Saveti – Uživajte u prepoznatljivim morskim plodovima Istanbula – Travel Magazine

Uživajte u prepoznatljivim morskim plodovima Istanbula

Uživajte u prepoznatljivim morskim plodovima Istanbula

Turska je pravi gastronomski centar, koji zaslužuje dublje istraživanje ne samo zbog svojih svetski poznatih kebaba, već i zbog jedinstvenih jela od morskih plodova. Kao zemlja okružena morem na tri strane, tradicija uživanja u morskim plodovima seže hiljadama godina unazad. Rezultat toga su izvrsna jela koja se oslanjaju na lokalni i regionalni izbor ribe i morskih plodova i tehnike kuvanja i interpretacije.

Street food Istanbul
PROČITAJTE I…

10 najpopularnijih street food specijaliteta Istanbula

Opšte poznata kultura uživanja u morskim plodovima

Kultura uživanja u morskim plodovima u ovom regionu je opšte poznata. Na primer, kulinarski zapisi iz osmanskog doba otkrivaju da su među poslasticama koje su se jele u palati bile ribe poput šarana, skuše, sabljarke, lista, plave ribe i jegulje, kao i usoljena palamida, riblja ikra i kavijar. Slana riba i riblje čorbe takođe su bile glavne komponente menija palate.

Upoznajmo riblju kulturu Istanbula, kroz najnoviji unos u Michelin vodiču.

Uzivanje u morskim plodovima

Jedinstveni istanbulski sendvič sa ribom

U Istanbulu ribolov je način života. Iako je u jesen Bosfor posebno bogat ribom, i zimsku sezonu krasi raznovrsnost. Sezonski ulov, koji krasi trpeze Istanbula tokom cele godine, kreće se od inćuna do cipala, od plave ribe do palamide, od sardina do skuše i šnjura.

Riblje pijace, ribari i ribarski čamci koji plove duž Bosfora vekovima su pejzaž Istanbula. Riba je toliko integrisana sa gradom da će se u neobaveznoj šetnji Istanbulom skoro uvek putevi ukrstiti sa sadržajima u kojima riba igra glavnu ulogu.

Riba je u centru pažnje u četvrtima Karakoj i Eminonu, koje se nalaze na obe strane Zlatnog roga. Prepoznatljiva scena istanbulske kulture uživanja u ribi su gosti koji jedu sveže prženu ribu i hleb, okupljeni oko prodavaca na obali, dok pecaroši zabacuju udice u Bosfor sa trotoara mosta Galata.

Riba je neodvojivi element Istanbula. Posetioci i stanovnici sa entuzijazmom učestvuju u ritualu uživanja u sezonskoj ribi, uz rakiju i prelepe pejzaže, u restoranima koji se nalaze duž obala Bosfora.

Rblji specijaliteti

Riblji restorani Istanbula

Kada se govori o turskoj hrani meso, ćevapi i slatkiši prvi padaju na pamet. Međutim, sveža riba je zapravo jedna od najbogatijih oblasti u turskoj gastronomiji. Zbog toga ne čudi broj tradicionalnih ribljih restorana u kojima možete uživati u svežim salatama i sezonskoj ribi, posebno u četvrtima Istanbula blizu mora. A taverne (mejhane) su posebna klasa ribljih restorana. One su popularni izbor za ručavanje i izlazak kako za porodice tako i za grupe prijatelja.

U ribljim restoranima gastronomsko iskustvo počinje sa predjelima, koja se služe na malim tanjirima, i predviđena su da ih dele svi za stolom. U ovim restoranima, koji nude između 30-100 različitih vrsta predjela, mogu se probati specifični ukusi morskih plodova, koji se ne mogu probati nigde drugde: kaserola od škampa sa puterom, belim lukom i paradajzom; riblji kokoreč, koji se sprema mešanjem sitno iseckane ribe sa začinima, paradajzom, lukom i paprikom; začinjeni škampi na puteru kuvani na crepu; lignje pržene u vrelom ulju; i lakerda, istanbulski slani ukus palamide. Verovatno nećete morati čak ni da naručite glavno jelo.

Punjene dagnje, popularnu uličnu poslasticu u primorskim gradovima, ješćete iz ruke sa puno limuna.

Specijalna jela u ribljim restoranima

Dakle, na koja specijalna jela ćete naići u ribljem restoranu u Istanbulu, od kojih su neki dobili i Michelin zvezdice? Odgovor na ovo pitanje razlikuje se u zavisnosti od godišnjeg doba. To znači da će saznanje koja je riba trenutno aktuelna poprilično olakšati odabir.

Pre naručivanja možete probati neka od najpoznatijih gradskih predjela. To su brancin na žaru, oradu, škarpinu na žaru, brancin pečen u soli, punjene ili pržene dagnje, hobotnicu i lignje na žaru, pržene i punjene lignje, dimljenu ribu i riblji pastrami od dimljene ribe, kao i haringe!

A za inćun, omiljenu ribu u mestima od crnomorskih provincija do Istanbula, koji je stekao zasluženu reputaciju krune trpeza, na turskom ribljem meniju, neophodan je poseban paragraf. Inćuni se služe u jelima od pirinča, kuvani na pari, u tiganju, sa hlebom, pa čak i kao deserti. Bez obzira na pripremu, inćun nudi poseban i neopisiv ukus, koji je ovaj region poklonio čovečanstvu.

Uzivanje u morskim plodovima

Antalija ronjenje
PROČITAJTE I…

Antalija, gde su leta duža

Ostale zanimljivosti iz sveta hrane i pića pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
35Shares
Podelite ovaj članak...

3 Komentara

  1. Bila sam prošlog leta u Istanbulu, pa posle produžila za Antaliju. Uh, kako je bilo lepo! Poželela sam po povratku da spakujem stvari, pozovem medjunarodne selidbe pro move, i preselim se tamo. Hrana predivna, ljudi bliski, što nije ni čudo s obzirom na veliku zajednicu Srba i na onih pet vekova mlaćenja sa njima, hihihi. Ali zaista, super je Turska. Moglo bi se baš lepo živeti tamo.

    Pošaljite odgovor
  2. Znači nema lepše zemlje od Turske na mediteranu. Kod nas se više ceni Grčka, tamo se masovno letuje, ali Turksa nudi mnogo mnogo više. Možda udalejnost plaši malo ljue, ali dobrim autom se stigne za nekoliko sati, ja iznajmljujem u Unirentu pošto mi je moj malo slabiji. Treba paziti na granice, treba izbegavati periode kada se vraćaju gasterbajteri. Grčka nudi samo letovanje Turksa nudi uzbuđenja preko cele godine, leti iamte mora, zimi Istambu, Ankaru, Izmir i dr gradove.

    Pošaljite odgovor
  3. Dobra preporuka za letovanje ove godine ali necu ici autom prosle godine sam se opekao skuvali smo se u auto cekajuci na granicnim prelazima sad cemo preko Royal Charter Service-a avionom.Put ce nas isto kostati mozda i ustedimo neki evro.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *