Saveti – Uživajte - onako kako to Italijani rade – Travel Magazine

Uživajte – onako kako to Italijani rade

Uživajte – onako kako to Italijani rade

Bilo da se radi o pravljenju testenine, fermentaciji vina ili samo uživanju u životu, čini se da su Italijani shvatili kako to treba raditi na pravi način. Doduše, bilo je potrebno nekoliko hiljada godina da sve dođe na svoje mesto. Ali, danas kultura koja hranu stavlja na prvo mesto zna kako šta treba raditi, na čemu im ceo svet zavidi.

Hrana i piće nisu samo razonoda za Italijane. Oni su bitan deo svakog dela dana. Od prvog espresa do konačnog digestiva, italijanski dan je prožet složenim pravilima o tome kako, kada, zašto i sa kim delite obroke i pijete dobro vino.

Putovanje kolima Italija
PROČITAJTE I…

Zanimljive rute za putovanje kolima kroz Italiju

To je način života, i vrlo moguće, najbolji način. U nastavku vam donosimo pravila po kojima Italijani žive i možda rešite da neka i usvojite.

1. Sveže voće i povrće

Pijace su najbolji prijatelji Italijana jer znaju da su sveži sastojci najbolji sastojci. Naravno, supermarketa ima bezbroj u ovoj zemlji, ali ako želite najzreliji paradajz, sjajne sireve i vrhunsko maslinovo ulje, idite pravo do izvora. To su dnevne i nedeljne pijace na otvorenom širom zemlje.

Italijani na pijaci

Foto: Clarence Alford from Pixabay

2. Godišnja doba su tu sa razlogom

Dok je neko voće i povrće uvek u sezoni (šargarepa i limun, na primer), većina useva je sezonska. Postoji pravo vreme za određene namirnice, i ne baš sjajno vreme za neke druge. Želite najbolji paradajz? Od maja do oktobra je vreme za najsočnije i najukusnije. Berba maslina? U pitanju je kasna jesen. Italijani to dobro znaju i rukovodeći se tim pravilima kupuju sebi namirnice.

3. Italijani i kafa

Italijani baš i ne troše puno vremena oko doručka. Doručak se obično sastoji od ulaska u kafe, odlaska do šanka i naručivanja espresa. Uz to će slistiti i kroasan. Vodite računa samo kako naručujete na italijanskom. Ako zatražite “caffè”, u Italiji je to običan espreso. Ako u kafeu samo zatražite “latte”, dobićete šolju toplog mleka. Dakle, “caffè latte” naručujete ako želite ukusni mlečni penasti napitak sa kofeinom.

4. Maslinovo ulje i sva ostala ulja

Ako kuvate u Italiji, retko ćete naći druga ulja za kuvanje. Kuvanje sa maslinovim uljem je obavezno i ono, takođe, može da zameni puter. Pokušajte sledeći put da napravite kolače sa maslinovim uljem umesto putera i videćete da su čarobni.

5. Jela su važna, a testenina nije glavno jelo

Na prvom mestu, tu je ručak. Tipičan italijanski ručak sastoji se od “primo”-a, i to je obično jelo od testenine. Zatim ide “secondo”, kojim unosite proteine i “contorno”, porcija povrća ili salate. Za večeru je tu “antipasto”, koji uključuje šunku, masline, artičoke i još mnogo toga. Nakon toga sledi pasta (primo), proteini (secondo), prilog (contorno) i neki slatkiš (dolce). Sigurno ste nakon ovoga već malo ogladneli!

Italijani i hrana

Foto: Davey Gravy from Unsplash

6. Piće se uparuje sa hranom

Italijanska kultura ispijanja vina je isto tako strukturirana kao i kultura ishrane. Možemo slobodno reći da su te dve stvari potpuno isprepletene. Italijani gledaju na piće kao na nešto što može i treba da poboljša hranu uz koju dolazi. Teško da će Italijani piti svoje vino pre nego što se jelo od testenine donese na sto, jer vino treba da dopuni jelo. Romantično rečeno, hrana i piće su stvoreni jedno za drugo.

7. I još jela i pića

Italijanski dan je u potpunosti ispunjen hranom i pićem. Posle ručka sledi “merenda”. To je vreme za užinu te tako možete videti redove ljubitelja sladoleda koji oko 16 ​​časova kruže oko čuvenih “gelateria”. Zatim, tu je i “aperitivo”, ritual pre večere kada se ispijaju elegantna pića kao što su Aperol spritz i Negroni. Njihov cilj je da stimulišu apetit, a služe se sa slanim grickalicama. Na kraju, ne treba zaboraviti ni “digestivi”. U pitanju su pića posle večere, kao što su “amaro” ili “grappa”, koja pomažu u varenju obroka i pripremaju vas da što prijatnije utonete u san.

Italijani Negroni

Foto: Patrick Langwallner from Unsplash

8. Italijani i hleb

Postoji jedan izraz koji se zove “fare la scarpetta”, što bi se moglo prevesti kao “napravite cipelu”. To zapravo znači da je hleb na stolu tu kako bi se parčići umakali u sos na tanjiru. Hleb ne služi da prati sam obrok.

Vecera

Foto: stokpic from Pixabay

9. “Vino kuće” je i više nego dobro

Može se lako dogoditi da kada vam ponude domaće vino to povežete sa nečim što nije dovoljno dobro. Ali, pazite jer tako nekada možete propustili veliki užitak. “Vino della casa” je uglavnom lokalna sorta i pošto ste u Italiji, ono je obično odlično – i jeftino!

10. Hrana je za porodicu

Jedna od najlepših tradicija koju mnoge italijanske porodice i danas poštuju je nedeljni porodični obrok. Obično se nedeljom brojni članovi porodice okupe i tada se sve italijanske tradicije koje se tiču hrane i pića nađu pod jednim krovom. Priprema se obilna, zajednička gozba dok u isto vreme provode kvalitetno vreme jedni sa drugima.

Uživajte u hrani. Uživajte u piću. Uživajte u životu. Zaista, to su pravila po kojima vredi živeti.

Sir Parmezan
PROČITAJTE I…

Jedan italijanski sir je toliko vredan da se čuva u …

Ostale zanimljivosti iz sveta hrane i pića pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
415Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *