood Village-u, ali su njihove ploče neobeležene.

Za sve one koji smisle bolji epitaf ili jednostavno žele mesto pored zvezda, još uvek ima prostora da se pridruže holivudskoj eliti u večnosti.

Pierce Brothers Westwood Village Memorial Park nalazi se u Los Anđelesu, na adresi 1218 Glendon avenija. Otvoreno je svaki dan od 8 ujutru do sumraka, ali budite pažljivi prilikom posete. Imajte obzira jer je ovo ipak još uvek aktivno groblje.

Spiritualna putovanja
PROČITAJTE I…

Spiritualna putovanja koja donose preobražaj

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
4Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *