Saveti – Pravila za unos hrane i pića u SAD – Travel Magazine

Pravila za unos hrane i pića u SAD

Pravila za unos hrane i pića u SAD

Ako planirate putovanje u SAD, sigurno ste čuli za striktne aerodromske kontrole koje sprovode pripadnici američke Agencije za bezbednost saobraćaja (Transportation Security Agency – TSA).

Pravila za unos hrane i pića se strogo sprovode, a ukoliko službenik TSA otkrije da sa sobom u zemlju unosite hranu koja nije dozvoljena, možete ostati bez tegle domaćeg ajvara ili flaše ljute rakije koju nosite kao poklon, a u nekim slučajevima, i platiti paprenu kaznu.

Ali koju hranu i piće smete, a koju nikako ne treba sa sobom da nosite u SAD? I da li se pravila primenjuju na ručni ili čekirani prtljag? Dalje u tekstu slede odgovori na ova pitanja, ali važno je da znate, da čak i u slučaju hrane i pića koji su na listi dozvoljenih, službenik TSA na licu mesta ima pravo da vam zabrani da taj predmet unesete u zemlju sa sobom. Svaku hranu za koju niste sigurni možete li je nositi ili ne, imate mogućnost da fotografišete i tu sliku pošaljete na AskTSA nalog na Twitter-u ili Facebook Messenger-u.

Hrana i piće koji smeju da se nose u prtljagu

Sirevi i meso

Vakumirane, neotvorene tvrde sireve i suhomesnate proizvode možete nositi sa sobom, čak i u ručnom prtljagu. Kremasti sirevi su dozvoljeni u čekiranom prtljagu, a ručnom samo u pakovanjima do 100ml.

Začini

Sušeni začini se mogu prenositi i u ručnom i u čekiranom prtljagu. Ovo pravilo važi i za čajeve (sušene listove i mleveni čaj), ali i za kafu.

Suva hrana

Suva hrana bez tečnosti, kao što su testenine, mahunarke, žitarice, može se prenositi u industrijskom pakovanju u čekiranom ili ručnom prtljagu. Ovo važi i za upakovane grickalice, kao što su keksići, čipsevi, krekeri i sl, koje takođe moraju biti u neotvorenom pakovanju.

Čokolada i slatkiši

Čokolada i slatkiši u čvrstom obliku mogu se nositi u čekiranom i ručnom prtljagu, a naravno, moraju biti u neotvorenom pakovanju.

Hleb

Verovali ili ne, hlebovi svih vrsta su dozvoljeni u čekiranom i ručnom prtljagu.

Suvo voće

Unos svežeg voća i povrća je veoma komplikovan, ali kada je u suvom obliku, može se nositi i u ručnom prtljagu.

Sveža jaja

Evo još jedne čudnovate stavke na listi hrane koja se može nositi i u ručnom i u čekiranom prtljagu. Prema standardima TSA, iako je jaje unutra tečno, tehnički se posmatra kao čvrsta hrana. Ipak, verovatno nema mnogo onih kojima na pamet pada da za užinu na letu ponesu i karton svežih jaja.

Hrana za bebe

Ukoliko veštačko mleko ili sok za bebu nosite u čekiranom prtljagu, nema problema. Ali ukoliko želite da ih nosite u ručnom prtljagu, za to postoje posebna pravila, i moraćete da dozvolite da ova hrana prođe posebne kontrole.

Pica i sendviči

Slobodno sa sobom ponesite ekstra veliku picu sa svim dodacima, jer je TSA dozvoljava kako u čekiranom, tako i u ručnom portljagu. Isto važi i za sendviče. Neverovatno!

Pite i kolači

Prema pravilniku TSA, kolače i pite možete nositi u ručnom i čekiranom prtljagu. Ostaje nejasno šta se dešava ako su kolači sa želatinoznim ili tečnim punjenjem, pa u tom slučaju svakako treba proveriti sa službom TSA.

Alkoholna pića

Alkoholna pića sa manje od 70% alkohola mogu se uneti u čekiranom prtljagu, a ograničenje po putniku je pet litara. U ručnom prtljagu se mogu nositi mini-flaše do 100ml. Ali prema pravilima FAA (Američka savezna uprava za avijaciju) putnici u avionu ne smeju da piju alkohol koji im ne služi kabinsko osoblje.

Šta ne smete da unesete u SAD

Pića sa visokim procentom alkohola

Pića koja sadrže više od 70% alkohola (neke vrste viskija, votke, absinta i ruma, na primer) ne mogu se uneti u zemlju.

Konzervirana hrana

Konzervirana hrana se može prenositi u čekiranom prtljagu. Ukoliko je nosite u ručnom prtljagu, obično se tretira kao tečnosti i gelovi. Tada se na nju primenjuje pravilo 3-1-1 (prema kome svaki putnik ima pravo na jednu kesu napunjenu pakovanjima od 100 ml tečnosti i gelova). Takođe, konzerve se često dodatno skeniraju, pa zbog njih provera može duže trajati.

Ulje, sirće, med i sl.

Radi se o tečnostima pa se zato mogu nositi u čekiranom prtljagu bez ograničenja, a u ručnom prtljagu se primenjuje pravilo 3-1-1.

Umaci, džemovi, kremasti sirevi, namazi

Sve navedeno se u ručnom prtljagu može nositi u pakovanjima do 100ml i podleže pravilu 3-1-1. U čekiranom prtljagu nema ograničenja.

Sveže voće i povrće

Većinu voća i povrća ne možete uneti u SAD. Isto važi i za semenke voća i povrća. Ovo pravilo je uvedeno iz predostrožnosti, kako bi se sprečilo širenje biljnih bolesti i štetočina. U zemlju ne smete uneti čak ni, na primer, jabuku koju ste dobili za užinu u avionu.

Meso i plodovi mora

Prema pravilniku TSA, meso i plodovi mora moraju biti u netvorenom pakovanju i potpuno zamrznuti u vreme kontrole. U slučaju da je hrana makar malo odleđena i da u pakovanju ima tečnosti, ne može se uneti u zemlju.

Pre putovanja uvek dobro proverite svoj pasoš, a ukoliko planirate da sa sobom nosite lekove, proverite da li je njihov unos u zemlju dozvoljen, i pod kojim uslovima. Pročitajte i savete za putovanje sa čekiranim prtljagom.

Ostale korisne savete pročitajte ovde. 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Ovdje pise da suhomesnate proizvode mozes unijeti u sad . Ja sam unio suvo meso vakumirano sa deklaracijom i racunom SVE SU MI UZELI NA CARINI

    Pošaljite odgovor
  2. Tu pise da se moze uneti sandwich , ja Sam imala jos za 2 zalogaja od sendwach zaboravila Sam da bacim , a nisam htela da ostavim smece u avionu , U USA su me toliko maltretirali , zena carinik sigurno 1/2 sata se derala Na mene i htela da mi da $500 kaznu , i Na kraju me je pustila Ali je rekla sledeci put ako budes imala deo sendwach stavi onda $2000 Jel toliko ces da plates kaznu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *